„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nori – gali atrasti: 2 rūšių veganiški suktinukai su įdarais – baklažanų ir ryžių „popieriaus“

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
Veganiškų suktinukų duetas
Veganiškų suktinukų duetas / Tinklaraštininkės nuotr.

Baklažanų suktinukai su pupelių ir džiovintų pomidorų kremu

Ingredientai:

  • 2–3 baklažanai;

  • alyvuogių aliejaus;

  • druskos;

  • 150 g virtų pupelių;

  • 70 g konservuotų saulėje džiovintų pomidorų;

  • 50 ml atvėsinto virinto vandens;

  • 50 g anakardžių riešutų;

  • 2 valg. šaukšt. aliejaus, kuriame buvo saulėje džiovinti pomidorai;

  • 1 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;

  • ½ raudonos saldžiosios paprikos;

  • 1–2 česnako skiltelės;

  • mėgstamų prieskonių: šviežių ir džiovintų žolelių, šviežios aitriosios paprikos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir kt.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pagaminame anakardžių pastą. Užpilame anakardžius vandeniu ir paliekame bent porai valandų, kad išbrinktų. Tuomet sutriname elektriniu maisto smulkintuvu iki vientisos masės.

2. Baklažanus supjaustome išilgai 5 mm storio griežinėliais, pabarstome druska ir paliekame 10 min. Tada nuplauname, nusausiname servetėle, dedame į kepimo popieriumi ištiestą skardą, apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druską. Kepame iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. (arba kol gražiai apkepa).

3. Gaminame kremą. Dedame į elektrinio smulkintuvo indą pupeles, anakardžių pastą, tahini, saulėje džiovintus pomidorus, grūstą česnaką, aliejų, kuriame buvo saulėje džiovinti pomidorai, šiek tiek virinto vandens ir sutriname iki vientisos masės. Jei masė per daug standi, galite įpilti daugiau vandens. Viską sutriname ir gauname pupelių kremą, į kurį dedame smulkiais kubeliais pjaustytą raudoną papriką, beriame druskos, norimų prieskonių ar žalumynų. Viską išmaišome.

4. Kai baklažanai iškepa, juos atvėsiname. Tada ant kiekvieno griežinėlio dedame įdaro ir susukame.

Tinklaraštininkės nuotr. /Baklažanų suktinukai su pupelių ir džiovintų pomidorų kremu
Tinklaraštininkės nuotr. /Baklažanų suktinukai su pupelių ir džiovintų pomidorų kremu

Ryžių popieriaus suktinukai

Ingredientai:

  • 360 g rūkyto tofu (2 blokai);

  • pakuotė ryžių popieriaus (pakuotėje būna 10–11 lapų);

  • 40 g morkos;

  • 60 g agurko;

  • 80 g mango;

  • 1/2 avokado;

  • 40 g špinatų;

  • kelios mėtų šakelės (10–15 lapelių);

  • nedidelis stiebelis svogūno laiškų;

  • 4 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;

  • 1/2 puodelio žemės riešutų sviesto;

  • 3 valg. šaukšt. sojos padažo;

  • 4 valg. šaukšt. klevų sirupo;

  • 4-6 valg. šaukšt. migdolų pieno;

  • žiupsnelis juodųjų pipirų;

  • 2–3 skiltelės česnako.

Gaminimas:

1. Kiekvieną tofu bloką supjaustome riekelėmis išilgai į penkias lygias dalis. Iš viso turėsime 10 gabaliukų. Keptuvėje įkaitiname 3 šaukštus sezamų aliejaus ir dedame tofu, kepame 5 minutes, apverčiame ir kepame dar 3 minutes, kad lengvai apskrustų.

2. Morką ir agurką supjaustom šiaudeliais (panašaus ilgio, kaip tofu gabaliukai). Mangą ir avokadą supjaustome griežinėliais. Susmulkiname svogūno laiškus. Nulupame česnako skilteles.

3. Pasiruošiame didesnį indą su labai šiltu vandeniu (dydis toks, kad tilptų ryžių popieriaus lakštas). Atsargiai panardiname ryžių „popieriaus“ lakštą į vandenį ir palaikome apie 1 minutę, kol lengvai suminkštėja. Dedame ant lygaus paviršiaus – svarbu, kad „popierius“ būtų lygus ir nesusiraukšlėtų. Ant „popieriaus“ dedame špinatus, morkas, agurką, mangą ir avokadą. Pabarstome svogūno laiškais. Šalia (bet ne ant viršaus) dedame tofu gabaliuką. Šalia tofu – mėtos lapelį ar kelis, priklausomai nuo dydžio. Palengva užlenkiame apatinį kraštą, tuomet abu šonus ir tvirtai prilaikant rankomis sukame. Perpjauname per pusę. Tą patį kartojame su visais ryžių popieriaus lakštais.

4. Padažui į maisto trintuvą ar smulkintuvą pilame žemės riešutų sviestą, sojos padažą, klevų sirupą, migdolų pieną, šaukštą likusio sezamų aliejaus, česnako skilteles ir pipirus. Sutriname iki vientisos kreminės tekstūros masės. Jei padažas atrodo per tirštas, įpilkite dar kelis šaukštus migdolų pieno. Jei trūksta skonio, galite įpilti dar šaukštą sojos padažo.

Suktinukai skaniausi, iš valgomi iš karto.

Tinklaraštininkės nuotr. /Ryžių „popieriaus“ suktinukai
Tinklaraštininkės nuotr. /Ryžių „popieriaus“ suktinukai

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijai „Gyvi gali“, Eglei Milukaitei ir Plantastic Blondie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“