Dabar, kai pats smidrų sezono įkarštis, siūlau nepraleisti progos būtinai jų prisivalgyti. Viena galimų formų – trinta smidrų sriuba! Kuo jų daugiau, tuo ši sriuba bus žalesnė! Tik nepervirkite šių žalių stiebelių, mat ilgiau nei 3–4 minutes išbuvę verdančiame skystyje smidrai ims tamsėti, ruduoti.
Trinta vištienos ir šparagų sriuba
Ingredientai (4 porcijoms):
- 150 g vištienos (labiausiai tiks vidinė filė);
- ryšulėlis smidrų;
- 3 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 svogūnas, didesnis, supjaustytas kubeliais;
- 4–5 bulvės, supjaustytos gabalėliais;
- 1 litras sultinio, geriausia naminio, vištienos;
- druskos;
- pipirų;
- grietinėlės.
Gaminimas:
1. Vištieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, pabarstykite druska. Smidrus nuplaukite, nulaužkite kotelius (jie nulūš toje vietoje, kurioje baigsis sumedėjusi dalis – tas sumedėjusias dalis išmeskite), supjaustykite gabalėliais (pasilikite kelias didesnes viršūnėles patiekti).
2. Puode storu dugnu įkaitinkite sviestą. Sudėkite vištienos gabalėlius ir apskrudinkite iš abiejų pusių, kol labai lengvai patamsės. Suberkite svogūnus ir toliau pakepinkite, kol svogūnai suminkštės (bet neleiskite jiems patamsėti). Suberkite bulves ir dar pakepinkite kelias minutes. Supilkite sultinį ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių, arba kol bulvės suminkštės. Sudėkite smidrus ir pavirkite dar apie 4–5 minutes, arba kol smidrai suminkštės (tik nevirkit per ilgai, kad jie neprarastų savo skaisčiai žalios spalvos).
3. Išgriebkite iš puodo kelis gabalėlius vištienos ir keletą smidrų viršūnėlių, atidėkite į šalį – juos naudosite patiekiant. Visą likusią sriubą sutrinkite iki vientisos masės arba įmerkiamu trintuvu, arba kokteilinėje. Įpilkite grietinėlės ir pašildykite, paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.
4. Patiekite sriubą lėkštėse, papuošdami virtos vištienos gabalėliais ir keliais gabalėliais smidrų. Skanu su paskrudinta balta duona.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.