Kai šios sriubos (tiesa, supilstytos į elegantiškas krištolo taures ant ilgos kojelės) aš paragavau vieno šventiško priėmimo metu, iškart puoliau ieškoti recepto, kad tokią pat pasigaminčiau ir pati. Ir nors kiek svečiai spėliojo, iš ko sriuba pagaminta, nė vienas nebuvo net arti tiesos – mat čia nėra nei grietinėlės, nei pieno, o visą skanumą sriuboje lemia... migdolai ir česnakai! Nustebote?
Visų svarbiausia, teks pasirūpinti gerais kokybiškais riešutais. Juk visuose receptuose ne kas kitas, tik ingredientai lemia atitinkamą rezultatą. Dar neseniai buvo laikai, kai riešutus kilogramais tempdavausi lagaminuose kone iš kiekvienos kelionės. Raštelius su riešutų pavadinimais net įdėdavau savo vyrui, kai jis važiuodavo į kokias nors egzotiškesnes komandiruotes.
Dar ir dabar pamenu, kaip pertraukėlės tarp konferencijos sesijų metu Katare jis lėkė į Dohos turgų, kad man nupirktų neskrudintų pistacijų ir parvilko jų net du kilogramus. Dabar gerų šviežių riešutų gausu ir Lietuvoje, todėl daugiau jokių bereikalingų kilogramų kelioniniuose lagaminuose!
Sriubai geriausia rinkitės gliaudytus migdolus be luobelių, tačiau net jei turite su jomis, luobeles greitai nuimsite trumpam įmerkę migdolus į verdantį vandenį. Jums tereiks pasirūpinti balta duona (paprasta sumuštinių duona, kokia prekiaujama bet kuriame prekybos centre), kokybišku extra virgen alyvuogių aliejumi, keliais šaukštais šerio acto (jei neturite – pakeiskite švelniu obuolių actu) ir česnakais.
Beje, ispanai šią sriubą dažniausiai patiekia su vynuogėmis (rinkitės be kauliukų!), tačiau labai tiks ir smulkiai supjaustyti lietuviški agurkai, ir net mažos virtos krevetės!
Ingredientai (6 porc.):
- 100 g baltos sumuštinių duonos (be plutos, tik minkštimas);
- 250 g migdolų riešutų (be luobelių) ir dar šiek tiek patiekimui;
- 3–4 česnako skiltelės;
- 120 ml itin tyro alyvuogių aliejaus;
- 750 ml šalto vandens (arba pagal poreikį);
- 2–3 šaukštai šerio acto (jei neturit keiskite švelniu obuolių actu) – kiekis apytikslis;
- druskos;
- žaliųjų vynuogių (patiekti);
- šviežių agurkų, smulkiai supjaustytų (nebūtina).
Gaminimas:
1. Baltą duoną užpilkite trupučiu vandens, palikite, kad suminkštėtų.
2. Į elektrinį smulkintuvą (blenderį) suberkite migdolus ir juos susmulkinkite iki trupinių. Sudėkite išmirkytą duoną, česnako skilteles, supilkite alyvuogių aliejų, ir vėl viską suplakite. Pamašu pilkite vandenį, vis leisdami masei susimaišyti, susiplakti, kol gausite norimą sriubos konsistenciją. Pabaigoje įmaišykite actą ir įberkite pagal skonį druskos.
3. Padėkite sriubą šaltai porai valandų.
4. Patiekdami pašlakstykite trupučiu aliejaus, įberkite vynuogių (ir/arba agurkų, jei pageidaujate).
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.