Prieskoniais pagardintas obuolių pyragas
Ingredientai:
-
1 didelis obuolys;
-
1,5 stiklinės (200 g) miltų;
-
¾ šaukštelio sodos;
-
¾ puodelio (150 g) cukraus;
-
1 arbat. šaukšt. cinamono;
-
1 puodelis (250 g) sojų pieno;
-
0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
-
⅓ puodelio (72 g) aliejau;
-
2 valg. šaukšt. obuolių acto (arba kitos rūšies acto).
pabarstymui:
-
keli šaukšteliai cukraus;
-
1 arbat. šaukšt. cinamono.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
2. Obuolį nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais (ne didesniais kaip 1 cm x 0,5 cm, kitaip kubeliai nusės į pyrago dugną).
3. Miltus persijokite į dubenį. Suberkite sodą, cukrų, cinamoną ir gerai išmaišykite.
4. Supilkite į sausąjį mišinį sojų pieną, vanilės ekstraktą, aliejų ir maišykite, kol masė taps vientisa.
5. Supilkite actą ir sumaišykite – tešla taps puresnė ir šiek tiek išsipūs.
6. Galiausiai įmaišykite ir obuolio kubelius.
7. Nedelsdami supilkite tešlą į aliejumi išteptą kepimo formą. Ant viršaus pabarstykite cinamono ir cukraus.
8. Kepkite apie 25 min. arba kol viršus taps auksinės spalvos. Pyragas iškepęs, kai įbedus medinį dantų krapštuką ir ištraukus, prie jo neprilipo tešlos.
Bananų ledai su šokoladu ant pagaliuko
Ingredientai (4 ledams):
-
2 gerai sunokę bananai;
-
100 g juodojo šokolado;
-
30 g riešutų sviesto;
-
1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
-
4 mediniai pagaliukai ledams (arba paprasti mediniai iešmelių, kuriuos patrumpinkite žirklėmis).
Gaminimas:
1. Bananus nulupkite ir perpjaukite pusiau.
2. Į kiekvieną banano dalį, per vidurį, įsmeikite medinį pagaliuką, bet neperverkite pilnai (tiesiog, kad bananas atrodytų it ledas ant pagaliuko). Bananus su pagaliukais dėkite ant lėkštės, išklotos kepimo popieriumi, ir pašaldykite šaldymo kameroje bent 30 min.
3. Kai bananai sušals, juos išimkite ir iš visų pusių aptepkite plonu riešutų sviesto sluoksniu. Jeigu riešutų sviestas sukietėjęs, jį galima pašildyti karšto vandens vonelėje su 0,5 šaukštelio (ar daugiau) kokosų aliejaus, kol konsistencija taps skysta.
4. Riešutų sviestu apteptus bananus vėl dėkite į šaldymo kamerą ant kepimo popieriaus, dabar šaldykite 1,5–2 val.
5. Kai bus laikas išimti bananus iš šaldymo kameros, ištirpinkite juodąjį šokoladą su šaukšteliu kokosų aliejaus. Tirpdyti galima karšto vandens vonelėje. Ištirpusį šokoladą supilkite į siaurą ir aukštą stiklinę (galima palikti ir inde, bet stiklinėje patogiau).
6. Išimkite šaldytus bananus su riešutų sviestu ir kiekvieną įmerkite į stiklinę su šokoladu, kol šis visiškai padengs bananą. Aplietus šokoladu bananus išdėliokite lėkštėje su kepimo popieriumi, kad jie nesiliestų. Jei norisi, ant bananų galima uždėti ir priedų – pavyzdžiui, iškart išėmus bananą iš tirpdyto šokolado, pabarstyti smulkintų žemės riešutų, kokoso drožlių ar kitų priedų.
7. Bananus, aplietus šokoladu, palaikykite šaldymo kameroje bent 2–3 valandas. Laikant ilgiau, prieš valgant juos reikėtų palaikyti kambario temperatūroje apie 5 min., kad šiek tiek suminkštėtų.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijai „Gyvi gali“, Challenge 22 ir Plantasticka.