Jei kitokiomis aplinkybėmis svarstytume, koks kepsnys pamaitins gausiai prie stalo susėdusią šeimyną, dažna šeimininkė šiomis dienomis ieško būdų, kaip pagaminti kažką tokio, kas nudžiugins namuose jau mėnesį sėdinčius namiškius ir ko nereiks vėliau dar dvi savaites doroti bebaigiant likučius.
Todėl aš siūlau šiemet išnaudoti susidariusią situaciją pasigaminti vieną ypatingą patiekalą – ilgai troškintą kiaulieną, kuriai valgant nė nereikės peilio, pakaks tik šakutės!
Mėsa, kurią ištrauksite po beveik pusės paros lėto kepimo, bus ypatinga.
Žinau, kad kai kurie pasukios prie smilkinio pirštą, kai perskaitys, kad plėšytą kiaulieną teks gaminti 9 valandas! Skamba tikrai neįprastai. Tačiau tai visiškai nereiškia, kad visas tas valandas reikės stovėti virtuvėje, maišyti, vartyti ar dar kuo nors užsiimti. Anaiptol!
Patiekalo paruošimui užtruksite tikrai ne ilgiau nei 10 minučių, o paskui eikite miegot. Arba saugiai pasivaikščioti. Arba užsiimkite kitais darbais. Troškintuvas, ramiai tupėdamas 90°C laispnių karštumo orkaitėje, tikrai neprisvils, nesudegs ir nieko jam nenutiks. Užtai mėsa, kurią ištrauksite po beveik pusės paros lėto kepimo, bus ypatinga.
Taip pagamintą mėsą galima, savaime suprantama, valgyti vieną. Bet galima ją panaudoti blynelių, pyragaičių įdarui, o jei norite pasidaryti sau šventę, tuomet pasidarykite Plėšytos Kiaulienos Burgerių Vakarėlį! Iškepkite burgerių bandeles, pasiruoškite padažą, daržovių salotų, dar galite iškepti bulvyčių fri ir fiesta visai šeimai garantuota!
Beje, toks gaminimo būdas labai tiks ir žvėrienai – čia žinutė tiems laimingiesiems (ir laimingosioms), kurie gali mėgautis organiška miško žvėrių mėsa. Idealu – šerniena, bet mėginčiau taip ruošti ir stirnieną, elnieną.
Plėšyta kiauliena (Pulled Pork)
Ingredientai:
- 2 vidutinio dydžio svogūnai;
- 5 česnako skiltelės;
- 100 ml švelnaus obuolių acto (jei neturite, keiskite ryžių actu);
- 2 kg neriebios kiaulienos mentės (tiks ir šerniena);
- 2 šaukštai aliejaus.
prieskonių mišiniui:
- 3 šaukšteliai druskos;
- 4 šaukšteliai rudojo cukraus;
- 2 šaukšteliai maltos saldžiosios paprikos;
- 1 šaukštelis maltos aitriosios paprikos;
- 1/2 šaukštelio malto kumino;
- 1/4 šaukštelio cinamono.
Gaminimas:
1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite storais griežinėliais. Šiais griežinėliais išklokite sunkaus ketaus (špižinio) užsidengiančio indo dugną. Česnakus sutrinkite peiliu ir taip pat suberkite į kepimo indą. Supilkite actą.
2. Prieskonius sumaišykite.
3. Mėsą nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Iš visų pusių ištepkite aliejumi, tada įtrinkite prieskonių mišiniu. Guldykite mėsą ant paruoštų svogūnų. Uždenkite dangtį ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 90°C laipsnių temperatūros. Kepkite mažiausiai 9 valandas (aš palikau kepti per naktį, tad kepė apie 12 valandų).
4. Patiekiant mėsą atsargiai išimkite iš kepimo indo ir dviem šakutėm ją „suplėšykite“. Užpilkite šiek tiek skysčio, kuriame ji kepė, taip pat sudėkite dalį troškintų svogūnų ir česnakų. Pagardinkite BBQ padažu ir patiekite, pavyzdžiui, kartu su burgerių bandelėmis ir salotomis bei traškiomis bulvytėmis.
Burgeriai su plėšyta kiauliena
Ingredientai:
bandelėms:
- 500 g miltų (naudojau speltų);
- 1 šaukštelis druskos;
- 30 g šviežių mielių;
- 2 šaukštai cukraus;
- 300 ml pieno (40°C laispnių šiltumo);
- 1 kiaušinis, išplaktas;
- 50 g sviesto (ištirpinto ir atvėsinto).
patepimui:
- 1 trynys sumaišytas su 1 šaukštu pieno.
pabarstymui:
- 1 šaukštas sezamų (nebūtina).
įdarui:
- plėšyta kiauliena;
- majonezo padažas (4 šaukštai majonezo sumaišyti su 1 šaukštu aštraus padažo siracha arba aštraus kečiupo);
- švieži arba marinuoti agurkai;
- padažas BBQ (receptas žemiau);
- Raudonųjų kopūstų salotos;
- bulvytės fri.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje arba virtuvinio kombaino inde sumaišykite miltus su druska.
2. Kitame, mažame dubenėlyje sumaišykite mieles su cukrumi, kol mielės visiškai ištirps. Įpilkite pusę stiklinės drungno pieno ir įmaišykite 1 šaukštą miltų (iš dubens, kuriame miltus sumaišėte su druska). Išsukite iki vientisos masės, uždenkite švariu rankšluosetėliu ir palikite šiltai apie 10 minučių, kad masė suputotų.
3. Supilkite suputojusią masę į miltus ir imkite pamažu maišyti. Dalimis supilkite likusį šiltą pieną, suberkite cukrų ir kiaušinį, o pačioje pabaigoje – tirpintą sviestą. Minkykite tešlą ilgai – apie 10 minučių, kol taps labai elastinga. Suformuokite iš tešlos rutulį, įdėkite į dubenį, uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite šiltai, kad masė padvigubėtų.
4. Iš tešlos suformuokite norimo dydžio rutuliukus (man iš šios masės gavosi 24 mažos bandelės, jei formuojant didesnes, standartinio burgerio dydžio – gausis apie 10-12).
5. Dėkite rutuliukus į kepimo skardą, lengvai paspauskite delnu, kad būtų plokštesnės bandelės, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite pakilti apie 30 minučių.
6. Kepkite iki 210°C laispnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių (didesnes) arba 10 minučių (mažesnes) bandeles, arba kol jos gražiai paruduos. Atvėsinkite. Prieš patiekiant perpjaukite išilgai pusiau, galite lengvai paskrudinti ant griliaus grotelių irba grilinėje keptuvėje.
Burgerių formavimas:
Ant apatinės bandelės pusės patepkite majonezo padažo, tada dėkite plėšytos kiaulienos, ant jos dėkite pagal skonį BBQ padažo, klokite keliomis riekelėmis agurko, ant jo – raudonojo kopūsto salotų, ir užklokite viršutine bandelės pusele.
BBQ padažas
Ingredientai:
- 60 ml Vuresterio (Vorčesterio padažo);
- 2 šaukštai sojos padažo;
- 2 šaukštai rudojo cukraus;
- 1/2 šaukštelio garstyčių;
- 1 šaukštas baltojo sausojo vyno;
- 1 šaukštas ryžių acto;
- 1 skiltelė česnako, išspausta česnakų spaustuvu;
- 2 šaukštai trintų pomidorų pastos (passata).
Gaminimas:
Visus produktus supilkite į dubenėlį, užkaiskite ir pavirkite apie 5 minutes, kol padažas sutirštės. Atvėsinkite.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.