Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: vietoj pusryčių košės – sausainiai

Nemažai mano bičiulių prasidėjus Naujiesiems priėmė pusrytinės košės iššūkį. Štai jau antrą mėnesį jie bando susibičiuliauti su avižiniais dribsniais, grikiais, miežiais ir kitokiais grūdais, lengvai virškinamais ir suteikiančiais energijos visai dienai. Vieniems tos košės visai patinka, kiti skundžiasi nuo jų kiek pavargę...
Nida Degutienė ir jos kepti sausainiai
Nida Degutienė ir jos kepti sausainiai / Nidos Degutienės nuotr.

Košės man – įprasta dienos pradžia, ir jos nebūtinai kasdien yra nuobodžiai vienodos. Vien košių priedai – vaisiai, riešutai, granola, kakavos pupelių traškučiai ir kitokie gėriai – daro jas geidžiamiausiu dienos patiekalu!

Na, bet jei jums (arba ypač jūsų vaikams) vis vien sunku tą košę pamilti, išmėginkite ją kitu pavidalu – avižinių sausainių forma! Nustebsite, kai perskaitysite šių sausainių sudėtį: avižiniai dribsniai, bananai, malti migdolai ir kokosai, džiovintos mėlynės, klevų sirupas ir šiek tiek alyvuogių aliejaus. Veganiški, sveikuoliški sausainiai, kuo puikiausiai tiks ne tik vietoje dubens pusrytinės košės, bet ir prie puodelio popietinės arbatos.

Nidos Degutienės nuotr. /Avižinių dribsnių sausainiai
Nidos Degutienės nuotr. /Avižinių dribsnių sausainiai

Pusrytiniai avižinių dribsnių sausainiai

Ingredientai (18 vnt.):

  • 3 stiklinės (270 g) avižinių dribsnių;
  • 1 stiklinė (120 g) maltų migdolų riešutų;
  • ½ stiklinės (40 g) kokosų drožlių;
  • ½ stiklinės (125 ml) extra virgin alyvuogių aliejaus;
  • ⅔ stiklinės (160 ml) klevų sirupo (pakeiskite medumi, jei neturite);
  • 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1 stiklinė (260 g) sutrintų šakute minkštų bananų (apie 2–3 bananai);
  • ⅔ stiklinės (110 g) džiovintų mėlynių arba džiovintų spanguolių (ką turite arba ką labiau mėgstate).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išklokite 2 kepimo skardas pergamentiniu popieriumi.

2. Visus ingredientus sumaišykite. Valgomu šaukštu (arba geriausia – ledų dozavimo šaukštu) imkite masės, suformuokite iš jos apvalų rutuliuką ir padėję ant kepimo skardos paspauskite delnu (arba šaukšto nugarėle), kad būtų plokščias. Palikite tarpus ir taip suformuokite likusius sausainius.

3. Kepkite orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti skardoje. Tik atvėsę sausainiai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.

Nidos Degutienės nuotr. /Avižinių dribsnių sausainiai
Nidos Degutienės nuotr. /Avižinių dribsnių sausainiai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais