„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: šventinis sūrio pyragas su marcipanais

Šventės tam ir yra šventės, kad kvepėtų visi namai. Pradžioje – kol kepame kūčiukus, kol lipdome imbierinius sausainius, kol maišome mielinio pyrago su aguonomis tešlą, o galų gale – kai susėdame prie stalo ir dosniai riekiame sūrio pyrago riekę.
Nida Degutienė ir jos keptas sūrio pyragas su marcipanais
Nida Degutienė ir jos keptas sūrio pyragas su marcipanais / Nidos Degutienės nuotr.

Mūsų šventės neįsivaizduojamos be sūrio pyrago. Kasmet vis ieškau naujų, dar nebandytų receptų, kad kaskart paragautumėme ko nors naujo, neįprasto…

Todėl šiemet siūlau išmėginti kai ką neįprasto: pyrago pagrindui panaudosim maltas aguonas, razinas bei sutrupintus imbierinius sausainius. O štai į sūrio masę įmaišysim marcipanų masės. Pažadu, jog šis kepinys, labai atitiks žiemos švenčių nuotaiką!

Nidos Degutienės nuotr. /Šventinis sūrio pyragas su marcipanais
Nidos Degutienės nuotr. /Šventinis sūrio pyragas su marcipanais

Sūrio pyragas su marcipanais ir aguonų bei imbierinių sausainių pagrindu

Ingredientai:

pagrindui:

  • 150 g aguonų;
  • 100 g imbierinių sausainių;
  • 2 valg. šaukšt. razinų;
  • 40 g ištirpinto sviesto.

sūrio masei:

  • 200 g marcipanų masės;
  • 180 g cukraus;
  • 800 g triskart maltos varškės;
  • 3 kiaušiniai;
  • 200 g grietinės;
  • 2 valg. šaukšt. krakmolo.

Gaminimas:

1. Kepimo formos (nusegamais kraštais) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi taip, kad jo kraštai išsikištų pro šonus, tik tada užsekite formos kraštus.

2. Aguonas perplaukite, užpilkite vandeniu ir virinkite apie 15 minučių. Tada nukoškite, gerai nuvarvinkite ir sumalkite 2 kartus.

3. Sausainius sutrupinkite iki miltų. Sumaišykite su maltomis aguonomis, razinomis ir tirpintu sviestu. Šiuo mišiniu išklokite visą paruoštos torto formos apačią, gerai prispausdami prie dugno ir kraštų. Padėkite į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui, kad sustingtų.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių.

5. Marcipanų masę sulaužykite gabaliukais ir sumeskite į elektrinio plaktuvo indą. Supilkite cukrų, varškę ir plakite tol, kol masė taps visiškai tolygi, vientisa. Tada įmaišykite po vieną kiaušinį, kuo geriau suplakdami masę. Pabaigoje įmaišykite grietinę ir krakmolą.

6. Paruoštą sūrio masę supilkite ant paruošto pagrindo ir dėkite į įkaitusią orkaitę. Orkaitės apačioje pastatykite karščiui atsparų indą su vandeniu. Kepkite 50–65 minutes, arba kol pyragas taps standus. Atvėsinkite pyragą labai pamažu, pradžioje šiek tiek pravėrę orkaitės dureles, paskui išėmę ant darbastalio.

7. Kai pyragas visiškai atauš, dėkite jį į šaldytuvą, geriausia laikykite pernakt, kad skoniai susigertų, pyragas sustandėtų.

8. Prieš patiekdami atsargiai apipjaustykite kraštus, nusekite formą, perkelkite ant torto padėklo ir papuoškite.

Nidos Degutienės nuotr. /Šventinis sūrio pyragas su marcipanais
Nidos Degutienės nuotr. /Šventinis sūrio pyragas su marcipanais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs