Tie varškės pyragai tokie universalūs, jog prisitaikyti galima prie kiekvieno sezono, išgaunant vis kitokius skonius ir spalvas. Štai žiemą varškės pyragai gardinami citrusais, rudenį – slyvomis ir net moliūgais su visa puokšte šildančių prieskonių, vėlyvą pavasarį šie pyragai nusidažo rožine spalva, nes gardinami braškėmis, dar vėliau – mėlynėmis, serbentais, avietėmis...
Paprastai mano varškės pyragai (tortai) turi tris sluoksnius: sausainių pagrindą, keptą vanilinės varškės vidurį ir gaivią vaisinių putėsių kepurę. Šįkart su jumis dalijuosi ypatingu vasarišku varškės tortu, kur pagrindiniais smuikais skonių orkestre griežia avietės ir kokosai.
Varškės tortas su avietėmis ir kokosiniais jogurto putėsiais
Ingredientai:
pagrindui:
- 160 g sausainių (aš naudojau avižinius su kakava);
- 30 g tirpinto sviesto.
varškės sluoksniui:
- 500 g varškės (geriausia 9 proc. riebumo);
- 250 ml grietinėlės (36 proc. riebumo);
- 3 kiaušiniai, dideli;
- ¾ stiklinės cukraus;
- vanilės ekstrakto;
- 3 šaukštai miltų;
kokosiniams putėsiams:
- 8 g želetinos milteliais + 50 ml vandens;
- 250 ml grietinėlės (36 proc. riebumo), labai gerai atšaldytos;
- 50 g cukraus pudros;
- 150 g graikiško jogurto;
- 30 g kokosų drožlių;
- 2 šaukštai kokosų likerio arba romo (pvz., „Malibu“);
- 250 g aviečių.
aviečių užpilui:
- 4 g želatinos miltelių + 30 ml vandens;
- 200 g aviečių;
- 3 šaukštai cukraus;
papuošimui:
- 250 g aviečių;
- kokoso drožlių.
Gaminimas:
1. Torto formą nusegamais kraštais (23 cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 175 ˚C temperatūros.
2. Sausainius sutrinkite iki trupinių, tada sumaišykite su tirpintu sviestu, kad gautumėt „šlapio smėlio“ konsistenciją. Šiuo mišiniu tolygiai išklokite torto formos apačią ir gerai prispauskite prie dugno. Kepkite apie 12 min. Arba kol ši masė gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite trumpam pravėsti, kol paruošite varškės masę.
3. Visi produktai varškės sluoksniui turi būti kambario temperatūros. Visus juos sumaišykite mikseriu nedideliais apsisukimais, neplakite pernelyg ilgai nei įnirtingai, antraip kepant varškės sluoksnis iškils, o stingdamas subliukš ir suskilinės. Paruoštą masę supilkite ir paskirstykite tolygiai ant sausainių pagrindo. Kepkite iki 150 ˚C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Varškės masė turi būti visiškai iškepusi, palietus centrinę dalį ji turi būti tvirta, ne drėgna ir neminkšta, nežliugsinti. Esant reikalui galite keliomis minutėmis pailginti kepimą. Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti.
4. Paruoškite kokosų putėsius: pirmiausia želatinos miltelius užpilkite vandeniu ir atidėkite į šalį, kad išbrinktų (apie 10 min). Nedideliame puodelyje kaitinkite želatiną ant labai mažos ugnies, nuolat maišydami, ir jokiais būdais neleisdami masei užvirti – kaitinkite tik, kol želatina visiškai ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kad šiek tiek pravėstų.
5. Labai šaltą grietinėlę išplakite iki standžių putų kartu su cukraus pudra. Atsargiai įmaišykite graikišką jogurtą, sumaišykite (galite mikseriu, labai lėtais apsisukimais, tik kol susijungs ingredientai).
6. Du šaukštus šios putėsių masės įdėkite į želatinos mišinį ir atsargiai išmaišykite. Tada įdėkite dar du šaukštus putėsių ir vėl išmaišykite. Gautą masę suverskite į indą su grietinėle ir jogurtu. Tuomet atsargiai išmaišykite. Pabaigoje supilkite likerį (arba romą), suberkite kokosų drožles ir atsargiai išmaišykite. Tada sudėkite avietes ir labai atsargiai išmaišykite, stenkitės nesutrinti aviečių, kad jos nenudažytų masės.
7. Paruoštus putėsius sudėkite ant kepto varškės sluoksnio, gerai paskirstykite per visą plotą, kaip galima geriau išlyginkite visą paviršių. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (kelioms valandoms arba pernakt).
8. Paruoškite aviečių užpilą: pirmiausia želatinos miltelius užpilkite vandeniu ir atidėkite į šalį, kad išbrinktų (apie 10 min). Nedideliame puode užkaiskite avietes ir cukrų. Maišydami kaitinkite, kol avietės suglebs, paleis sultis (nereikia virti ilgai, tik kol jos suskystės ir cukrus ištirps). Nukelkite nuo ugnies ir šią masę pertrinkite per sietelį. Kauliukus išmeskite, o sultis supilkite atgal į tą patį puodą, kuriame virėte. Sudėkite išbrinkusią želatiną ir švelniai pakaitinkite nuolat maišydami (tik neužvirkite!), kol želatina visiškai ištirps. Supilkite šią aviečių užpilo masę ant putėsių sluoksnio, paskirstykite tolygiai, dėkite tortą į šaldytuvą kelioms valandoms, kad aviečių užpilas sustingtų.
9. Prieš pat patiekiant, aštriu peiliu apipjaukite sulig torto formos kraštais ir nuimkite formos žiedą. Perkelkite tortą ant serviravimo lėkštės. Viršų papuoškite išdėliodami avietes ir pabarstydami kokosų drožlėmis.
* Pastaba: varškę prieš kepant patartina sumalti tris kartus, taip gausite labai tolygią kepinio konsistenciją. Galima vietoj malimo ją susmulkinti blenderiu su S formos peiliu. Galima varškės nemalti, tik sutrinti mediniu šaukštu – tuomet torto konsistencija bus grūdėta, bet skoniui įtakos neturės.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.