Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: universalusis tzatziki padažas iš Graikijos

Yra toks padažas, kuris toks universalus, kad net universalesnis nei visų mėgstamas kečiupas! Tzatziki, arba dzasziki – kaip pavadinsi, taip nesugadinsi! Tie, kas keliavo po Graikiją, man pritars, kad be tzatziki neapsieina jokia graikiška fiesta, jokie pietūs nei vakarienė. Su mėsa, su daržovėmis, ar tiesiog su gabalėliu paskrudintos duonos – tzatziki tinka su viskuo!
Nida Degutienė ir jos ruoštas tzatziki padažas su įvairiais užkandžiais (meze)
Nida Degutienė ir jos ruoštas tzatziki padažas su įvairiais užkandžiais (meze) / Nidos Degutienės nuotr.

Dar prieš kurį laiką, pamenu, tzatziki pagaminti buvo tikras iššūkis, mat pas mus nebūdavo kokybiško graikiško jogurto! Natūralaus skonio lietuviškas jogurtas gal ir būdavo geras pakaitalas skonio prasme, bet tik ne konsistencijos! Graikiškas jogurtas – itin tirštas, tad jo pagrindu paruoštas padažas bus toks, kurį kabinsite šaukštais ir mėgausitės.

Jei tik nesate alergiški, gamindami tzatziki nepagailėkite česnakų! Aš į vieną porciją (500 ml jogurto) sudedu visas 5 skilteles ir man anaiptol česnako nebūna per daug. Aš apskritai dievinu česnakus ir jei receptuose būna nurodytos 2-3 skiltelės, visuomet dedu mažiausiai dvigubai!

Labai svarbu gaminant tzatziki kuo sausiau nuspausti susmulkintus (sutarkuotus) agurkus – tik taip padažas nepavandenys, išliks standus, pačios geriausios konsistencijos. Na ir paskutinis patarimas – pasigaminkite tzatziki iš anksto (net iš vakaro), kad stovint šaldytuve skoniai susijungtų.

Nidos Degutienės nuotr. /Tzatziki padažas su įvairiais užkandžiais (meze)
Nidos Degutienės nuotr. /Tzatziki padažas su įvairiais užkandžiais (meze)

Tzatziki padažas

Ingredientai (4-6 porcijoms):

  • 2 nedideli agurkai;
  • rupios druskos;
  • 4-5 skiltelės česnako, sutrintos;
  • 1 šaukštelis baltojo vyno acto;
  • 1 šaukštas tyro alyvuogių aliejaus;
  • 2 stiklinės (500 ml) tiršto natūralaus graikiško jogurto;
  • ¼ šaukštelio maltų baltųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Agurkus sutarkuokite stambia tarka, ir pabarstę apie ¼ šaukštelio rupios druskos, išmaišykite. Palikite kelias minutes pastovėti, kad agurkai išskirtų kuo daugiau skysčio (agurkus taip pat kartu su druska galite susmulkinti elektriniu smulkintuvu).

2. Sukrėskite agurkų masę į dviejų sluoksnių marlės gabalėlį ir kuo sausiau nuspauskite sultis. Agurkų tirščius sudėkite į dubenėlį (sultis išpilkite). Į tą patį dubenėlį sudėkite sutrintus česnakus, supilkite actą, aliejų, sudėkite graikišką jogurtą, ir viską labai gerai išmaišykite. Pagardinkite baltaisiais pipirais ir druska. Kad skonis būtų geresnis, prieš patiekdami laikykite šaldytuve bent 2 valandas.

Nidos Degutienės nuotr. /Tzatziki padažas su įvairiais užkandžiais (meze)
Nidos Degutienės nuotr. /Tzatziki padažas su įvairiais užkandžiais (meze)

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas