Daugelis pavasarį ieško lengvesnių, vegetariškų patiekalų receptų. Daržovių paplotėliai tokiais atvejais – bene geriausias pasirinkimas, nes maloniai malšina alkį ir nė iš tolo neapsunkina. Juos be galo paprasta paruošti, net ir atvėsę tokie patiekalai tinka sveikam greitam užkandžiui.
Špinatų, žirnelių ir varškės paplotėliai
Ingredientai (3-4 asm.):
- 1 stiklinė (120 g) šaldytų žirnelių, atitirpintų;
- 250 g špinatų (galite naudoti ir šaldytus, juos atitirpinkite);
- ½ stiklinės mėtų lapelių, susmulkintų;
- ¼ stiklinės krapų, susmulkintų;
- 250 g varškės;
- 2 kiaušiniai;
- ¼ stiklinės (50 g) ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
- druskos;
- pipirų;
- aliejaus (kepimui)
- tzatziki padažo (patiekimui), receptas žemiau.
Gaminimas:
1. Suberkite žirnelius į dubenį ir šiek tiek patrinkite šakute (tegul lieka pusiau nesutrinti).
2. Šviežius špinatus sudėkite į įkaitusią keptuvę ir palaukite, kol jie suglebs. Tada sudėkite juos į sietelį ir leiskite nuvarvėt kiek galima daugiau skysčio, gerai paspauskite, kad liktų kuo sausesni. Jei naudojate šaldytus špinatus, juos tiesiog sudėkite į sietelį ir gerai nusausinkite.
3. Nusausintus špinatus paskleiskite ant popieriniu rankšluosčiu užtiesto darbastalio ir dar kartą gerai nusausinkite popieriumi, pašalindami kuo daugiau drėgmės. Nusausintus špinatus sukapokite peiliu ir sumaišykite su trintais žirneliais.
4. Į tą patį dubenį suberkite kapotus žalumynus, įmuškite kiaušinius, sudėkite varškę, suberkite ispaninio šalavijo (chia) sėklas, pagardinkite druska ir pipirais ir sumaišykite. Atidėkite į šalį maždaug 10 minučių, kad sėklos išbrinktų.
5. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Šlapiomis rankomis iš masės suformuokite paplotėlius, dalimis kepkite juos iš abiejų pusių maždaug po 3 minutes, kol gražiai apskrus. Galite pašlakstyti citrinos sultimis, ir patiekite su tzatziki padažu arba grietine.
Tzatziki padažas
Ingredientai (4-6 asm.):
- 2 nedideli agurkai;
- rupios druskos;
- 4-5 skiltelės česnako, sutrintos;
- 1 šaukštelis balto vyno acto;
- 1 šaukštas tyro alyvuogių aliejaus;
- 2 stiklinės (500 ml) tiršto natūralaus graikiško jogurto;
- ¼ šaukštelio maltų baltųjų pipirų;
Gaminimas:
1. Agurkus sutarkuokite stambia tarka ir pabarstę apie ¼ šaukštelio rupios druskos, išmaišykite. Palikite kelias minutes pastovėti, kad agurkai išskirtų kuo daugiau skysčio (agurkus taip pat kartu su druska galite susmulkinti elektriniu smulkintuvu).
2. Sukrėskite agurkų masę į dviejų sluoksnių marlės gabalėlį, ir kuo sausiau nuspauskite sultis. Agurkų tirščius sudėkite į dubenėlį (sultis išpilkite). Į tą patį dubenėlį sudėkite sutrintus česnakus, supilkite actą, aliejų, sudėkite graikišką jogurtą, ir viską labai gerai išmaišykite. Pagardinkite baltaisiais pipirais ir druska. Kad skonis būtų geresnis, prieš patiekdami laikykite šaldytuve bent 2 valandas.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.