Šis metas man nori nenori sugrąžino išgyvenimus, patirtus Izraelyje. Kuomet kaukiant sirenoms tekdavo slėptis bombų kambarėlyje ir susigūžus laukti, kol išgirsi ore numuštos raketos sprogimą. Sunku net įsivaizduoti, kokius siaubus šiomis dienomis išgyvena požeminiuose garažuose susispietusios šeimos, kiek skausmo liejasi į kovas išlydint sūnus, vyrus, tėvus ir žinant, kad jų gal niekada daugiau neteks pamatyti.
Kaip ir daugelio jūsų, mano dienos dabar sukasi aplink visus iš eilės informacijos kanalus tikrinant naujienas, skambinant artimiesiems, rankos nekyla ką nors daryti, sunku susikaupti darbui, dar sunkiau atsipalaiduoti poilsiui. Ir tokiomis akimirkomis aš vis prisimenu mano Izraelio draugų, pripratusių prie karo baisumų, palaikymo skambučius po kiekvienos Tel Avive sugaudusios sirenos, jų padrąsinimus, gerą nuotaiką, optimizmą ir paprastą patarimą – gyventi gyvenimą.
Gyventi gyvenimą šiomis dienomis iš visos širdies raginu ir jus. Prisidėję kas kuo galim – finansine parama, aukojamais daiktais, savanoryste, butais, kurių durys atviros pabėgėliams – mes privalome ramiai daryti kasdienius darbus užuot pasidavę panikai ir tamsioms mintims. Kiekvienas stresą išgyvena ir suvaldo skirtingai – aš, pavyzdžiui, užsidarau į virtuvę „meditacijos seansui“ ir kepu duoną. Mane ši veikla ramina.
Šiandien Užgavėnės. Tikrai nesinorės nei kvailioti, nei linksmintis. Tačiau blynus būtinai kepkite. Bulvinius, lietinius, mielinius ar dar kokius – tebūnie tai bus nedidelė švieselė šiuo niūriu metu. O jei ieškotumėte simbolizmo šiemetinėse Užgavėnėse, siūlau į meniu įtraukti ir šiuos desertinius skaisčiai geltonus blynelius, pagardintus saldžiu kokosų įdaru.
Iš tiesų jie – Šri Lankos patiekalas (Pani Pol), tačiau viskas, kas iš tolo šviečia tokia skaisčia geltona spalva, man šiomis dienomis virsta dar vienu simboliniu stiprybės palinkėjimu Ukrainai.
Geltoni desertiniai blyneliai su kokosų įdaru
Ingredientai (8 blyneliams):
blynelių tešlai:
- 2 kiaušiniai;
- 100 g miltų;
- 250 ml pieno;
- 40 g tirpinto sviesto (ir dar šiek tiek keptuvei patepti);
- ¼ arbat. šaukšt. maltų ciberžolių;
- žiupsnis druskos;
- graikiško natūralaus jogurto (patiekimui).
įdarui:
- 125 ml kokosų pieno;
- 150 g kokosų drožlių;
- 130 g rudojo cukraus (aš naudojau kokosų palmių cukrų);
- 60 ml vandens;
- 4 kardamono pumpurai;
- 2 gvazdikėliai;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį).
Gaminimas:
1. Pagaminkite kokosų įdarą: mažame puode užkaiskite kokosų pieną, ir kai jis beveik užvirs, suberkite kokosų drožles, viską išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Išbėrę masę į dubenėlį atidėkite į šalį.
2. Mažame puode užkaiskite rudąjį cukrų kartu su vandeniu, sumeskite kardamono pumpurus ir gvazdikėlius. Virinkite ant nedidelės ugnies apie 2–3 minutes, kol masė truputį sutirštės. Nukelkite nuo ugnies, išimkite prieskonius, įberkite druskos, sirupą sumaišykite su kokosais. Atidėkite į šalį.
3. Užmaišykite lietinių tešlą: lengvai suplakite kiaušinius, suberkite miltus ir išsukite. Pilkite dalimis pieną ir plakite, kol masė bus vienalytė, glotni. Pabaigoje supilkite tirpintą ir atvėsintą sviestą, įberkite druskos ir išmaišę palikite bent pusvalandžiui pastovėti.
4. Įkaitinkite keptuvę (maniškė apie 20 cm skersmens), patepkite trupučiu sviesto ir dozuodami tešlą po samtelį iškepkite lietinius blynelius.
5. Ant kiekvieno blynelio dėkite maždaug po 3 šaukštus įdaro, paskirstykite po visą plotą ir susukite į vamzdelį.
6. Patiekite su graikišku natūraliu jogurtu.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.