Nidos receptas: trinta vištienos ir smidrų sriuba

Kad ir koks metų laikas, namuose visada norisi sezoniško, maistingo ir labai komfortiško maisto (anglai vartoja gerą pavadinimą „comfort food“, tad aš apie tai). Man vienas tokių komforto pojūtį garantuojančių patiekalų yra sriuba. Mūsų namuose pasiteisino tradicija bent kartą per savaitę išsivirti puodą naminio vištienos sultinio. Sultinys keičia žaidimo taisykles virtuvėje: turint jo po ranka, ne vieną patiekalą pasigaminu itin greitai. Ką jau bekalbėti apie sriubą – maistingas naminis vištienos sultinys yra kiekvienos sriubos pradžia ir kokybės ženklas.
Nida Degutienė ir jos virta trinta vištienos ir smidrų sriuba
Nida Degutienė ir jos virta trinta vištienos ir smidrų sriuba / Nidos Degutienės nuotr.

Dabar, kai pats smidrų sezono įkarštis, siūlau nepraleisti progos būtinai jų prisivalgyti. Viena galimų formų – trinta smidrų sriuba! Kuo jų daugiau, tuo ši sriuba bus žalesnė! Tik nepervirkite šių žalių stiebelių, mat ilgiau nei 3–4 minutes išbuvę verdančiame skystyje smidrai ims tamsėti, ruduoti.

Nidos Degutienės nuotr. /Trinta vištienos ir smidrų sriuba
Nidos Degutienės nuotr. /Trinta vištienos ir smidrų sriuba

Trinta vištienos ir šparagų sriuba

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 150 g vištienos (labiausiai tiks vidinė filė);
  • ryšulėlis smidrų;
  • 3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 svogūnas, didesnis, supjaustytas kubeliais;
  • 4–5 bulvės, supjaustytos gabalėliais;
  • 1 litras sultinio, geriausia naminio, vištienos;
  • druskos;
  • pipirų;
  • grietinėlės.

Gaminimas:

1. Vištieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, pabarstykite druska. Smidrus nuplaukite, nulaužkite kotelius (jie nulūš toje vietoje, kurioje baigsis sumedėjusi dalis – tas sumedėjusias dalis išmeskite), supjaustykite gabalėliais (pasilikite kelias didesnes viršūnėles patiekti).

2. Puode storu dugnu įkaitinkite sviestą. Sudėkite vištienos gabalėlius ir apskrudinkite iš abiejų pusių, kol labai lengvai patamsės. Suberkite svogūnus ir toliau pakepinkite, kol svogūnai suminkštės (bet neleiskite jiems patamsėti). Suberkite bulves ir dar pakepinkite kelias minutes. Supilkite sultinį ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių, arba kol bulvės suminkštės. Sudėkite smidrus ir pavirkite dar apie 4–5 minutes, arba kol smidrai suminkštės (tik nevirkit per ilgai, kad jie neprarastų savo skaisčiai žalios spalvos).

3. Išgriebkite iš puodo kelis gabalėlius vištienos ir keletą smidrų viršūnėlių, atidėkite į šalį – juos naudosite patiekiant. Visą likusią sriubą sutrinkite iki vientisos masės arba įmerkiamu trintuvu, arba kokteilinėje. Įpilkite grietinėlės ir pašildykite, paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.

4. Patiekite sriubą lėkštėse, papuošdami virtos vištienos gabalėliais ir keliais gabalėliais smidrų. Skanu su paskrudinta balta duona.

Nidos Degutienės nuotr. /Trinta vištienos ir smidrų sriuba
Nidos Degutienės nuotr. /Trinta vištienos ir smidrų sriuba

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis