Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: šokoladinis pyragas su avietėmis

Kai kurie žmonės visai ne juokais save vadina šokoholikais – jie tiesiog neišgyvena dienos be gabalėlio juodojo šokolado... Net ir medikai pritaria, jog vartojant su saiku ir renkantis kuo tamsesnį, šokoladas turi mums visiems naudingų medžiagų! Ne paslaptis, kad bene labiausiai mėgstami yra šokoladiniai desertai. Ledai, pudingai ir pyragai – iš tiesų retas, kuris atsispiria sodraus skonio šokoladiniams skanėstams!
Nida Degutienė ir jos keptas šokoladinis pyragas su avietėmis
Nida Degutienė ir jos keptas šokoladinis pyragas su avietėmis / Nidos Degutienės nuotr.

Anksčiau buvę be proto saldūs, šiuolaikiniai šokoladiniai desertai saldinami su saiku, o šviežių uogų priedai juos paverčia dar lengvesniais ir gaivesniais.

Šis šokoladinis pyragas labiau panašus į pudingą nei į tradicinį kepinį. Ypač jei ragausite jį dar šiltą. Tačiau pastovėjęs, rytojaus dieną desertas savo konsistencija ims panašėti į pyragą. Kol dar soduose nenuskintos rudeninės avietės, puiki proga tokiu pasimėgauti – bene paskutinis šio sezono kepinys su šviežiomis uogomis. O jei avietės jau šaldiklyje – pyragui kepti galite panaudoti ir šaldytas!

Ingredientai:

  • 250 g šokolado (juodojo kartaus arba pieniško, tačiau jei naudosite pienišką, kepinys bus saldesnis);
  • 250 g sviesto;
  • 1 šaukštas brendžio (jei neturite, praleiskite arba pakeiskite, pvz., romu, aviečių likeriu);
  • 90 g cukraus;
  • 2 šaukštai tirpios kavos;
  • 370 ml vandens;
  • 2 kiaušiniai (kambario temperatūros);
  • 180 g miltų;
  • 30 g kakavos miltelių;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 250 g aviečių (ir dar šiek tiek papuošimui).
Nidos Degutienės nuotr. /Šokoladinis pyragas su avietėmis
Nidos Degutienės nuotr. /Šokoladinis pyragas su avietėmis

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros (kaitinimas viršus–apačia, be vėjelio). Kepimo formos su nusegamais kraštais (23 cm skersmens) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi, įsitikinkite, kad šonai užsidaro sandariai, nes tešla bus minkšta, gali ištekėti, jei formos kraštai susilankstę.

2. Į puodą sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą, kambario temperatūros sviestą, įpilkite konjako, suberkite cukrų ir kavą, supilkite vandenį. Užkaiskite ir kaitinkite maišydami ant nedidelės ugnies, kol cukrus visiškai ištirps, o šokoladas išsilydys, skystis taps vientisas ir žvilgantis. Nukelkite nuo kaitros ir atidėkite į šalį truputį praaušti.

3. Tiesiai į puodą su šokolado skysčiu įmuškite kiaušinius ir šluotele lengvai išmaišykite, kad kiaušiniai visiškai susimaišytų su kitais ingredientais. Tada į puodą suberkite miltus, sumaišytus su kakava ir kepimo milteliais (idealu, jei birius produktus išsijosite), ir ta pačia šluotele atsargiai sumaišykite.

4. Supilkite pusę masės (ji bus skysta!) į paruoštą kepimo formą ir suberkite avietes. Tada supilkite likusią tešlos masę ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 45 minutes. Arba kol pyragas pakils, suskilinės ir paliestas jausis, kad iškepė (pagaliuku patikrinti nepavyks, nes masė pernelyg drėgna). Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

5. Vėsdamas pyragas pabliukš ir sutrūkinės, bet taip ir turi būti. Po maždaug valandos pabarstykite cukraus pudra, papuoškite avietėmis ir patiekite.

Nidos Degutienės nuotr. /Šokoladinis pyragas su avietėmis
Nidos Degutienės nuotr. /Šokoladinis pyragas su avietėmis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas