Žiedinis kopūstas pastaruoju metu užkariauja vis daugiau pasaulio profesionalių ir namų virtuvių! Kodėl gi ne, tik pažiūrėkite į ištaigingas jo geometrines formas perpjovus.
Iš žiedinių kopūstų ruošiami garnyrai ir pagrindiniai patiekalai, net gaminami desertai! Tačiau užvis paprasčiausia išsikepti jo kepsnius – tai tikras vegetarų džiaugsmas! Kepsnius galite kepti orkaitėje, tačiau kepdami kamado tipo grilyje jie įgaus taip geidžiamo dūmo aromato.
Kepsnius paskaninkite aitriuoju harisos padažu (jo rasite parduotuvėse, arba galite pasigaminti patys, arba pakeisti bet kokiu kitokiu aitriųjų paprikų padažu) ir agavų sirupu. Patariu paruošti daugiau porcijų, nes didelė tikimybė, kad šiuo patiekalu susižavės ir prisiekę mėsos gerbėjai!
Ingredientai:
- 1 žiedinio kopūsto galva (didelė);
- 2–4 šaukštai harisa pastos (arba mažiau, jei nemėgstate aštriai);
- 3–4 šaukštai alyvuogių aliejaus (arba kokosų aliejaus, arba kito mėgstamo);
- 4 šaukštai agavų sirupo (galite pakeisti, pvz., klevų sirupu);
- 150 g pekanų riešutų (arba graikinių);
- 50 g kedrų riešutų;
- čiobrelių.
Gaminimas:
1. Paruoškite kepimui grilį: įkurkite ugnį, uždėkite konvektorių ir palaukite, kol temperatūra pasieks 140 laipsnių. Uždėkite groteles ir paruoškite indą, kuriame kepsite žiedinį kopūstą. Tiks bet kokia skardelė, arba ketaus puodo dangtis.
2. Nupjaukite išorinius nuplauto žiedinio kopūsto lapus. Sumaišykite harisą su aliejumi, o tada šia pasta aptepkite visą žiedinį kopūstą. Dėkite taip išteptą daržovę į paruoštą skardelę ir įdėkite kepti. Kepkite 1 valandą.
3. Praėjus 1 valandai, ištepkite visą žiedinio kopūsto galvą agavų sirupu ir uždarę dangtį toliau kepkite dar 1,5 valandas.
4. Patogiu momentu (pvz., kol grilis kaista, arba, jei yra vietos, kol kepa kopūstas) grilyje apkepinkite riešutus (tik atsargiai, nesudeginkite). Atvėsinkite, pasmulkinkite.
5. Iškepusį žiedinį kopūstą supjaustykite griežinėliais per visą plotį. Dėkite į lėkštę, pabarstykite druska ir pipirais, skrudintais riešutais, čiobrelių lapeliais, pašlakstykite dar trupučiu alyvuogių aliejaus. Šiuos kepsnius patiekite kaip ir mėsos – su bulvėmis, ryžiais, daržovėmis, salotomis, mėgstamais padažais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.