Kai nusiperku pirmųjų rabarbarų, ta diena būna man tikra šventė. Paprastai jau iš anksto būnu sugalvojusi, kokiu desertu atidarysiu šių metų kepinių su jais sezoną.
Rabarbarai visiems primena vaikystę, o dabartiniai, auginami ūkiuose, tokie gardūs, sultingi ir minkšti, kad jų nereikia lupti kaip anuomet: atkąsdavom mažytį kąsnelį nuo viršaus ir plėšdavom lėtai iki apačios, kol ilgas šlapias rabarbaro siūlas nutrūkdavo ties kotelio galu. Net dantys, pamenu, atšipdavo nuo rūgšties tuos rabarbarus triauškiant. Tik paskui, kai jau atsivalgydavom pačių pirmųjų, gardindavom cukrumi, o dar vėliau jie keliaudavo ir į kompotus...
Nemėginau skaičiuoti, kiek skirtingų rabarbarų pyragų esu prikepusi ir paskelbusi savo tinklaraštyje... Kasmet vis nerimauju, kad nieko naujo jau nesugalvosiu, teks kartot kažką iš senesnių aruodų. Bet vis atsiranda šis tas naujo, ką man smagu išbandyti, o dar smagiau pasidalinti su jumis.
Šis plonytis pyragas yra bene greičiausias, kokį tik esu kepusi. Pavargau laukti, kol įkais orkaitė, kad galėčiau pašauti plonytį pagrindą, kuriam paruošti nesugaišau net dviejų minučių (tiesa, pasinaudojau virtuviniu kombainu). O visa kita – taip pat juokai: teprireikė smulkiai supjaustyti rabarbarus ir sumaišyti juos su dar trimis ingredientais.
Plonytis pyragas gali būti valgomas ir šiltas, su ledais, arba atšalęs ir sukietėjęs. Bėda tik, kad nė nepajusite, kaip jis bus jau išgaravęs – sunku pajusti saiką, kai riekelės tokios kone permatomos...
Ingredientai:
trapiam pagrindui:
- 150 g miltų;
- 2 valg. šaukšt. cukraus pudros;
- 90 g sviesto, labai šalto, supjaustyto gabalėliais;
- žiupsnelis druskos.
rabarbarų įdarui:
- 500 g rabarbarų;
- 2 kiaušiniai, dideli;
- 150 g cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- 35 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą (20x30 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Sumaišykite visus pagrindui skirtus ingredientus ir sukapokite peiliu (patogiausia tą padaryti elektriniu virtuviniu kombainu, su S formos peiliu – užtruksite apie 10 sekundžių, tik kol masė taps drėgnais biriais trupiniais). Masė neturi susiklijuoti, bus tik trupiniai (kaip miltai). Viską iškrėskite į paruoštą skardą ir rankomis priplokite prie pagrindo, išlyginkite visą paviršių.
3. Kepkite pagrindą apie 10–12 min., arba kol lengvai paruduos.
4. Kol pagrindas kepa, supjaustykite plonytėmis juostelėmis rabarbarus. Dubenyje labai lengvai suplakite kiaušinius, suberkite cukrų, miltus ir druską, išsukite. Suberkite supjaustytus rabarbarus ir išmaišykite, kad viskas pasidengtų kiaušinių mase.
5. Ant karšto pagrindo supilkite rabarbarus, išlyginkite paviršių tolygiai paskirstydami įdarą ir vėl pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20–25 min, arba kol viršus sutvirtės, rabarbarai lengvai apkeps.
6. Patiekite šiltą su ledais arba visiškai atvėsintą, sustingusį, supjaustytą gabalėliais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.