Jei tik išalkot – imat ir greitai sumaišot pomidorus su trupučiu šviežio česnako, šlakeliu gero alyvuogių aliejaus ir lašeliu balzamiko acto, paskrudinat prancūziško batono ar itališkos čiabatos riekeles, įtrinat jas česnaku, ir pirmyn į terasą su lėkšte bruscchetta.
Aš, kai jau matau, kad pomidorai ima minkštėti, puolu pusryčiams kepti legendinę šakšuką, o vakarienei – itališkus patiekalus, kuriuose beveik visada dominuoja pomidorų padažai. Vienas tokių – sicilietiški baklažanų suktinukai su varške, pomidorais ir sūriu! Beje, Italijoje įdarui vartotų rikotą, bet man riebesnė lietuviška varškė niekuo nenusileidžia rikotai, todėl nevarkite ir neišlaidaukite (nebent gyvenate užsienyje, ir rikota jums parankiausias pasirinkimas), griebkite pakelį varškės, porą šviežutėlių baklažanų ir vakarienė jau suplanuota!
Sicilietiški baklažanų suktinukai su varške ir pomidorais
Ingredientai (4 asm.):
- 2 baklažanai, supjaustyti 5 mm storio griežinėliais (išeis apie 12-14);
- alyvuogių aliejaus;
- 150 g mozarelos sūrio, susmulkinto arba sutarkuoto;
- 3-4 šaukštai pekorino sūrio, sutarkuoto;
- bazilikų lapelių, patiekimui.
pomidorų padažui (sugo):
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 šalotinis svogūnas, susmulkintas;
- 1 česnako skiltelė, susmulkinta;
- 400 g pomidorų (gali būti konservuoti);
- druskos;
- pipirų.
įdarui:
- 500 g varškės (9 proc. riebumo; originaliame itališkame recepte būtų rikota);
- 1 skiltelė česnako;
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 1 kiaušinis;
- 30 g pekorino sūrio, sutarkuoto;
- ¼ šaukštelio muskato riešuto, šviežiai tarkuoto.
Gaminimas
1. Pradėkite nuo padažo (jis vadinasi sugo): didesnėje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus, jiems suminkštėjus suberkite česnakus. Tada sudėkite susmulkintus pomidorus (jei naudojate konservuotus – supilkite kartu su sultimis) ir užvirinkite. Maišykite kartkartėmis, įberkite druskos ir pipirų, ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 30 min., kol padažas sutirštės (jei tirštėja pernelyg stipriai, įpilkite truputį vandens).
2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Sudėliokite supjaustytas baklažano riekes į skardas, patepkite aliejumi ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-12 minučių, arba kol baklažanai taps minkšti, juos bus lengva perlenkti. Baklažanų juosteles galima apkepinti ir keptuvėje arba ant grotelių grilyje.
3. Kol baklažanai kepa, paruoškite įdarą: sumaišykite visus jam skirtus ingredientus, pagardinkite druska ir pipirais.
4. Į kepimo indą įpilkite samtelį paruošto pomidorų padažo ir paskirstykite jį po visą indo dugną.
5. Dėkite po kaupiną šaukštą įdaro ant kiekvieno baklažano riekelės ir suvyniokite į ritinėlį. Taip suvyniotus ritinėlius guldykite vieną šalia kito į paruoštą kepimo indą. Ant viršaus supilkite visą likusį pomidorų padažą. Taip paruoštus baklažanus su padažu (iki šios stadijos) galite padėti į šaldytuvą ir pabaigti gaminti kitą dieną.
6. Visą baklažanų paviršių pabarstykite mocarela, ant viršaus – tarkuotu pekorino sūriu, ir pašaukite į orktaitę. Kepkite 30 minučių 200 laipsnių karštumo orkaitėje arba kol sūris gražiai paruduos.
7. Prieš patiekiant, išėmę iš orkaitės, palaikykite baklažanus apie 5-10 minučių, tada užberkite baziliko lapelių.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.