„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: tradicinis lenkiškas aguonų pyragas

Lietuviškoje virtuvėje aguonos karaliauja per Kalėdas. O štai lenkai turi ne vieną aguoninį kepinį, kuriuo mėgsta vaišintis kiaurus metus. Vienas tokių kepinių – tradicinis aguonų pyragas. Storas aguonų sluoksnis gardinamas tarkuotais obuoliais, riešutais, razinomis, ir apelsinų cukatais, o viršus tepamas baltu cukraus glajumi. Pyragas šviežias išlieka ganėtinai ilgą laiką, tad ne vieną rytą ar popietę galima mėgautis gabalėliu burnoje tirpstančio saldėsio...
Nidos Degutienės keptas tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
Nidos Degutienės keptas tradicinis lenkiškas aguonų pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas

Ingredientai:

Pagrindui:

  • 200 g miltų;
  • 125 g šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais;
  • 1 kiaušinis;
  • 4 valg. šaukšt. cukraus pudros.

Aguonų sluoksniui:

  • 600 g aguonų;
  • 500 g obuolių;
  • 200 g minkšto sviesto;
  • 250 g cukraus;
  • 5 kiaušiniai (atskirai tryniai ir baltymai);
  • 70 g manų kruopų;
  • 50 g pasmulkintų riešutų (migdolų arba graikiškų);
  • 50 g apelsinų cukatų;
  • 2 šaukšteliai migdolų ekstrakto.

Cukraus glajui ir papuošimui:

  • 1,5 stiklinės cukraus pudros;
  • 4 šaukštai apelsinų sulčių arba citrinų sulčių arba vandens;
  • 0,5 stiklinės apelsinų cukatų apibarstymui.

Gaminimas:

Pagrindas:

1. Kepimo formą (23x34 cm) patepkite trupučiu sviesto ir išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Visus pagrindo ingredientus greitai sumaišykite (kad nesušiltų) rankomis arba elektriniu maišytuvu. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (30–60 min).

3. Sušalusią tešlą suplėšykite gabaliukais ir jais išklokite kepimo skardos dugną (galite iškočioti ir tada iškloti). Sulyginkite paviršių pakočiodami jau formoje stikline. Skardą padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų (30 min).

4. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute. Kepkite apie 15 minučių, kol pagrindas šiek tiek paruduos. Išimkite ir atvėsinkite.

Nidos Degutienės nuotr./Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
Nidos Degutienės nuotr.

Aguonų sluoksnis:

1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite stovėti tol, kol atvės. Nupilkite vandenį ir du kartus sumalkite*.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

3. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.

4. Sviestą kartu su cukrumi gerai išsukite, kol gausite purią šviesią vienalytę masę. Po vieną muškite kiaušinio trynį, kaskart labai gerai išsukdami. Pabaigoje sudėkite maltas aguonas, tarkuotus obuolius, manų kruopas, razinas, riešutus, cukatus ir migdolų ekstraktą, ir viską sumaišykite.

5. Baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai sumaišykite su aguonų mase. Viską išklokite ant paruošto pagrindo, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 60–70 minučių, kol aguonų sluoksnis taps sausas. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Cukraus glajus ir papuošimas:

1. Cukraus pudrą ir sultis (vandenį) gerai sumaišykite mažame puodelyje šaukšto nugarėle. Jei glajus pernelyg skystas, įberkite dar cukraus pudros, jei per tirštas – įlašinkite dar kelis lašus sulčių arba vandens.

2. Glajumi užtepkite visą pyrago paviršių ir pabarstykite cukatais.

Nidos Degutienės nuotr./Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
Nidos Degutienės nuotr.

Pastaba: *Aguonas taip pat galima užpilti verdančiu vandeniu ir pavirinti apie 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti. Taip pat galima naudoti jau sumaltas (pirktas) aguonas – jas reikės užpilti verdančiu vandeniu, o kai vanduo atvės, nupilti per labai tankų sietelį, išklotą marle.

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Nuo šiol kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“