Rizotą išvirti tikrai nėra sudėtinga. Tereikia turėti vištienos sultinio (naminis – geriausias, ką čia slėpti) ir šlakelį baltojo vyno. Na ir ryžiai – svarbu, kad jie būtų itin krakmolingi, arborio rūšies.
Kadangi visu pajėgumu įsisuko smidrų sezonas, aš tik ir laukiu progų juos įkomponuoti į bet kurį savo gaminamą patiekalą. Todėl sezono metu dažnai mūsų namuose smidrais dienos prasideda, ir jais baigiasi.
Šis rizotas yra skaisčiai geltonas, nes jį gardinau ciberžolės bei saldžiosios paprikos prieskoniais. Patikėkit, jo ne tik spalva, bet ir skonis – dieviškas!
Ingredientai (2 asm.):
- 1 nedidelis svogūnas, supjaustytas smulkiais kubeliais;
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos;
- 1 vištienos filė puselė, supjaustyta kąsnio dydžio gabalėliais;
- 1/2 stiklinės ryžių, skirtų risotto (arborio);
- 1/4 stiklinės baltojo vyno;
- apie 600 ml vištienos sultinio;
- 1 ryšelis smidrų, supjaustytų 2-3cm gabalėliais;
- prieskonių: druskos, pipirų, maltų aitriųjų pipirų, 1/3 šaukštelio ciberžolės, 1/2 šaukštelio saldžiosios paprikos;
- 1/3 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio (parmezano, grana padano ar pan.);
- alyvuogių aliejaus;
- sviesto;
- patiekimui: 3-4 juostelės paskrudintos šoninės (nebūtina).
Gaminimas:
1. Puode storu dugnu įkaitinkite apie 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, kol jie taps skaidrūs. Bebaigiant kepti svogūnams, suberkite česnakus ir pakepinkite apie pusę minutės, tik kol česnakai paskleis aromatą.
2. Pastumkite svogūnus į puodo kraštą ir įmeskite gabalėlį sviesto. Kai jis ištirps, sudėkite vištienos gabalėlius, pabarstykite druska, pipirais, maltais aitriaisiais pipirais, ciberžole ir saldžiąja paprika bei kepkite pamaišydami apie 3 minutes, kol vištiena šiek tiek apkeps.
3. Tada suberkite ryžius (jų neplaukite!) ir toliau kepinkite maišydami, kol ryžiai švelniai apkeps. Supilkite vyną ir maišydami pakepinkite, kol vynas visiškai išgaruos.
4. Įpilkite į puodą samtelį sultinio (apie pusę stiklinės) ir lėtai virkite rizot1 atidengtame puode, kartkartėmis pamaišydami. Kai ši sultinio porcija susigers, pilkite kitą samtelį. Ryžiai turi būti ne pernelyg minkšti – al dente. Užtruksite apie 17 minučių, kol būtent tokią konsistenciją pasieksite.
5. Kai įpilsite paskutinę porciją sultinio, sudėkite ir smidrus. Kaitinkite, kol paskutinė sultinio porcija susigers į ryžius ir nukelkite nuo ugnies.
4. Įmaišykite į rizotą 2 šaukštus sviesto ir du trečdalius tarkuoto sūrio (likusį palikite pabarstyti paitiekiant). Galite patiekti su paskrudintais šoninės gabalėliais ir tarkuotu sūriu.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.