Be sriubų mes, šaltame klimate gyvenantys, turbūt ilgai neišgyventume! O jei dar norim rudeninę darganą praskaidrinti, privalom griebtis gudrybių. Štai suomiai turi specialius kambarius su ryškia šviesa, kur pabuvęs jautiesi tarsi pasėdėjęs saulėkaitoje. Norvegai ir švedai bent pusmečiui išsikrausto į Tailandą, Balį arba arčiau, Portugaliją ar Ispaniją, kad tamsų ir šaltą metų periodą praleistų ten, kur kiaurą parą gali vilkėti šortais ir marškinėliais.
Aš nuo rudeninio slogučio siūlau „gydytis“ egzotiškesniais skoniais. Viena vertus, jie šildo, antra vertus, bent aromatais ir mintimis sugrąžina į saulę ir vasarą.
Tad štai ši labai aromatinga tailandietiška sriuba su kokosų pienu ir raudonąja kario pasta jums bent akimirką padės pasijusti tarsi atostogose po palmėmis.
Tailandietiška cukinijų sriuba
Ingredientai (4–6 porc.):
- 1 šaukštas sviesto ir 1 šaukštas aliejaus (geriausia – kokosų);
- 2 vidutinio dydžio svogūnai, supjaustyti gabalėliais;
- 4 cm ilgio imbiero šaknies gabalėlis, smulkiai supjaustytas arba sutrintas;
- 4 skiltelės česnako, susmulkintos;
- 2 morkos, sutarkuotos burokine tarka;
- 1 vidutinio dydžio cukinija (be odelės ir be minkštimo), apie 600g, supjaustyta kubeliais;
- po 1/2 šaukštelio ciberžolės ir saldžiosios paprikos;
- 3 šaukšteliai raudonosios tailandietiško curry pastos*;
- 1 litras daržovių arba vištienos sultinio, arba vandens;
- 2 pomidorai, supjaustyti (arba 1 šaukštas pomidorų pastos);
- 1/2 stiklinės (125 ml) kokosų pieno arba kokosų grietinėlės;
- patiekimui: kalendros arba petražolės, skrudintų riešutų (anakardžių arba pekanų, arba kedro), laimo skiltelių, gruzdintų svogūnų*.
*ieškokite prekybos centruose Azijos produktų skyriuje.
Gaminimas:
1. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite riebalus ir juose apkepinkite svogūnus. Kai svogūnai suminkštės, sudėkite imbierus ir česnaką. Dar minutę pakepinkite maišydami.
2. Sudėkite sutarkuotas morkas, ir dar pakepinkite apie 2 minutes. Tada suberkite cukinijas, apibarstykite ciberžole ir paprika ir toliau šiek tiek pakepinkite (apie 5 min.). Sudėkite raudonąją curry pastą ir gerai išmaišykite. Supilkite sultinį (arba vandenį), įberkite druskos, šaukštelį cukraus ir užvirinkite. Uždenkite puodą ir virinkite apie 10 minučių. Bebaigiant virti sudėkite pomidorus arba pastą, išmaišykite, ir dar porą minučių pavirkite. Pabaigoje supilkite kokosų pieną arba grietinėlę, ir sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
3. Patikrinkite, ar netrūksta druskos, rūgštelės (galite įspausti šiek tiek laimo sulčių, o likusį laimą patiekite ant stalo). Patiekite su riešutais, laimo sultimis, pabarstykite kalendromis arba petražolėmis
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.