Saujas žalumynų aš kraunu ne vien į salotas, jais mėgstu gardinti ir paprastučius varškės kepinius. Tiesa, užuot patiekusi juos saldžiai, renkuosi pikantiškus prieskonius, o toks patiekalas tampa lengva bemėse vakariene.
Tik pažvelkite į šiuos lengvučius it pūkas pikantiškus rikotos blynelius, pragardintus svogūnų laiškais, petražolėmis ir daržiniais builiais. Šie blyneliai skanūs ir vien su grietine, tačiau jei sugalvosite juos patiekti su karštai rūkyta žuvimi bei marinuotais burokėliais su imbierais, neapsijuoksite net prieš patį įnoringiausią svečią!
Lietuviai kaip niekas kitas žino begales burokėlių pagardų receptų (man skaniausi – obuolių sultyse marinuoti burokėliai). Tačiau jei norėtumėte išmėginti šiek tiek pikantiškesnį skonį, pasigaminkite burokėlių pagardo su šviežia imbiero šaknimi. Uždarę į iškaitintus stiklainėlius, galėsite mėgautis vasaros skoniais ir šaltuoju metų laiku.
Ingredientai:
blyneliams:
- 3 kiaušiniai (tryniai ir baltymai atskirai);
- 240 g rikotos (galit pakeisti švelnaus skonio riebesne varške);
- 2 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio;
- 50 g miltų ;
- 30 g tirpinto sviesto (plius dar ir kepimui);
- 3 šaukštai susmulkintų petražolių;
- 3 šaukštai susmulkintų svogūno laiškų;
- 3 šaukštai susmulkintų daržinių builių;
- druskos;
- pipirų.
patiekti:
- 300 g karštai rūkytos žuvies (lašišos arba upėtakio, arba skumbrės);
- burokėlių ir imbiero pagardo (receptas žemiau).
Gaminimas:
1. Dubenėlyje sumaišykite kiaušinių trynius su rikota, parmezanu, miltais, tirpintu sviestu (atvėsintu) ir visais žalumynais. Įberkit žiupsnelį pipirų.
2. Atskirame dubenyje iki standžių putų suplakit kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos ir atsargiai dalimis įmaišykite į rikotos masę.
3. Iškepkite blynelius keptuvėje su trupučiu sviesto ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
4. Patiekite šiltus arba kambario temperatūros su rūkyta žuvimi ir burokėlių imbierų pagardu.
Burokėlių ir imbiero pagardas
Ingredientai:
- 3 dideli burokėliai, sutarkuoti burokine tarka;
- 1 raudonasis svogūnas, supjaustytas kubeliais;
- 2 obuoliai, nulupti, išvalyti, supjaustyti kubeliais;
- 2-3 šaukštai susmulkintos imbiero šaknies;
- ¾ šaukštelio druskos;
- ¼ stiklinės cukraus;
- ½ stiklinės obuolių acto;
- ½ stiklinės vandens.
Gaminimas:
1. Sudėkite visus ingredientus į puodą ir užvirkite. Uždenkite dangčiu ir virkite apie 30 minučių, tada atidenkite ir dar virkite apie 10-15 min., kol skystis beveik visas išgaruos. Paragaukite, ar netrūksta druskos, cukraus.
2. Dar karštus burokėlius sudėkite į švariai išplautus ir verdančiu vandeniu perlietus stiklainėlius, sandariai užsukite ir palaukę, kol pilnai atvės, laikykite šaldytuve. Jei norite tokį pagardą laikyti ilgiau, sudėkite dar karštus į gerai iškaitintus stiklainėlius ir laikykite vėsioje patalpoje.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.