„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: žalieji matcha arbatos sausainiai, papuošiantys ir Velykų stalą

Kuris iš mūsų nėra ragavęs japoniškos arbatos? Nuo švelnutės juodosios, rytais prabudinančios senčos, ypatingosios matcha ir paskrudintos melancholiškos hojicha – kiekviena japoniškos arbatos rūšis yra atgaiva sielai ir kūnui, geidžiama antioksidantų ir dažnam savotiškų antidepresantų dozė... Japonijoje pastaruoju metu kai kurios arbatų rūšys parduodamos ne arbatžolėmis, bet malamos į miltelius – sako, tokios ypač populiarios dirbant biuruose, mat jas paruošti daug greičiau ir paprasčiau.
Nida Degutienė ir jos kepti sausainiai
Nida Degutienė ir jos kepti sausainiai / Nidos Degutienės nuotr.

Dažnas mūsų gerai žino vienintelę matcha arbatą miltelių pavidalu, yra ragavęs madingosios matcha late ar laižęs skaisčiai žalių japoniškos arbatos ledų, kuriuose dominuoja būtent šios tonizuojančios arbatos milteliai! Japonai matcha mėgsta ne tik gerti, bet ir įmaišyti į saldžių kepinių tešlą. Kviečiu išmėginti ir jus – išsikepti šių skaisčiai žalių sausainių. Įsitikinsite, kad japoniški saldumynai ne tik gražūs ir subtilaus skonio, jie daug mažiau saldūs nei mūsiškiai.

Nidos Degutienės nuotr. /Žalieji „matcha“ arbatos sausainiai
Nidos Degutienės nuotr. /Žalieji „matcha“ arbatos sausainiai

Matcha arbatos sausainiai

Ingredientai (25 vnt.):

  • 115 g sviesto (labai minkšto, kambario temperatūros);
  • 115 g cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • 135 g miltų;
  • 50 g migdolų miltų;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 2 šaukštai matcha miltelių;
  • 1 šaukštas cukraus pudros (pabarstyti ar pavolioti prieš kepant).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Elektrinio kombaino inde arba dideliame dubenyje išsukite sviestą ir cukrų iki kuo puresnės, baltesnės masės. Įmuškite kiaušinį ir toliau plakite, kol labai gerai susimaišys. Įpilkite vanilę, toliau plakite.

3. Dubenėlyje sumaišykite miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius ir matcha arbatos miltelius. Šį mišinį sudėkite į sviesto masę ir sumaišykite, tik kol susijungs ingredientai.

4. Suformuokite maždaug 2 šaukštelių tūrio tešlos rutuliukus ir juos išdėliokite ant kepimo skardos palikdami atstumus. Galite sausainius apvolioti cukraus pudroje (rekomenduotina, bet bus saldesni), arba pabarstyti cukraus pudra jau sudėliotus ant skardos.

5. Kepkite 12 minučių, atvėsinkite kelias minutes skardoje, tada perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite iki galo.

Nidos Degutienės nuotr. /Žalieji „matcha“ arbatos sausainiai
Nidos Degutienės nuotr. /Žalieji „matcha“ arbatos sausainiai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs