Ne, pasišildytas maistas ar koks nors greitas užkandis, pristatytas kurjeriu, mano namuose nebūtų suprastas... Kalbu apie vakarienę, kurią paruošti teužtrukčiau mažiau nei pusvalandį, tačiau maistas būtų šviežias, subalansuotas ir nenuobodus.
Tokiais atvejais visada gelbsti žuvis, o iš viso žuvies asortimento mane visais gyvenimo atvejais gelbsti lašiša!
Metodas kepti lašišą kartu su spagečiais en papilotte, arba, kitaip sakant, susukus viską į popierinius paketėlius, yra tobulas. Sudėjai viską į vieną krūvą, užrišai virvele, pašovei į karštą orkaitę ir po 20 minučių jau sėdi prie stalo.
Keletas patarimų:
- makaronus rinkitės kokybiškus, tokius, kurių virimo laikas užrašytas ant pakuotės – bent 10 min.
- lašišos reikės filė, be odelės. Jei lašišą darinėjate patys, neišmeskite nei kaulų, nei odelių, šie dalykai labai praverčia geram lašišos sultiniui!
- nepataupykite pergamentinio popieriaus, žymiai saugiau, jei kiekvienam paketėliui panaudosite du lakštus (privalumas – nereikės plauti indų, nes valgysite tiesiai iš popieriaus!).
Spagečiai su lašiša popieriaus paketėliuose
Ingredientai (4 porcijoms):
makaronams:
- 400 g spagečių (sausų, nevirtų);
- 500 ml grietinėlės (13 proc. riebumo);
- 125 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- druskos;
- pipirų;
- 2 šaukštai sūdytų kaparėlių (nuplautų ir nusausintų);
- salotų (patiekimui).
žolelėmis padengtai lašišai:
- 600 g lašišos filė (4 gabaliukai po 150 g), be odos;
- ⅓ stiklinės šviežių krapų (susmulkintų);
- ⅓ stiklinės šviežių petražolių (susmulkintų);
- 1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Dideliame puode užvirkite vandenį, gerai jį pasūdykite, pavirkite spagečius 5 minutes, arba kol bus pusiau išvirę, tada nupilkite vandenį ir pasilikite ½ stiklinės vandens, kuriame spagečiai virė.
2. Pasiruoškite pergamentinio popieriaus krepšelius, kuriuose kepsite: atkirpkite 8 lakštus kepimo popieriaus (maždaug po 40 cm), paimkte 4 gilesnius dubenis ir juos išklokite dvigubu pergamento sluoksniu (dubenėliuose bus lengviau sudėti makaronus ir žuvį prieš užrišant).
3. Lašišos filė kepsnelius padalinkite į maždaug 3 dalis. Krapus ir petražoles sumaišykite nedideliame dubenėlyje, įmaišykite citrinos žievelę, druską ir pipirus. Imkite kiekvieną lašišos gabalėlį ir apvoliokite šiame žolelių mišinyje iš visų pusių, kad gerai priliptų prie žuvies, ir atidėkite į šalį.
4. Didesniame dubenyje sumaišykite grietinėlę, citrinos sultis, įberkite druskos ir pipirų, supilkite nuo makaronų virimo pasiliktą vandenį. Ten pat sudėkite išvirtus spagečius ir viską gerai išmaišykite.
5. Spagečius padalinkite po lygiai į visus paruoštus krepšelius, supilkite ir likusį skystį. Padalinkite į kiekvieną krepšelį po lygiai kaparėlių. Tada ant viršaus dėkite po 3 gabalėlius žolelėse apvoliotos lašišos filė.
6. Virtuviniu siūlu suriškite paketėlius ir pašaukite į orkaitę (patogiausia, jei paketėlius kepsite karščiui atspariuose dubenėliuose, bet jei tokių neturit, sudėkit į skardą. Kepkite paketėlius apie 20–23 min., kol makaronai suminkštės ir lašiša iškeps. Patiekite iškart, pavyzdžiui, su lėkšte žalių salotų.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.