Kodėl šis pyragas prancūziškas? Kiek žinau, tai vienas paprasčiausių „budinčių“ receptų, populiarių prancūziškuose namuose. O be to, kur sviestas ir kalvadosas (kurį, beje, galima pakeisti romu, konjaku, brendžiu, degtine, arba tiesiog nepilti nieko) – ten ir Prancūzija!
Paprastas iki negalėjimo kepinys kuris išlieka minkštas ir drėgnas ir rytojaus, ir porytojaus dieną. Išmėginkit, tikra atgaiva darganotą šlapios dienos popietę. Tiks tiems, kurie neturi laiko ir tiems, kurie neturi jokios virtuvinės technikos (nes jos čia tiesiog neprireiks).
Prancūziškas obuolių pyragas
Ingredientai:
- 2 dideli kiaušiniai;
- 1/2 stiklinės cukraus;
- 3/4 stiklinės miltų (naudojau speltų);
- 3/4 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnis druskos;
- 3 valg. šaukšt. kalvadoso (arba romo, arba konjako, brendžio, degtinės);
- 1/2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 115 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto;
- 4-5 obuoliai, nulupta odele, supjaustyti stambiomis skiltelėmis.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Kepimo formą (23 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
2. Dubenyje suplakite kiaušinius su cukrumi (neplakite ilgai, tik kol susimaišys), suberkite miltus su kepimo milteliais bei druską. Supilkite kalvadosą ir vanilę. Išsukite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir vėl išsukite. Tada suberkite obuolius ir atsargiai išmaišykite, kad visos skiltelės pasidengtų tešla.
3. Masę išverskite į paruoštą kepimo formą. Kepkite apie 45-50 min., arba kol įkišę medinį pagaliuką jį itrauksite sausą. Patiekite šiltą arba atvėsusį, su plakta grietinėle arba ledais, pabarstytą cukraus pudra.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.