Traškių avinžirnių užkandis
Avinžirnių tikriausiai galima rasti beveik kiekvieno vegano (ir ne tik) spintelėse. Gal dėl to, kad iš jų galima gaminti kone viską – humusą, kepsnelius, desertus... O norint tik užkąsti ir ilgai nesisukti virtuvėje, iš jų galima paruošti paprastą užkandį – traškius, orkaitėje keptus avinžirnius su prieskoniais. Šiame recepte siūlome tik vieną prieskonių derinį, bet jis tikrai gali būti keičiamas pagal tai, ką tuo metu turite namuose ar ką labiau mėgstate.
Ingredientai:
-
1 skardinė konservuotų avinžirnių (240 g);
-
1 šaukštas alyvuogių aliejaus (7 ml)
-
0,5 šaukštelio druskos;
-
1 šaukštelis džiovintų krapų;
-
0,5 šaukštelio džiovintų petražolių;
-
1 šaukštelis česnakų granulių.
Gaminimas:
1. Avinžirnius nuplauti ir gerai nusausinti, pašalinti jų odeles (suspaudus avinžirnį jo apvalkalas lengvai „nusimaus“).
2. Nusausintus avinžirnius paskirstyti kepimo skardoje ir kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (po 10 min. kepimo avinžirnius pamaišyti).
3. Išėmus iš orkaitės apkeptus avinžirnius juos gerai sumaišyti su visais prieskoniais ir aliejumi bei vėl paskirsčius kepimo skardoje kepti dar 10–12 min.
4. Šiuos avinžirnius geriausia valgyti tą pačią ar kitą dieną, nes ilgiau laikant gali dar labiau sukietėti.
(Ne)tuno salotos
Renkantis augalinę mitybą kartais galima pasiilgti įprastų visavalgiškų patiekalų, bet su tokia produktų gausa, kokią turime parduotuvėse, veganiškai atkurti galima tikriausiai viską. Ši (ne)tuno mišrainė dėl jūros dumblių gali puikiai atstoti tikrą tuną, o valgyti ją galima ne tik su salotų lapais, bet ir naudoti sumuštiniams, sukti į tortilijas ar skanauti vienos.
Ingredientai (~2 porcijoms):
-
1 skardinė konservuotų avinžirnių (240 g), galima naudoti ir pačių išvirtus;
-
1 saliero stiebas;
-
1 mažas raudonasis svogūnas;
-
2 šaukštai smulkintų marinuotų agurkėlių;
-
2 šaukštai marinuotų agurkėlių skysčio;
-
0,5 gerai sunokusio avokado (arba 2 šaukštai augalinio majonezo);
-
1–2 šaukštai citrinos sulčių;
-
2 šaukšteliai garstyčių;
-
1 šaukštas smulkintų „nori“ lapų (apie pusė jūros dumblių lapo, naudojamo sušiams);
-
sauja šviežių kalendrų;
-
žiupsnis druskos;
-
žiupsnis maltų pipirų;
-
pasirinktų salotų arba duonos, jei bus ruošiami sumuštiniai.
Gaminimas:
1. Nuplauti ir nusausinti avinžirnius. Sudėjus juos į indą gerai sutrinti šakute – kad visi avinžirniai būtų susmulkinti.
2. Labai smulkiai supjaustyti visus kitus ingredientus – peiliu ar smulkintuvu. Viską sumaišyti su trintais avinžirniais.
3. Pagamintą mišrainę dar šiek tiek patrinti šakute, kad viskas gerai susimaišytų ir patiekti su norimais priedais – salotomis, ant sumuštinių ar skanauti vieną.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir @plantasticka