Esu charčio, tradicinės gruziniškos sriubos, valgiusi pačių įvairiausių skonių. Vienose buvo pomidorų (ir/arba paprikos), kituose pomidorų tikrai nebuvo, bet keletas ingredientų jas tikrai vienijo: tai ryžiai, virti avienos (arba jautienos) kauliukai, aštrumas ir kalnas šviežių kalendrų pagardinti.
Peržiūrėjau vieną kitą receptą internete ir nutariau vadovautis savo intuicija bei skonio receptoriais. Todėl mano charčio gal nėra pernelyg tikra gruziniška (iš kur ji bus, jei toje Gruzijoje nesu buvusi), bet skanumo ji buvo tokia skani, kad visas kubilas išgaravo anksčiau, nei spėjome jos atsivalgyti.
Charčio sriuba
Ingredientai:
avienos sultiniui:
- 2–3 kg avienos kauliukų su mėsa (labai tiks šonkauliai) be riebalų;
- 1 svogūnas, nuplautas, bet nenuluptas;
- 1 didelė morka, supjaustyta į keletą dalių;
- 2–3 stiebai saliero;
- 3–4 skiltelės česnako;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- 2 lauro lapeliai.
sriubai:
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 didelis svogūnas, supjaustytas kubeliais;
- 3–4 skiltelės česnako, susmulkintos;
- 2 čili pipirai (švieži arba džiovinti, dėkite pagal skonį, kiek toleruojate aitrumo);
- 2 saldžiosios raudonosios paprikos, išvalytos ir supjaustytos gabalėliais;
- 1 indelis geros kokybės konservuotų pomidorų savo sultyse;
- 2–3 arbat. šaukšt. pomidorų pastos;
- 1 stiklinė avinžirnių, išbrinkintų per naktį vandenyje;
- 1 stiklinė ryžių, nuplautų;
- druskos;
- pipirų;
- džiovintų kalendrų;
- kumino;
- saldžiosios paprikos;
- maltų kvapiųjų pipirų.
- šviežių kalendrų patiekti.
Gaminimas:
1. Pirmiausia išsivirkite avienos sultinį. Geriausia jį išvirti iš vakaro, kad palikus šaltai ant viršaus sustingtų riebalai, kuriuos galėsite atsargiai nuimti ir išmesti (nes jie tikrai niekam nereikalingi…).
2. Į puodą sudėkite avienos kaulus ir pripilkite vandens, kad apsemtų kaulus. Kai vanduo užvirs, vandenį nupilkite, kaulus praskalaukite ir užpilkite nauju vandeniu. Užvirkite dar kartą, nugriebkite putas. Sudėkite visas daržoves (svogūno nelupkite, bus daugiau skonio ir spalvos), įberkite druskos, pipirų, sumeskite lauro lapus ir uždengę troškinkite apie 2–6 valandas (kuo ilgiau, tuo geriau). Nupilkite išvirusį sultinį, daržoves išmeskite, kaulus su mėsa padėkite atskirai, o sultinį palikite puode, kuriame virė, per naktį šaltai, kad sustingtų riebalai ir juos galėtumėte pašalinti.
3. Kitame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite česnakus, čili pipirus, pabarstykite kuminu, kalendromis, saldžiosios paprikos milteliais ir pakepinkite dar kelias minutes.
4. Sudėkite saldžiąsias paprikas, po poros minučių – pomidorus su visomis sultimis ir pomidorų pastą, kepinkite apie 5–10 min., suberkite išmirkytus avinžirnius ir supilkite pašildytą sultinį.
5. Virkite, kol avinžirniai suminkštės (apie 30 min.), tada suberkite ryžius ir toliau virkite dar apie 10 min., kol ryžiai išvirs.
6. Pabaigoje sudėkite virtus avienos kauliukus, paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų, jei trūksta rūgšties, įlašinkite citrinos sulčių. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.