Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: sumazgytas šventinis pyragas su šokoladu ir riešutų sviestu

Gruodžio mėnesį turbūt teisinga būtų paskelbti pyragų kepimo mėnesiu. Nes, greičiausiai, jei namuose yra orkaitė, tai juose būtinai vieną dieną pakvimpa mieliniais kepiniais ir kalėdiniais prieskoniais. Šventinis laikotarpis yra puiki proga išbandyti ką nors neįprasto, puošnesnio ir skanesnio nei kasdieniai kepiniai.
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Šis sumazgytas mielinis pyragas gali tapti tikrų tikriausia jūsų stalo puošmena, o iškepti jį išties nesudėtinga. Svarbu tik teisingai susukti tešlos juostas. O kad jums būtų paprasčiau, nufotografavau pyrago sumazgymo etapus, kad kiekvienam tikrai pasisektų.

Svarbiausia, ką reikia prisiminti dirbant su mieline tešla – ji labiausiai nemėgsta skubėjimo! Todėl paskirkite šiai meditacijai virtuvėje laisvesnę dieną ir mėgaukitės šventišku saikingo saldumo kepiniu.

Nidos Degutienės nuotr. /Sumazgytas pyragas su šokoladu ir riešutų sviestu
Nidos Degutienės nuotr. /Sumazgytas pyragas su šokoladu ir riešutų sviestu

Ingredientai:

mielinei tešlai:

  • 75 ml pieno;
  • 1 šaukštelis cukraus (A);
  • 7 g sausų mielių;
  • 290 g kvietinių miltų;
  • žiupsnis smulkios druskos;
  • 30 g cukraus (B);
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 šaukštelis vanilės pastos;
  • 50 g tirpinto sviesto (atvėsinto).

šokolado įdarui:

  • 70 g sviesto;
  • 65 g cukraus (naudojau rudąjį);
  • 20 g kakavos miltelių;
  • 50 g juodojo šokolado (sulaužyto gabalėliais);
  • 75 g žemės riešutų sviesto (nesaldinto, su traškiais riešutų gabaliukais).
Nidos Degutienės nuotr. /Sumazgytas pyragas su šokoladu ir riešutų sviestu
Nidos Degutienės nuotr. /Sumazgytas pyragas su šokoladu ir riešutų sviestu

Gaminimas:

1. Užminkykite mielinę tešlą: pirmiausia pašildykite pieną iki 40 laipsnių temperatūros kartu su 1 šaukšteliu cukraus (A). Nukelkite nuo ugnies, suberkite mieles, išmaišykite ir uždengę virtuviniu rankšluostėliu palikite apie 10 minučių aktyvuotis ir suputoti.

2. Elektrinio kombaino inde arba dubenyje sumaišykite miltus su druska, suberkite cukrų (B), įmuškite kiaušinius, įdėkite vanilės ir supilkite atvėsintą tirpintą sviestą. Išsukite masę, tada supilkite pieno ir mielių mišinį ir minkykite (kablio įrankiu) apie 8 minutes, kol tešla taps elastinga, nelips prie indo kraštų. Suformuokite iš tešlos rutulį ir įdėkite į trupučiu riebalų ištepą indą, uždenkite maistine plėvele ir virtuviniu rankšluosčiu. Palikite apie 11,5 val. pakilti šiltoje vietoje.

3. Kol tešla kyla, pasigaminkite įdarą: sviestą ištirpinkite, suberkite cukrų ir maišykite, kol jis ištirps. Suberkite kakavą ir šokoladą. Toliau maišykite, kol šokoladas ištirps. Galiausiai sudėkite riešutų sviestą ir išmaišę padėkite į šalį. Įdaras turi pastovėti bent 30 minučių, kad įgautų tepamą (kietesnę) konsistenciją.

4. Iškilusią tešlą sumaigykite, padalinkite į dvi lygias dalis, iš kiekvienos suformuokite po rutulį, kiekvieną dalį įdėkite į atskirus dubenėlius, pateptus trupučiu riebalų, uždenkite plėvele ir padėkite į šaldytuvą 30 min.

5. Pasiruoškite kepimo indą: torto formos su nusegamais kraštais (23 cm skersmens) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi, o šonus patepkite trupučiu riebalų.

6. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant trupučiu riebalų patepto darbastalio iškočiokite iš kiekvieno tešlos gabalėlio po kvadratą – maždaug 28 cm dydžio. Kiekvieną šį kvadratą ištepkite tolygiai įdaru, palikdami kraštuose apie 1/2 cm tešlos. Tada susukite kiekvieną kvadratą į tamprų vamzdį, rankomis ant darbastalio pakočiokite, šiek tiek ištempdami tą vamzdį, kad jis pavyktų maždaug 40 cm ilgio.

Nidos Degutienės nuotr. /Pyrago formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Pyrago formavimas

7. Abu tešlos vamzdžius išilgai perpjaukite peiliu per pusę. Gausite 4 tešlos juostas. Sukryžiuokite dvi juostas skersai ir dvi išilgai, pernerdami per viena kitą, visąlaik laikydami perpjautą pusę viršuje. Tada kiekvieną juostos galą perkiškite sukdamiesi ratu per šalia esančią tešlos juostą, kaip parodyta nuotraukose.

Nidos Degutienės nuotr. /Pyrago formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Pyrago formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Pyrago formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Pyrago formavimas

8. Kai supinsite visas juostas, tešlos kraštelius pakiškite po apačia, kad kepant neišsiardytų. Perkelkite šį raizginį į paruoštą kepimo skardą, ją uždenkite maistine plėvele ir rankšluostėliu. Palikite dar kartą pakilti apie 11,5 val.

Nidos Degutienės nuotr. /Suformuotas pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Suformuotas pyragas

9. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros (be ventiliatoriaus, arba iki 170 laipsnių su ventiliatoriumi). Dėkite kepimo formą su pakilusiu pyragu į orkaitę, kepkite apie 30 minučių, t. y. kol pyragas bus pilnai iškepęs.

10. Jei norite saldesnio pyrago, iškepusį jį dar galite patepti cukraus sirupu (kaitinkite 50 ml vandens su 65 g cukraus, kol jis visiškai ištirps, tada šiuo sirupu ištepkite kepinį iškart, vos tik ištrauksite jį iš orkaitės, kol dar karštas).

11. Patiekite pyragą šiltą (jis tada skaniausias) arba kambario temperatūros.

Nidos Degutienės nuotr. /Sumazgytas pyragas su šokoladu ir riešutų sviestu
Nidos Degutienės nuotr. /Sumazgytas pyragas su šokoladu ir riešutų sviestu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai