Rabarbarai tinka bet kuriam jūsų mėgstamam kepiniui, kurio sudėtyje yra obuolių – galite drąsiai panaudoti obuolių pyrago tešlą, obuolius pakeisdami rabarbarais. Tačiau dėl savo neįprastos formos rabarbarai tinkami dėlioti įstabiems raštams, kurie paprasčiausią tartą paverčia tikru meno kūriniu!
Tartos pagrindą užsiminkysite akimirksniu, o štai dėliodami rabarbarų juosteles galite pamedituoti ir ilgiau... Tarta skani ir šilta, ir atvėsusi, o jei jau norite labai labai pasilepinti, patiekite gabalėlį dar šiltos tartos su kaušeliu betirpstančių ledų...
Rabarbarų tarta su migdolais
Ingredientai:
trapios tešlos pagrindui:
- 180 g (1 1/4 stiklinės) kvietinių miltų (aš naudojau speltų);
- 1 valg. šaukšt. cukraus;
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos (naudojau Maldon druskos dribsnius);
- 150 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais arba sutarkuoto;
- 3–5 valg. šaukšt. ledinio vandens.
rabarbarų įdarui:
- 200 g (apie 5 vnt.) nestorų rabarbarų stiebų;
- 1/2 mažos citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
- 2–3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. krakmolo;
- 1 kiaušinis;
- žiupsnelis druskos;
- 3–4 valg. šaukšt. migdolų plokštelių;
- 1 valg. šaukšt. stambesnio cukraus (pabarstymui).
Gaminimas:
1. Užminkykite trapią tešlą: dideliame dubenyje arba elektrinio kombaino inde sumaišykite miltus su cukrumi ir druska, tada suberkite sviestą ir greitai (tai ypač svarbu, jei tešlą minkote rankomis – reikia skubėti, kad sviestas nesušiltų ir neminkštėtų) sumaišykite, kol gausite riebius trupinius, panašius į šlapią smėlį. Įpilkite vandens (pradžioje 2 šaukštus, paskui po truputį, kiek prireiks), ir minkykite tik tol, kol ingredientai susijungs ir tešla sušoks į gumulą. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą, suvyniokite jį į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui (bet geriausia palikite pernakt).
2. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir paklokite and labai gerai miltais pabarstyto stalviršio. Kočiokite tešlą, kol gausite maždaug tolygų apskritimą, apie 5mm storumo. Kadangi norėjau išgauti kuo lygesnę tarto formą, iškočiojau apskritimą, kuris, uždėjus apvalios kepimo formos (24 cm skersmens) dugną, buvo maždaug 3–4 cm platesnis nei apvalus dugnas (tų platesnių kraštelių reikės užlenkimui). Atsargiai iškočiotą pagrindą perneškite ant kepimo skardos, išklotos pergamentiniu popieriumi.
3. Rabarbarus (neluptus!) supjaustykite vienodo dydžio „pagaliukais“ ir sudėkite į dubenį. Pašlakstykite citrinos sultimis, suberkite citrinos žievelę, cukrų ir krakmolą, ir viską švelniai sumaišykite, kad rabarbarai pasidengtų šiuo mišiniu. Iš rabarbarų sudėliokite ornamentus (aš dėliojau kvadratus po 4 pagaliukus skersai ir išilgai). Užlenkite tešlos kraštelius ant rabarbarų įdaro, supilkite ant rabarbarų visą išsiskyrusį skystį (citrinos sultis ir cukrų, kuriame rabarbarai mirko). Taip paruoštą tartą dėkite į šaldytuvą (arba šaldiklį, jei labai skubate) mažiausiai 15 minučių, geriausia – pusvalandžiui.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C laipsnių temperatūros. Mažame dubenėlyje suplakite kiaušinį su žiupsneliu druskos. Patepkite užlenktus tarto kraštelius kaiušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis. Pabaigoje pabarstyktie migdolais padengtus kraštelius cukrumi. Kepkite apie 35–40 min.
5. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti, sutvirtėti. Patiekite pyragą su vaniliniais ledais!
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.