Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų

Ar žinojote, kad duoną galima iškepti be... miltų? Nenustebkite – yra duonos, kurios pagrindą sudaro vien kruopos, sėklos ir riešutai. Šios duonos tešlos nereikia minkyti, juolab kildinti ar brandinti, pakanka visus ingredientus užmerkti iš vakaro vandenyje ir išbrinkinti. Rytojaus dieną juos sumaišyti su virtomis bolivinių balandų kruopomis ir pašauti į orkaitę.
Nida Degutienė ir jos kepta duona be miltų
Nida Degutienė ir jos kepta duona be miltų / Nidos Degutienės nuotr.

Ne, ši duona tikrai nesipjaustys tobulomis riekelėmis, kaip mums įprasta juoda duona. Ji trapesnė, šlapesnė ir minkštesnė. Tačiau palikus duoną ant darbastalio kelias dienas, ji padžiūsta, tampa mažiau biri. Be to, supjausčius riekelėmis, šias galima iškepti (išdžiovinti?) orkaitėje, ir gausite sveikuoliškus traškučius!

Jei duona pernelyg subyrės pjaustant, taip pat nenusiminkite: sužerkite šiuos trupinius (kurie yra ne kas kita, kaip sveikuoliškų sėklų rinkinys), pašlakstykite juos šlakeliu aliejaus su jame sumaišytu sutrintu česnaku ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 120 °C maždaug 45 minutėms. Kepant kaskart maišykite, kad sėklos nesudegtų. Ką gausite? Ogi traškius pabarstus kasdienėms salotoms!

Nidos Degutienės nuotr. /Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų
Nidos Degutienės nuotr. /Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų

Išmirkusios sėklos ir ypač riešutai – lengviau virškinami, be to, jie tampa saldesni. Jau nekalbant apie tai, kad kiekvienas šios sveikuoliškos duonos ingredientas pats savaime yra perpildytas vitaminais, mineralais ir sveikais riebalais. Tad jei esate pasiruošę, namuose turite pakankamai migdolų riešutų, saulėgrąžų, bolivinių balandų (kynvos) ir neskrudintų grikių, griebkitės darbo nedelsdami.

Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų

Ingredientai:

  • 1 stiklinė* (160 g) migdolų;
  • 3/4 stiklinės (150 g) grikių, neskrudintų;
  • 1/4 stiklinės (50 g) chia sėklų;
  • 1/2 stiklinės (40 g) psylium husks**;
  • 1/2 stiklinės (80 g) sezamų sėklų;
  • 3/4 stiklinės (120 g) saulėgrąžų, plius dar šiek tiek pabarstyti viršui;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1/2 stiklinės (60 ml) tirpinto kokosų aliejaus;
  • 2,5 stiklinės (625 ml) vandens;
  • 1/2 stiklinės (100 g) kynvos (bolivinių balandų);
  • 1 stiklinė (250 ml) vandens.

Gaminimas:

1. Į dubenį suberkite migdolus, grikius, chia, psylium husks, sezamus, saulėgrąžas, druską, kokosų aliejų ir vandenį ir viską sumaišykite. Palikite išbrinkti mažiausiai 6 valandas (geriausia – pernakt)

2. Kol mišinys brinksta, išvirkite kynvas. Suberkite kruopas į puodą, užpilkite vandeniu, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite uždengę apie 15 min., kol kruopos visiškai sugers vandenį. Palikite visiškai atvėsti.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Sudėkite virtas kynvas į išbrinkusį mišinį ir gerai išmaišykite, suskaldydami visus susidariusius gumulėlius. Visą šią masę sudėkite į pailgą (11x21cm) kepimo indą, šiek tiek pateptą riebalais ir išklotą pergamentiniu popieriumi, gerai paspauskite tešlą, kad visos ertmės visiškai užsipildytų. Ant viršaus užberkite saulėgrąžų ir švelniai įspauskite jas į tešlos paviršių. Kepkite 1 val. 30 min.

Nidos Degutienės nuotr. /Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų
Nidos Degutienės nuotr. /Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų

4. Atsargiai išimkite duoną iš kepimo formos, nuimkite kepimo popierių ir atsargiai perkelkite kepaliuką ant grotelių (tik labai atsargiai, nes duona bus labai trapi!), padėtų virš kepimo skardos (kad į ją, jei ką, nubyrėtų atskilusios saulėgrąžos). Sugrąžinkite į orkaitę ir toliau kepkite tokioje pat temperatūroje dar 1 valandą ir 15 minučių, arba kol visas kepaliukas gražiai paruduos.

5. Palikite visiškai atvėsti prieš pjaustydami.

Nidos Degutienės nuotr. /Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų
Nidos Degutienės nuotr. /Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas