Susukti tokią bandelę – vieni juokai, tereikia padaryti keturias įpjovas apvaliame tešlos apskritime. Įdarui geriausia tiks feta, pagardinta žalumynais, tačiau Turkijoje tokios kepamos ir su kepintų daržovių įdarais, ir aštroku maltos mėsos faršu.
Turkiškos bandelės įdarytos feta sūriu ir petražolėmis
Ingredientai:
1/2 šaukšto sausų mielių
1 šaukštas cukraus
1 stiklinė pieno (pašildyto iki 40 laipsnių)
4 stiklinės miltų
1/2 šaukštelio druskos
1 kiaušinis + 1 kiaušinio trynys
1/2 stiklinės natūralaus jogurto
1/2 stiklinės augalinio aliejaus
500 g feta sūrio (arba varškės)
saujelė susmulkintų petražolių lapų
Druskos ir pipirų (druskos dėkite tik tuo atveju, jei naudojate varškę)
Gaminimas:
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite mieles, cukrų, 2 šaukštus miltų ir pieną. Palikite šiltai apie 10–15 minučių, kad mielės pradėtų veikti, masė suputotų.
Dideliame dubenyje sumaišykite likusius miltus su druska. Kitame inde sumaišykite plaktą kiaušinį su jogurtu ir aliejumi.
Kai mielų masė bus suputojusi, supilkite ją į dubenį su miltais, ten pat supilkite ir jogurto bei aliejaus mišinį ir rankomis arba elektriniu maišytuvu minkykite tešlą, kol visi ingredientai susijungs tarpusavy ir tešla bus minkšta, elastinga, žvilganti. Suformuokite iš tešlos rutulį, įdėkite į dubenį ir uždengę švariu virtuviniu rankšluosčiu palikite pakilti apie valandą, arba kol tešlos kiekis padvigubės. Šioje stadijoje galite tešlą sumaigyti ir įsukę į maistinę plėvelę padėti į šaldytuvą (jei pyragėlius kepsite kitą dieną).
Pasigaminkite įdarą – sumaišykite sutrupintą fetos sūrį su kapotomis petražolėmis, pagardinkite grūstais pipirais ir druska (jei reikia).
Ant stalo, pabarstyto miltais, iškočiokite tešlą į maždaug 0,5 cm plonumo lakštą. Priklausomai nuo to, kokio dydžio bandeles kepsite, pasiruoškite plačią stiklinę arba dubenėlį, su kuriuo išpjaukite apvalius apskritimus. Kiekvieną apskritimą įpjaukite iki vidurio iš 4 pusių. Į kiekvieno apskritimo centrą dėkite po šaukštelį įdaro, ir tą įdarą „apgaubkite“ dviem priešingose pusėse esančiais ketvirčiais tešlos. Tada užlenkite į viršų likusius ketvirčius, patempdami kraštus taip, kad išeitų tarsi rožės žiedas.
Rikiuokite visas roželes į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
Palikite keliasdešimt minučių, kad tešla pakiltų dar kartą. Kiaušinio trynį sumaišykite su šaukštu vandens ir šiuo plakiniu patepkite kiekvieną bandelę.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepkite bandeles apie 15min., arba tol, kol jos taps auksinės. Patiekite šiltas.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.