Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: turkiškos bandelės, įdarytos feta ir žalėsiais

Kas keliavo po Turkiją, žino, kaip sunku atsispirti šviežutėliams mieliniams kepiniams, kasdien nuo ankstyvo ryto viliojantiems triukšmingų gatvių praeivius. Pusryčių stalas Turkijoje bus nepilnas, jei ant jo nebus sezamais pabarstytų riestainių, o ir saldžiais bei sūriais įdarais prigardintų bandelių. Vienų forma primena mūsiškius kibinus, kitos – įprastai apvalios ar net panašios į mažytes picas, o štai pačios gražiausios – gėlės žiedo formos, su iš paties viduriuko matomu sūrio įdaru.
Nida Degutienė ir jos keptos turkiškos bandelės
Nida Degutienė ir jos keptos turkiškos bandelės / Nidos Degutienės nuotr.

Susukti tokią bandelę – vieni juokai, tereikia padaryti keturias įpjovas apvaliame tešlos apskritime. Įdarui geriausia tiks feta, pagardinta žalumynais, tačiau Turkijoje tokios kepamos ir su kepintų daržovių įdarais, ir aštroku maltos mėsos faršu.

Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškos bandelės, įdarytos feta ir žalėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškos bandelės, įdarytos feta ir žalėsiais

Turkiškos bandelės įdarytos feta sūriu ir petražolėmis

Ingredientai:

1/2 šaukšto sausų mielių

1 šaukštas cukraus

1 stiklinė pieno (pašildyto iki 40 laipsnių)

4 stiklinės miltų

1/2 šaukštelio druskos

1 kiaušinis + 1 kiaušinio trynys

1/2 stiklinės natūralaus jogurto

1/2 stiklinės augalinio aliejaus

500 g feta sūrio (arba varškės)

saujelė susmulkintų petražolių lapų

Druskos ir pipirų (druskos dėkite tik tuo atveju, jei naudojate varškę)

Gaminimas:

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite mieles, cukrų, 2 šaukštus miltų ir pieną. Palikite šiltai apie 10–15 minučių, kad mielės pradėtų veikti, masė suputotų.

Dideliame dubenyje sumaišykite likusius miltus su druska. Kitame inde sumaišykite plaktą kiaušinį su jogurtu ir aliejumi.

Kai mielų masė bus suputojusi, supilkite ją į dubenį su miltais, ten pat supilkite ir jogurto bei aliejaus mišinį ir rankomis arba elektriniu maišytuvu minkykite tešlą, kol visi ingredientai susijungs tarpusavy ir tešla bus minkšta, elastinga, žvilganti. Suformuokite iš tešlos rutulį, įdėkite į dubenį ir uždengę švariu virtuviniu rankšluosčiu palikite pakilti apie valandą, arba kol tešlos kiekis padvigubės. Šioje stadijoje galite tešlą sumaigyti ir įsukę į maistinę plėvelę padėti į šaldytuvą (jei pyragėlius kepsite kitą dieną).

Pasigaminkite įdarą – sumaišykite sutrupintą fetos sūrį su kapotomis petražolėmis, pagardinkite grūstais pipirais ir druska (jei reikia).

Ant stalo, pabarstyto miltais, iškočiokite tešlą į maždaug 0,5 cm plonumo lakštą. Priklausomai nuo to, kokio dydžio bandeles kepsite, pasiruoškite plačią stiklinę arba dubenėlį, su kuriuo išpjaukite apvalius apskritimus. Kiekvieną apskritimą įpjaukite iki vidurio iš 4 pusių. Į kiekvieno apskritimo centrą dėkite po šaukštelį įdaro, ir tą įdarą „apgaubkite“ dviem priešingose pusėse esančiais ketvirčiais tešlos. Tada užlenkite į viršų likusius ketvirčius, patempdami kraštus taip, kad išeitų tarsi rožės žiedas.

Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškų bandelių formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškų bandelių formavimas

Rikiuokite visas roželes į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.

Palikite keliasdešimt minučių, kad tešla pakiltų dar kartą. Kiaušinio trynį sumaišykite su šaukštu vandens ir šiuo plakiniu patepkite kiekvieną bandelę.

Nidos Degutienės nuotr. /Suformuotos turkiškos bandelės
Nidos Degutienės nuotr. /Suformuotos turkiškos bandelės

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepkite bandeles apie 15min., arba tol, kol jos taps auksinės. Patiekite šiltas.

Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškos bandelės, įdarytos feta ir žalėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškos bandelės, įdarytos feta ir žalėsiais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais