Esu su jumis ne kartą dalinusis labai pasiteisinusių „vieno puodo vakarienių“ receptais. Jų visų esmė labai panaši: trumpai apkepinamos viščiukų blauzdelės, tada su daržovėmis pakepinami ryžiai, ir užpylus tinkamu kiekio skysčio (dažniausiai sultinio) viskas keliauja į orkaitę.
Ten ryžiai sėkmingai išbrinksta ir tinkamai suminkštėja, mėsa baigia kepti, ir visas tas kalnas ingredientų pavirsta į labai įspūdingą savo vaizdu ir skoniu šeimos vakarienę! Jei po vakarienės lieka likučių, jie rytojaus dieną pašildyti man būna dar gardesni.
Jūsų dėmesiui šiandien – dar viena variacija vienos keptuvės tema. Šįkart vištienos patiekalas kiek aštresnis (nes paskanintas čioriso dešra), su paprikom, alyvuogėm ir šildančiais prieskoniais – cinamonu, kardamonu, rūkytomis paprikomis... Skanaus!
Ingredientai (6 porcijoms):
- 6 vištienos blauzdelės su kaulu ir oda (apie 850 g);
- druskos;
- pipirų;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas, supjaustytas plunksnelėmis;
- 4 česnako skiltelės, susmulkintos;
- 1 raudonoji paprika, išvalyta, smulkiai supjaustyta;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltų kardamonų;
- 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių;
- 1 čioriso dešrelė;
- 1 šaukštas pomidorų pastos;
- 250 g krakmolingų ryžių (rinkitės tuos, kurie tinka risotto: arborio, calasparra ar pan.);
- 125 ml sauso balto vyno;
- 500 ml vištienos sultinio (arba daržovių sultinio);
- 2 lauro lapai;
- 3 raudonėlio šakelės;
- 100 g alyvuogių (geriausia žalių ir be kauliuko, bet tiks ir kitokios);
- petražolių (patiekti).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C.
2. Viščiukų blauzdeles pabarstykite druska ir pipirais. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir apkepinkite viščiukų blauzdeles, pradėdami nuo tos pusės, kurioje odelė, apie 2-3 minutes, arba kol odelė apskrus. Apverskite kita puse ir apkepinkite kitą pusę apie 1-2 min. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį, riebalus palikite keptuvėje.
3. Sudėkite į keptuvę svogūnus, česnakus ir paprikas, įberkite truputį druskos ir kepinkite ant vidutinės ugnies maišydami apie 7-8 minutes, arba kol visiškai suminkštės ir pradės lengvai skrusti. Suberkite visus prieskonius ir sudėkite gabaliukais supjaustytą čioriso dešrą. Kepinkite dar minutę kitą, tada sudėkite pomidorų pastą ir suberkite ryžius.
4. Sumaišykite visą masę ir pakepinkite trumpai, kol ryžiai pilnai pasidengs prieskoniais ir pomidorų pasta. Supilkite vyną ir kaitindami pagramdykite keptuvės dugną, kad viskas, kas prikepė, ištirptų. Galiausiai supilkite sultinį, sudėkite lauro lapus ir raudonėlius, viską sumaišykite. Galite viską dar pabarstyti druska ir pipirais (bet tik jei sultinys nebuvo sūdytas, antraip paragaukite ar nepersūdysite).
5. Ant viršaus sudėliokite (švelniai įspausdami į ryžių masę) apkeptus vištienos gabalėlius odele į viršų. Pašaukite visą keptuvę į orkaitę ir kepkite 20 minučių.
6. Ištraukite iš orkaitės, pabarstykite alyvuogėmis ir pašaukite kepti dar 10 minučių, arba tol, kol visas skystis bus sugertas, ryžiai minkšti, o viščiuko kulšelės pilnai iškepę.
7. Patiekite pabarstę petražolėmis.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.