Nidos receptas: pomidorų džemas su garstyčiomis

Pasakoti apie šių metų derlių nė neverta, nes pastaruoju metu viskas, kuo rūpinasi mano bičiulės šeimininkės – tai kur gauti stiklainių (nes visos atsargos jau sunaudotos), ir kur dėti pomidorus! Aš tikrai nepamenu tokių metų, kad žmonės vieni kitiems pomidorus siūlyte siūlytų, kad ūkininkai dėžę raudonskruosčių gražuolių pardavinėtų už 5 eurus, įskaitant atvežimą į namus... Tad pomidorų receptai šiemet kaip niekas kitas paklausūs.
Nida Degutienė ir jos virtas pomidorų džemas
Nida Degutienė ir jos virtas pomidorų džemas / Nidos Degutienės nuotr.

Pomidorai į lėkštes keliauja ne tik salotose, bet ir lengvuose padažuose, o jau Artimuosiuose Rytuose populiari pusrytinė šakšuką, rodos, pastaruoju metu tapo tradiciniu lietuvių pusryčių patiekalu!

Tai štai šiemet yra tie metai, kai iš pomidorų galima ramia sąžine virti saldų džemą! Vienais metais, kai dar gyvenau Izraelyje, tokio džemo keletą stiklainėlių buvau pasigaminusi, o paskui visus metus erzindavau svečius davusi paragauti ir prašydama atspėti, iš ko pagamintą džemą valgo. Ach, kaip jie uostydavo ir čepsėdavo, ir retas atspėdavo, kad tai pomidorai...

Nidos Degutienės nuotr. /Pomidorų džemas su garstyčiomis
Nidos Degutienės nuotr. /Pomidorų džemas su garstyčiomis

Tiesa, tas pomidorų džemo variantas buvo šiek tiek sudėtingesnis nei šis, kurio receptu tuoj pasidalinsiu: ten pomidorus reikėjo nulupti, išimti sėkleles, džemą gardinti vanile... Tačiau visas įdėtas triūsas atsipirko išskirtiniu džemo skoniu ir konsistencija. O štai šįkart į stiklainėlius uždariau net 5 kg pomidorų ir su jais jau taip nesiterliojau. Tai bus daug paprastesnis džemo variantas, tačiau irgi labai skanus.

Tiks prie sūrių, mėsainių, dešrainių ar ko nors kitko, kam trūks spalvų ar skonių.

Pomidorų džemas su garstyčiomis

Ingredientai (apie 500 ml džemo):

  • 2,5 kg labai gerai sunokusių pomidorų, supjaustytų (jei turite kantrybės, nulupkite ir odeles);
  • 2 stiklinės (440 g) cukraus;
  • 1/2 stiklinės (125 ml) obuolių ar kitų vaisių acto (aš naudojau juodųjų serbentų actą);
  • 2 arbat. šaukšt. garstyčių žirnelių;
  • 6 skiltelės česnako, sutrintos;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Į didelį puodą sudėkite visus ingredientus ir užvirinkite ant didelės ugnies.

2. Virkite retkarčiais pamaišydami (žiūrėkite, kad neprisviltų), nugriebdami putas, apie 1 valandą, arba kol masė sutirštės, įgaus džemo konsistenciją.

3. Supilstykite į sterilizuotus stiklainius ir iškaitinkite prieš padėdami žiemai į vėsų rūsį (jei džemą ketinate suvalgyti per 2–3 savaites, galite jį tiesiog supilti į stiklinius indelius ir sandariai uždarę laikykite šaldytuve).

Nidos Degutienės nuotr. /Pomidorų džemas su garstyčiomis
Nidos Degutienės nuotr. /Pomidorų džemas su garstyčiomis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų