Lenkijoje žirnių sriuba verdama tik su parūkyta šonine ar spirgučiais, be to, į žirnių sriubą dažnai dedama makaronų! Lietuviškame variante makaronų matyti neteko, bet šoninės gabalėliai yra tas slaptas ingredientas, kuris paverčia šią paprastą sriubą išties ypatinga. Verdant žirnienę aš nededu daugiau jokių riebalų, nepilu net sultinio – pakanka kelių juostelių rūkytos šoninės, šakninių daržovių, žirnių ir vandens.
Dar vienas patarimas, kurį jūs visi žinote, bet neprošal prisiminti, – išmirkyti žirnius iš vakaro. Tada sriuba išvirs tikrai greitai!
Soti ir tiršta žirnių sriuba su rūkyta šonine
Ingredientai (4 asm.):
- 1,5 stiklinės žirnių (užmerkite iš vakaro, kad išbrinktų);
- 100 g rūkytos šoninės, supjaustytos gabalėliais;
- 1 svogūnas, supjaustytas;
- 1 morka, stambiai sutarkuota;
- gabalėlis saliero šaknies, stambiai sutarkuotos;
- 2 bulvės, supjaustytos gabalėliais;
- druskos;
- pipirų;
- 1 lauro lapas.
Gaminimas:
1. Išmirkytus žirnius nukoškite ir praskalaukite.
2. Įkaitinkite puodą (storesniu dugnu). Sudėkite šoninės gabalėlius ir apkepinkite iš abiejų pusių. Jei šoninė labai liesa, įpilkite šlakelį aliejaus. Puode turi būti šiek tiek riebalų, bet nedaug.
3. Sudėkite į puodą pjaustytus svogūnus, tarkuotas morkas ir salierus. Maišydami viską kepinkite, kol daržovės truputį suminkštės, pasidengs riebalais. Suberkite išmirkytus žirnius, kubeliais supjaustytas bulves, įpilkite vandens tiek, kad apsemtų visas daržoves (ir kad sriuba būtų norimo tirštumo). Pagardinkite druska ir pipirais, įmeskite lauro lapą ir virkite, kol visos daržovės sutirštės.
4. Jei norite, pabaigoje sriubą galite suplakti elektriniu trintuvu (blenderiu).
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.