Net ir turėdama namuose profesionalų kavos ruošimo aparatą, savo espresso užpylusi ant ledo kubelių, gaunu ne aromatingą ledinį gaivinantį gėrimą, bet geriausiu atveju vandeningą rudos spalvos skystį, šiek tiek kvepiantį kavos pupelėmis... Ir dabar jau žinau kodėl: iki šiol aš gaminau tiesiog šaltą kavą, bet ne šalto virimo kavą! Skamba makabriškai? Tuoj viską jums paaiškinsiu...
Šaltos kavos gėrimai – ne naujiena gurmanų pasaulyje, ypač karštesnio klimato šalyse. Pavyzdžiui, Keiptaune visi eina iš proto dėl frapučino – ištirpusius ledus primenančio kavos kokteilio, pilamo į aukštą stiklinę ir patiekiamo su storu šiaudeliu. Mano bičiulės juokauja, kad įsismaginus ir kasdien išgeriant po stiklinę frapučino galima nė nepastebėti, kaip vasariniai drabužiai ims braškėti per siūles! Ledinės kavos kokteiliai daug kam asocijuojasi su didele doze plaktos grietinėlės ir saldžiais pagardais, užraitomais ant tiršto kavos gėrimo.
Izraelyje visą vasarą ledinės kavos būna pirmasis kavinės lankytojų pasirinkimas, ir jei klientas nepaskuba pasakyti, jog nori tradicinės, karštos kavos puodelio, po akimirkos gali būti per vėlu, nes barista į puodelį americano automatiškai bus pribėręs ledukų...
Tai, ką tradicinėje kavoje su pupelėmis padaro verdantis vanduo, tą „šalto virimo“ būdu gaminamoje kavoje padarys laikas!
O žinot, kas yra pastarųjų kelių vasarų hitas? Ogi „šalto virimo“ kava. Taip taip, ta pati, apie kurią buvau užsiminusi straipsnio pradžioje. Šiai kavai, beje, pasigaminti nereikia ne tik įgūdžių, nereikia net specialios technikos!
Kuo stambiau sumaltos kavos pupelės tiesiog užpilamos šaltu (geriau filtruotu) vandeniu, ir paliekamos mažiausiai 12 valandų lėtam prisisodrinimui: tai, ką tradicinėje kavoje su pupelėmis padaro verdantis vanduo, tą „šalto virimo“ būdu gaminamoje kavoje padarys laikas!
Taip pagamintas gana koncentruotas kavos gėrimas nupilamas per labai ploną sietelį arba nukošiamas per popierinį kavos filtrą, ir „šalto virimo“ kava paruošta! Belieka jos įpilti į stiklinę su ledukais, pagardinti augaliniu arba karvės pienu (galima ir kondensuotu!), klevų arba cukraus sirupu, jei kavą geriate saldžią (cukrumi saldinti šaltos kavos nepatarčiau – jis sunkiai ištirps), arba kokiais nors mėgstamais prieskoniais – cinamonu, kardamonu ar vanile.
Kuo ilgiau laikysite kavą užpiltą vandeniu, tuo sodresnio skonio ji taps. Tačiau nepatartina taip ruošiamos kavos laikyti ilgiau kaip 24 valandas. O štai pagamintą kavos koncentratą laikykite uždarame stikliniame inde, šaldytuve, iki 2–3 dienų. Kavos stiprumas priklauso nuo to, kokią kavą jūs mėgstate: jei ši pernelyg stipri, atskieskite ją šaltu vandeniu.
Kuo tokia „šaltai virta“ kava pranašesnė už įprastą, kurią juk galima išvirti ir paprasčiausiai atvėsinti? Ji mažiau rūgšti, malonesnio aromato, ir (kofemanai, nesibaiminkite) turi tiek pat kofeino, nei įprasta, karštai plikyta kava.
Neseniai vykusiame „Lavazza“ kavos laboratorijos atidaryme baristos ne tik demonstravo, kaip išgauti tobulą espresso putelę ir pagaminti tirštą cappuccino, bet maišė ir visišką sezono naujieną – coffeetail (coffee + coctail = kavos kokteiliai). Pasirodo, tai šios vasaros viliojantis pasiūlymas tiems, kurie nori su kava dieną ne tik pradėti, bet ir ją užbaigti! Gaminant kavos kokteilius šaltai virtos kavos koncentratas sumaišomas su sirupu, likeriu arba degtine ir grūstais ledais. Tačiau kad ir kokį kokteilio skonį pasirinktumėte, ledinė šaltame vandenyje „virta“ kava čia privalo griežti pirmuoju smuiku.
Šalto virimo kava
Ingredientai:
- 1 stiklinė stambiai sumaltos kavos;
- 4 stiklinės šalto vandens.
Gaminimas:
Užpilkite maltą kavą vandeniu ir palikite uždengę „virti“ kambario temperatūroje mažiausiai 12 valandų. Nukoškite per sietelį arba popierinį filtrą (arba panaudokite kavos presą).
Supilkite koncentratą į stiklinį indą, uždengę laikykite šaldytuve 2–3 dienas.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.