Šie makaronai jums tikriausiai pasirodys visiškai neįprasti! Jei ne ilgi spaghetti, greičiausiai italai sakytų, kad šis maistas nieko bendro neturi su itališka virtuve. Greičiausiai išties neturi, bet šiuo atveju svarbiausia skonis ir balansas – spalvų, tekstūrų ir naudingų mums patiems produktų!
Pagrindinė „smuiko“ partija čia priskirta kukliesiems brokoliams. Iš jų pasigaminsite kažką tokio, labiau panašaus į pabarstukus nei į tradicinį padažą. Bet taip juk dar įdomiau – pamėginkite!
Ingredientai:
- 250 g vyšninių pomidorų;
- 1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- grūstų juodųjų pipirų;
- 200 g spagečių (galite rinktis viso grūdo – bus dar sveikiau!);
- 500 g brokolių (apie 1 didesnė galvutė);
- saujelė migdolų riešutų, pasmulkintų peiliu;
- 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės;
- 1 česnako skiltelė, susmulkinta;
- ½ stiklinės mėtų lapelių, susmulkintų;
- 1 šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- ¼ stiklinės tarkuoto parmezano sūrio (ir dar šiek tiek patiekimui).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. Išklokite nedidelę kepimo skardelę kepimo popieriumi. Sudėkite į skardelę pomidorus, pašlakstykite ½ šaukšto aliejaus, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite 10 minučių, kol lengvai apskrus.
2. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje iki al dente konsistencijos. Nusunkite.
3. Kol makaronai verda ir pomidorai kepa, sutarkuokite brokolius burokine tarka. Įkaitinkite didelę keptuvę (geriausia jei turite nepridegančiu paviršiumi), supilkite likusį šaukštą aliejaus, suberkite migdolus, citrinos žieveles ir česnakus. Kepinkite apie 2 minutes arba kol migdolai švelniai apskrus. Padidinkite kaitrą, suberkite tarkuotus brokolius (gali prireikti tą padaryti keliomis porcijomis) ir kepinkite maišydami apie 3–4 minutes, arba kol truputį suminkštės (neturi visiškai suminkštėti, turi išlikti traškūs). Įmaišykite smulkintas mėtas, citrinų sultis, parmezaną, įberkite druskos ir pipirų.
4. Padalinkite makaronus į dvi lėkštes ir ant viršaus uždėkite brokolių trupinių, pabarstykite parmezano sūriu, įdėkite keptų pomidorų. Galite patiekti su kokiu nors mėgstamu priedu – fetos sūriu, mocarela ar kitu.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.