Ir būna tokių patiekalų, kur labiausiai gaila, kad jokia nuotrauka neatskleis neįtikėtinai palankaus įdėto darbo ir gauto rezultato balanso. Dažniausiai tokie „gero balanso“ patiekalai gaminami viename puode, kai viskas sumetama į krūvą, pašaunama į orkaitę ir po gero pusvalandžio iš tos orkaitės ištraukiama iš koto verčianti skonių ir aromatų puokštė!
Ne tik tie, kurie laukė vakarienės prie stalo, bet net ir tas, kuris tą vakarienę ruošė, lieka apstulbęs. Kaip sau norit, orkaitė yra tikrų tikriausia magija, kuri ingredientus paverčia maistu.
Šis vištienos ir ryžių su pupelėmis „troškinys“ viršijo bet kokius mano lūkesčius, panašiai kaip ir, pvz., vištiena acto padaže. Gal kalta nostalgija kelionėms ir kadaise patirtiems skoniams, išragautiems Lotynų Amerikoje?.. O gal žiema už lango, kuri provokuoja ieškoti šildančių kūną ir sielą aromatų?
Iš visos širdies rekomenduoju šį nesudėtingą, bet be proto gardų vieno puodo patiekalą. Tik labai svarbus čia keptuvės, kurioje kepsite, skersmuo – produktų kiekiai nurodyti būtent 30 cm skersmens kepimo indui.
Viščiukas, keptas su ryžiais ir juodosiomis pupelėmis Lotynų Amerikos stiliumi
Ingredientai (4 asm.):
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (ar kitokio augalinio aliejaus)
- 8 viščiuko gabalėliai (tiks blauzdelės, šlaunelės ar įvairūs kiti mėsos gabalėliai su kaulu, oda);
- 1 svogūnas, didelis, stambiai supjaustytas;
- 2 saldžiosios paprikos, supjaustytos juostelėmis;
- 3 česnako skiltelės, sutrintos;
- 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 1 cinamono lazdelė (perlaužta per pusę);
- 2 aitriosios paprikos (arba pagal skonį), supjaustytos;
- 400 g konservuotų juodųjų pupelių (nusunkite ir praskalaukite šaltu vandeniu);
- 150 g vyšninių pomidorų (perpjaukit pusiau);
- 170 g basmati ryžių, nuplautų;
- 600 ml vištienos sultinio (arba daržovių sultinio, arba vandens), verdančio;
- druskos;
- pipirų.
patiekimui:
- šviežių kalendrų;
- žaliosios citrinos (laimo), supjaustytos ketvirčiais;
- avokado;
- grietinės.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Viščiuko gabalėlius pabarstykite druska ir pipirais, įtrinkite (galite tą padaryti iš anksto).
2. Didelėje 30 cm skersmens (dydis labai svarbu!) keptuvėje (kuri tinkama vėliau pašauti į orkaitę) įkaitinkite aliejų. Gerai apkepinkite iš abiejų pusių vištieną, kol apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
3. Į tą pačią keptuvę sudėkite supjaustytus svogūnus kartu su paprikomis ir kepinkite apie 5 minutes, kol daržovės pradės minkštėti, apkeps. Sudėkite česnakus, suberkite kuminą, įmeskite cinamono lazdelę, sudėkite aitriuosius pipirus ir dar pakepinkite apie 2 min.
4. Suberkite į keptuvę juodąsias pupeles, pomidorus, ant viršaus tolygiai paskirstykite ryžius (labai svarbu, kad pupelės pasiliktų po ryžiais, antraip kepant jos išdžius ir sutrūkinės). Supilkite karštą sultinį ir ant viršaus sudėliokite viščiuko gabalėlius, odelėmis į viršų. Pabarstykite viską druska ir pipirais.
5. Pašaukite keptuvę į orkaitę. Kepkite 40 minučių – per tiek laiko viščiukas turėtų visiškai iškepti ir visas sultinys susigerti į ryžius. Patiekite pabarstę kalendromis, ant stalo padėkite žaliosios citrinos (laimo) skiltelių, grietinės ir avokado (jį galite pašlakstyti žaliosios citrinos sultimis ir pabarstyti druska).
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.