Nidos receptas: viščiuko tabaka kepimo patarimai ir receptas

Man net gėda prisipažinti, bet aš nežinojau viščiuko tabaka istorijos. Žinojau tik, kad tai mažytis viščiukas, kuris paprastai patiekiamas visas, ir kad tai buvo labai populiarus patiekalas mūsų tėvų jaunystės laikais. Tačiau nė sapnuoti nesapnavau, kad tabaka – tai gruziniškos virtuvės patiekalas!
Nida Degutienė ir jos keptas viščiukas tabaka
Nida Degutienė ir jos keptas viščiukas tabaka / Nidos Degutienės nuotr.

Tiems, kurie taip pat nežino šio patiekalo ištakų, papasakosiu: žodis tabaka pavadinime visiškai niekuo nesusijęs nei su tabaku, nei su dūmais. Šiaip būtų teisingiau, jei jis būtų užrašytas tapaka, nes būtent taip vadinasi speciali keptuvė, kurią rastumėte gruziniškoje virtuvėje, ir kuri turi tokį priveržiamą sunkų įrenginį, leidžiantį daiktą, esantį keptuvėje, prispausti tarsi presu žemyn, tiesiog priklijuojant jį visu paviršiumi taip, kad visas jo plotas keptų tolygiai.

Tokias keptuves naudoja ne tik Gruzijoje, bet ir Indijoje, kitose Kaukazo šalyse ir net Turkijoje. Daugeliu atvejų šios plokščios keptuvės skirtos duonos paplotėliams kepti, tačiau mėsai jos taip pat idealiai tinka.

Tokios keptuvės imitaciją galima pasidaryti labai nesunkiai ir namuose. Išplotas viščiukas, iš abiejų pusių apkeptas keptuvėje, kol odelė tampa apskrudusi ir traški, o vidus – sultingas ir iškepęs, yra išties jūsų eksperimento vertas patiekalas! O daugelio jūsų tėvams tai bus tarsi sugrįžimas į (jų) jaunystę.

Nidos Degutienės nuotr. /Viščiukas tabaka
Nidos Degutienės nuotr. /Viščiukas tabaka

Keletas dalykų, ką turite žinoti prieš kepdami viščiuką tabaka:

  • Pasirinkite sunkesnę keptuvę, kuri pakelia karščio išmėginimus. Kalbu apie ketaus keptuves, jokiais būdais ne nelimpančios dangos. Aš pabijojau eksperimenuoti su savo neprisvylančiomis keptuvėmis, užtai pasirinkau sunkią ketaus.
  • Svoriui viščiukui paslėgti geriausia naudokite patį sunkiausią puodą, kokį tik turite namuose. Pripilkite jį vandens, taip pat iš kepimui skirto popieriaus iškirpkite apskritimą – tokio dydžio, kokio yra jūsų puodo dugnas. Taip puodas liks neišteptas, o ir šiaip verčiau tegul puodo dugną ir mėsą skiria popierius.
Nidos Degutienės nuotr. /Kepant viščiuką būtina prislėgti sunkiu daiktu, tam tinka puodas su vandeniu
Nidos Degutienės nuotr. /Kepant viščiuką būtina prislėgti sunkiu daiktu, tam tinka puodas su vandeniu
  • Marinatui naudokite pipirus, druską, čili pipirus (nebūtina, jei nemėgstate aštriai, bet gruzinų virtuvė tiesiog prašosi čili) ir daug citrinos sulčių. Nepalikite marinuotis ilgai – pakaks poros valandų, daugiausiai – pernakt.
  • Jei kitais atvejais atversdami viščiuką kaip knygą, perkerpame jo nugarėlę, tai kepant viščiuką tabaka, paguldykite paukštį krūtinėle į viršų, ir perpjaukite pusiau per abi krūtinėles skiriantį kaulą, taip atversdami abi paukšio puses, ir ištiesdami visą viščiuką ant pjaustymo lentos.
  • Būtiniausiai privalote viščiukui atlikti dar vieną „operaciją“: mėsos plaktuku stukltelkite per kiekvieną iš viščiuko sąnarių (visur, kur yra bet koks kaulų susijungimas – nuo sparnelių, petelių iki šlaunelių) – tai užtikrins, kad kepant šie sąnariai nepradės susitraukdami kraipytis ir nepakels vienos iš viščiuko dalių į viršų, taip iškreivindami visą jūsų mėsos „blyną“.
Nidos Degutienės nuotr. /Išplotas viščiukas
Nidos Degutienės nuotr. /Išplotas viščiukas

Viščiukas tabaka

Ingredientai:

  • 1 mažas viščiukas;
  • 1 citrinos sultys;
  • druskos, pipirų, čili pipirų (pagal skonį);
  • aliejaus, kepimui;
  • 3–4 skiltelės česnako;
  • čili pastos (pasirinktinai).

Gaminimas:

1. Viščiuką paruoškite kepimui kaip aprašyta viršuje (perpjaukite tarp abiejų krūtinėlių, išplokštinkite gerai prispausdami ant pjaustymo lentos, mėsos plaktuku pamuškite visus sąnarius). Paukštį apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais bei čili. Palikite pasimarinuoti porą valandų.

2. Įkaitinkite sunkią keptuvę storu dugnu. Įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Dėkite viščiuką kaulėta dalimi į apačią, prispauskite kokiu nors labai sunkiu daiktu (pvz., puodu, pilnu vandenes) taip, kad viščiukas per visą plotą liestų keptuvės dugną. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių.

3. Apverskite viščiuką kita puse, odele į apačią, visą kaulėtą dalį pabarstykite smulkintais česnakais, vėl paslėkite sunkiu puodu ir kepkite dar apie 10–15 minučių, kol odelė labai gerai apskrus, o viščiukas bus iškepęs (patikrinkite įbesdami peiliu į storiausią vietą, ir pažiūrėdami ar mėsos sultys visai skaidrios. Taip pat patikrinti, ar mėsa iškepusi, galite termometru, jis turi rodyti ne mažiau nei 80 °C). Jei pageidaujate, dar galite abi viščiuko puses ištepti čili pasta ir trumpai jas apkepinti po kelias minutes iš abiejų pusių prieš patiekdami.

Viščiukas tabaka valgomas rankomis!

Nidos Degutienės nuotr. /Viščiukas tabaka
Nidos Degutienės nuotr. /Viščiukas tabaka
Nidos Degutienės nuotr. /Viščiukas tabaka
Nidos Degutienės nuotr. /Viščiukas tabaka

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis