Australijoje visur galima gauti išties autentiškų įvairiausių regionų patiekalų, kuriuos ruošia čia gyvenantys svetimšaliai. Ar susimąstėte kada, jog ryžiai ir vištiena yra bene kiekvienos tautos virtuvėje egzistuojantys ingredientai?
Vištieną ir ryžius valgo visoje Azijoje, Lotynų Amerikoje, Afrikoje ir Europoje. Vienas populiaresnių vištienos ir ryžių valgių Australijoje – iš Hainano (Pietryčių Kinijos) regiono kilęs patiekalas, kuris ilgainiui tapo pačiu populiariausiu Singapūre ir Malaizijoje.
Viskas čia labai paprasta – tereikia šviežios paukštienos, labai koncentruoto sultinio, tame sultinyje išvirtų ryžių su keletu tipiškų Azijos virtuvėms prieskonių, sojų padažo pagardinti bei aitriųjų paprikų gomuriui pakutenti. Kinai sako, jog Hainano vištiena turi gydomųjų galių. Nesistebiu – juk ir žydiškas vištienos sultinys naudojamas ligonių savijautai pagerinti.
Šiandien jums siūlau labai supaprastintą Hainano vištienos ir ryžių patiekalą. Tai vienos keptuvės valgis, kuris labiausiai tiks savaitės dienos vakarienei, kai likučiai ypač paklausūs būna ir rytojaus dieną.
Ingredientai (4 asm.):
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 4 česnako skiltelės, susmulkintos;
- ½ žalios aitriosios paprikos, susmulkintos (arba naudokite pagal skonį), dar šiek tiek reikės ir patiekimui;
- 6 imbiero šaknies griežinėliai (labai ploni);
- 2 svogūno laiškai, supjaustyti;
- 1 stiklinė ryžių, nuplautų ir nusausintų;
- 1,5 stiklinės vištienos sultinio (idealu, jei turite naminio);
- 0,5 stiklinės vandens;
- 1–2 valg. šaukšt. sojų padažo (ir dar šiek tiek patiekimui);
- 4 gabalėliai vištų blauzdelių mėsos (be kaulo, be odos, kiekvienas apie 150 g svorio);
- 150 g cukrinių žirnelių ankščių, supjaustytų;
- šviežių kalendrų (patiekimui).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite aliejaus ir trumpai apkepinkite česnakus, aitriąją papriką, imbierus ir svogūno laiškus. Suberkite ryžius ir viską kepinkite apie 4 minutes maišydami, kol ryžiai šiek tiek apskrus.
2. Į keptuvę supilkite vištienos sultinį, vandenį ir sojų padažą (priklausomai nuo to, kokio sūrumo jūsų sultinys, sojos padažo gali prireikti ir daugiau), viską išmaišykite. Sudėliokite ant viršaus vištienos gabalėlius, paspauskite juos truputį giliau į ryžius.
3. Palaukite, kol skystis užvirs, tada uždenkite keptuvę (jei neturite dangčio – sandariai uždenkite aliuminio folija), sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir troškinkite 20 minučių.
4. Nuimkite nuo kaitros. Greitai, kad neišleistumėt karščio, atidenkite keptuvės dangtį ir suberkite cukrinių žirnelių ankštis, iškart uždenkite dangtį. Palikite pastovėti 10 minučių (per tiek laiko ankštys suminkštės).
5. Patiekite su sojų padažu, aitriosios paprikos griežinėliais ir kalendromis.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.