Beje, meile šokoladiniams skanėstamss garsėjo ir Karalienė Elžbieta II, kurios garbei prikurta ne viena dešimtis sodraus šokolado skonio desertų. Skirtingai nei karštu sezonu, šokoladiniai saldumynai visuomet labiau pasiteisina tada, kai už lango – darganos.
Jei ir jūs neabejingi šokolado aromatui, jūsų dėmesiui – vertas išbandymo airiškas torčiukas suaugusiems iš Ottolenghi repertuaro. Tiesa, originalų receptą aš mažumėlę pakoregavau – sumažinau cukraus kiekį, vietoje standartinio dydžio dviaukščio kepinio pagaminau keturių aukštų nedidelį torčiuką, skirtą 8–10 valgytojų. Torto biskvitams prireiks tamsaus salstelėjusio airiško alaus, o kremui – švelnaus grietinėlės skonio „Bayleys“.
Dekoracijoms šįkart aš nusiskyniau keletą žiedlapių, nes gyvomis gėlėmis puošti tortai man imponuoja labiausiai. Tiesa, jei gėlėmis desertus puošiate ir jūs, atminkite, jog prieš įsmeigiant į tortą gėlių parduotuvėje įsigytą (o ne savo darželyje užaugintą) žiedą, prieš tai jo kotelį derėtų apvynioti maistine plėvele arba aliuminio folija.
Ingredientai:
šokolado biskvitui:
- 120 ml „Guinness“ alaus;
- 120 g sviesto, supjaustyto kubeliais;
- 30 g kakavos miltelių;
- 120 g cukraus (originaliame recepte 200 g);
- 65 g grietinės;
- 1 kiaušinis;
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto;
- 130 g miltų;
- ¼ šaukštelio smulkios druskos;
- 1 šaukštelis valgomosios sodos.
„Baileys“ kremui:
- 250 g mascarpone;
- 90 ml „Baileys“ likerio;
- 1 šaukštas cukraus pudros (originaliame recepte 80 g).
šokolado ganašui:
- 50 g karčiojo juodojo šokolado (70 proc. kakavos), sulaužyto 2 cm dydžio gabalėliais;
- 50 ml grietinėlės (36 proc. riebumo);
- 1 šaukštelis auksaspalvio sirupo;
- 1 šaukštelis sviesto.
papuošimui:
- karčiojo juodojo šokolado drožlių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardeles (aš naudojau dvi skardeles, 10 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi (atskirai dugną ir atskirai šonus). Jei kepate 20 cm skardelėje, jos reikės vienos, ją taip pat išklokite kepimo popieriumi. Kepant standartinio dydžio skardelėje tortas bus žemesnis – dviejų biskvito sluoksnių.
2. Supilkite alų į nedidelį puodą, ten pat sudėkite sviestą ir užkaiskite. Maišykite kaitindami, kol sviestas ištirps, bet skysčiui neleiskite užvirti. Suberkite į tą skystį kakavą ir cukrų, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
3. Virtuvinio kombaino inde (arba atskirame dubenyje, jei maišysite rankomis) suplakite kiaušinį kartu su grietine (patogiausia bus naudoti baltymams plakti skirtą įrankį), supilkite alaus ir kakavos mišinį ir toliau maišykite, kol viskas gerai susijungs.
4. Persijokite kartu miltus, sodą ir druską tiesiai į maišymo dubenį ir viską išsukite iki vientisos konsistencijos. Supilkite šią masę į paruoštas kepimo skardas (jei naudojate mažas – padalinkit tešlą pusiau, jei vieną didesnę – supilkit viską).
5. Kepkite apie 30–40 minučių (mažoms pakaks 30, gal net ir mažiau – tikrinkite mediniu pagaliuku).
6. Iškepusius biskvitus išimkite iš orkaitės ir palikite pravėsti 10 minučių, tik tada išimkite iš kepimo formos, nulupkite kepimo popierių ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių. Biskvitus išsikepti galite likus 2–3 dienom iki torto surinkimo ir patiekimo.
7. Pagaminkite „Baileys“ kremą: elektriniu kombainu (baltymams plakti skirta šluotele) suplakite mascarponę kartu su „Baileys“ likeriu. Suberkite cukraus pudrą ir toliau plakite stebėdami konsistenciją (ji plakant tirštės), kol ji bus tinkama sutepimui. Jei netyčia perplaksite kremą ir jis taps pernelyg tirštas (labiau sviestiškas nei kremiškas), praskieskite keliais šaukštais šaltos grietinėlės.
8. Kai biskvitai bus visiškai atšalę, perpjaukite juos pusiau išilgai (jei kepėte mažose skardelėse, gausite 4 lakštus, jei didelėje formoje – 2). Sutepkite kremu biskvitus, viršutinio biskvito netepkite, ant jo bus užteptas šokolado ganašas.
9. Pagaminkite šokolado ganašą: šokolado gabalėlius suberkite į blenderį (arba į elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu). Keliais pulsuojančiais judesiais susmulkinkite šokoladą iki smulkumo ir palikite blenderyje.
10. Mažame puode užkaiskite grietinėlę kartu su sirupu. Prieš pat skysčiui užverdant nukelkite puodą nuo ugnies ir plona srovele pilkite ant šokolado gabaliukų tiesiai į blenderį, visąlaik laikydami blenderį įjungtą. Tokiu būdu šokoladas ištirps ir susimaišys. Maždaug po 10 sekundžių plakimo įdėkite sviestą ir dar kelias sekundes paplakite, kad masė būtų tolygi ir žvilganti. Atvėsinkite ganašą (kuo šaltesnis jis bus, tuo labiau kietės), ir kai bus jums tinkama konsistencija, aptepkite juo visą viršutinį torto biskvito paviršių. Jei tortą kepėte didelėje formoje, ganašo kiekį padvigubinkite, nes plotas, kurį reikės tepti bus didesnis.
11. Ant torto viršaus pabarstykite šokolado drožlių. Jas lengva padaryti – padėkite šokolado plytelę ant darbastalio lygia dalimi į viršų. Laikydami didelį peilį statmenai šokolado paviršiui, braukite peilio ašmenis per šokoladą, taip suformuodami plonytes drožles.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.