Jei jūs planuojate šiemet klasikines raudonas Kalėdas, šis pyragas tikrai tiks ir patiks. Šaldytų spanguolių ir aviečių įdaras, pagardintas cinamonu, tiesiog sukurtas gražiausioms žiemos šventėms. Trapios tešlos kepinys skaniausias dar šiltas, su kaušeliu vanilinių ledų.
Šventinis spanguolių pyragas
Ingredientai (6-8 asm.):
trapiai tešlai:
- 600 g miltų;
- 350 g sviesto, labai šalto, supjaustyto gabalėliais;
- 80 g cukraus pudros;
- 2 kiaušinių tryniai.
įdarui:
- 200 g (2 stiklinės) spanguolių, šaldytų;
- 360 g (3 stiklinės) aviečių, šaldytų;
- 3 obuoliai, nulupti ir supjaustyti gabalėliais;
- 110 g rudojo cukraus;
- 20 g sviesto;
- ½ arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos apelsino žievelės;
- 1 valg. šaukšt. brendžio;
- 1 valg. šaukšt. krakmolo.
pabarstymui:
- 1 valg. šaukšt. baltojo cukraus;
- cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pagaminkite tešlą (ją galite paruošti ir likus kelioms dienoms iki pyrago kepimo): į kombaino indą (idealu, jei turite S formos peilį, jei ne – tiks ir kitoks maišymo įrankis) sudėkite miltus, sviestą ir cukraus pudrą. Pulsuojančiais judesiais pasmulkinkite, kol gausite drėgnus „trupinius“. Neišjungdami motoro dėkite trynius ir sukite, kol tešla susiklijuos. Jei matote, kad tešla nesusiklijuoja, turėkite kelis šaukštus ledinio vandens, pilkite po šaukštelį, tik kol tešla sušoks į visumą. Nepermaišykite, neperminkykite, jums nereikia, kad tešla būtų labai vientisa ir, juolab, svarbu, kad ji neatšiltų.
2. Išimkite tešlą ant miltuoto darbastalio, suformuokite rutulį. Padalinkite šį rutulį į dvi lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų į du apskritimus, kurių storis būtų apie 4 mm. Taip iškočiotą tešlą padėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų (mažiausiai valandai, o galite ir pernakt).
3. Pagaminkite spanguolių įdarą: į didelę keptuvę ar puodą sudėkite šaldytas spanguoles, avietes, obuolius, rudąjį cukrų, sviestą , cinamoną ir apelsino žievelę, užkaiskite ir užvirkite. Brendį sumaišykite su krakmolu ir maišydami supilkite į uogų masę. Kaitinkite apie 5-7 minutes, kol masė lengvai sutirštės, uogos subliūkš. Jei matote, kad masė labai labai skysta, pridėkite dar krakmolo (bet ne daugiau nei 0,5-1 šaukštą). Nepamirškite, kad įdaras vėsdamas dar tirštės. Palikite šią masę visiškai atvėsti (ją galite pasigaminti iš anksto, likus kelioms dienoms iki pyrago kepimo). Laikykite šaltai.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros. Pasiruoškite metalinę pyrago kepimo indą (18 cm dugno skersmuo, su nuožulniais platėjančiais krašteliais – tradicinė šio pyrago forma). Į šios formos apačią įklokite vieną iš iškočiotų apskritimų. Leiskite tešlai iškristi per formos kraštus, netempkite tešlos, tačiau tešla turi uždengti ir dugną, ir šonus ir dar likti kabėti. Kad tešla neminkštėtų, galite padėti taip paruoštą formą į šaldytuvą.
5. Iš kito apskritimo, pačiame jo centre, išpjaustykite žvaigždelės formos ertmes (naudojau apie 3 cm žvaigždutės formos sausainių formelę). Padarykite apie 10 tokių ertmių. Išpjautas tešlos žvaigždutes atidėkite į šalį – jų prireiks pyrago puošimui.
6. Į paruoštą tešla išklotą pyrago formą sudėkite visą įdarą. Ant viršaus uždėkite tešlos apskritimą taip, kad išpjautos žvaigždutės atsidurtų ant įdaro centro*. Abu (viršutinio ir apatinio sluoksnio) tešlų kraštus sulipdykite ir apipjaukite peiliu sulig kepimo formos kraštu. Patariu įdėti pyragą į šaldytuvą, kad neminkštėtų tešla, kol ruošite dekoracijas.
7. Nupjautus tešlos kraštelius sulipdykite į vieną rutulį ir juos iškočiokite tarp dviejų pergamento lakštų iki 4 cm storio. Žvaigždutės formos sausainių formele išpjaukite žvaigždutes (pririeks apie 20-30 vnt.). Šias žvaigždutes, dėdami lengvai dengiant vieną ant kitos, sudėliokite sulig pyrago kraštu. Visą pyrago paviršių pabarstykite baltuoju cukrumi.
8. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros. Kepkite pyragą apie 45-50 minučių arba kol gražiai pagels. Šiek tiek atvėsinkite, ir patiekite šiltą (skaniausia – su ledais).
*Pastaba: man lengviausia viršutinį sluoksnį uždėti apvertus jį su dar neatlipdytu pergamento popieriumi ir tik tada popierių atsargiai nulupti.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.