Gražgarsčių salotos su augaline feta ir burokėliais
Gaivios, bet kartu ir sočios salotos, tinkamos tiek vasaros, tiek žiemos sezonui. Kai norisi šilto maisto, burokėlius galima patiekti šiltus, o jeigu pasirinkote naudoti jau išvirtus burokėlius, juos galima apkepti keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Ingredientai (1 porcijai):
-
Gražgarsčių lapelių (2–3 didelės saujos);
-
1 mažas agurkas;
-
0,25 svogūno;
-
šiek tiek petražolių;
-
1 sauja žaliųjų alyvuogių;
-
70 g veganiško graikiško sūrio (fetos);
-
1 keptas arba virtas nedidelis burokėlis.
padažui:
-
1,5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
-
0,5–1 valg. šaukšt. klevų sirupo;
-
1 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
-
1 arbat. šaukšt. obuolių acto.
Gaminimas:
1. Jei pasirinksite kepti burokėlį patys, jį reikėtų supjaustyti gabalėliais, sumaišyti su alyvuogių aliejumi (kad visi gabalėliai būtų juo pasidengę), druska ir kitais norimais prieskoniais bei kepti iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45–60 minučių. Kiti variantai – burokėlius išvirti arba nusipirkti jau išvirtų.
2. Atskirame indelyje sumaišyti ingredientus, skirtus padažui.
3. Susmulkinti daržoves, alyvuoges ir sumaišyti su gražgarstėmis. Ant salotų supilti padažą ir vėl išmaišyti.
4. Smulkintą augalinę fetą ir burokėlių gabalėlius dėti ant salotų viršaus (galima ir išmaišyti kartu su salotomis). Bus dar skaniau apibarsčius kanapių, moliūgų ar kitomis sėklomis.
Salotos su bolivinių balandų kruopomis (kynva) ir avinžirniais
Kartais gali būti sudėtinga sugalvoti, kaip skaniai paruošti bolivinių balandų kruopas, bet salotoms jos puikiai tinka. Salotas galima paįvairinti apkeptais avinžirniais, o daržoves, nurodytas šiame recepte, keisti ir kitomis, kurių turite namie.
Ingredientai (1 porcijai):
-
Pasirinktų salotų dubenėlis (mes naudojome „Iceberg“ ir gražgarsčių mišinį);
-
2 ridikėliai;
-
šiek tiek agurko;
-
0,25 raudonosios saldžiosios paprikos;
-
šiek tiek petražolių arba krapų;
-
0,25 vidutinio svogūno;
-
3–4 valg. šaukšt. virtų bolivinių balandų (kynvos);
-
3 valg. šaukšt. konservuotų kukurūzų;
-
2–3 saulėje džiovintų pomidorų puselės;
-
2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
-
žiupsnis druskos.
apkeptiems avinžirniams:
-
1 sauja konservuotų / virtų avinžirnių;
-
1 česnako skiltelė;
-
žiupsnis druskos;
-
0,5 arbat. šaukšt. raudonosios saldžiosios paprikos miltelių;
-
0,5 arbat. šaukšt. raudonėlių.
Gaminimas:
1. Avinžirnius apkepti keptuvėje su šaukšteliu aliejaus ir kitais nurodytais prieskoniais bei česnaku. Pakepti bent keletą minučių arba kol avinžirniai apskrus.
2. Supilti aliejų ir nurodytus prieskonius, smulkintas daržoves, bolivinių balandų kruopas ant salotų ir viską gerai išmaišyti.
3. Apkeptus avinžirnius sudėti ant salotų viršaus, galima apibarstyti kanapių ar kitomis pasirinktomis sėklomis.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir @plantasticka.