Tartų pagrindą galima greitai pasiruošti iš sluoksniuotos tešlos, galima šėlioti su įvairių rūšių miltais (ypač mėgstu dalį kvetinių pakeisti grikių miltais, kurie kepiniams suteikia riešutų skonio), galima įtarkuoti kietojo sūrio, galima gardinti aguonomis, taip išgaunant taškuotą linksmą paveikslėlį kepinio pagrinde.
O kur dar įdarai įdarėliai... Daržovės yra visiškai privalomas tartų elementas. Jei kompanija vyriška, tikrai nepamaišys rūkyto kumpio ar lašinukų juostelė. Jei moteriška – švelnus sūris, pomidoras ir alyvuogės tikrai pakels visiems nuotaiką ir sužadins apetitą.
Šioje tartoje dominuoja pankoliai. Pankoliai turi anyžiaus skonį, o kepant su cukrumi ir balzamiko actu jie karamelizuojasi, tampa dar išraiškingesni. Mangoldai čia tarsi dailininko teptuku pagražina visą kepinį žaliais potėpiais, o sūris viską sustato į savo vietas!
Labai rekomenduoju išbandyti – mano svečiams ši tarta labai patiko. O aš tikrai ne kartą ją kartosiu.
Sūrio tarta su karamelizuotais pankoliais ir mangoldais
Ingredientai:
įdarui:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas, supjaustytas plonomis plunksnelėmis arba žiedeliais;
- druskos, juodųjų pipirų;
- 2 pankoliai (iš viso 300 g), labai plonai supjaustyti;
- 1/4 stiklinės (60 ml) baltojo balzamiko acto;
- 1 šaukštas cukraus;
- 150 g mangoldų lapų be stiebelių, susmulkintų;
- 250 g mocarela sūrio, suplėšyto gabalėliais;
- 1 kiaušinis, lengvai suplaktas.
tartos pagrindui:
- 2 stiklinės (300 g) miltų;
- 1 šaukštelis jūros druskos dribsnių;
- 150 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabalėliais;
- 1 stiklinė (120 g) tarkuoto kietojo sūrio;
- 1 kiaušinis.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pasiruoškite tešlą įdarui: virtuvinio kombaino inde sumaišykite miltus su druska, sudėkite sviestą ir sūrį ir maišykite, kol masė panašės į drėgnus riebius trupinius. Įmuškite kiaušinį ir toliau maišykite, kol tešla sulips. Jei ji vis dar nesulimpa, įpilkite šaukštą ar du labai šalto vandens.
2. Tešlą iškočiokite tarp dviejų lakštų kepimo popieriaus į 30x40cm stačiakampį, subadykite jį šakute ir laikykite šaldytuve mažiausiai pusvalandį.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros.
4. Didelėje keptuvėje (geriausia tinkančioje kepti be riebalų) įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus, pabarstę druska ir pipirais, maždaug 4 minutes. Sudėkite pankolius ir dar pakepkite apie 2 minutes. Supilkite balzamiko actą ir suberkite cukrų, tada dar kepinkite pankolius apie 2 minutes, arba kol pankoliai karamelizuosis.
5. Išimkite keptus pankolius iš keptuvės, sudėkite į dubenį. Keptuvę grąžinkite ant viryklės, padidinkite kaitrą, tada sudėkite mangoldus ir pakepinkite juos 30 s, kol šie suglebs.
6. Ant paruošto tešlos pagrindo išdėkite tolygiai pankolių masę, palikdami apie 4 cm kraštelį, ant jos – mangoldus bei gabalėliais suplėšytą mocarela sūrį. Užlankstykite tešlos kraštelis, ir juos patepkite kiaušinio plakiniu.
7. Kepkite orkaitėje apie 15-20 min., arba kol krašteliai patamsės, sūris išsilydys ir apskrus, Prieš patiekiant dar galite pabarstyti grūstais pipirais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.