Spalvingas ankštinių gėrybių troškinys su daržovėmis kitchari
Šis ryžių ir mung dalo (skaldytų spindulinių pupuolių) troškinys su daržovėmis reprezentuoja Indiją. Skirtinguose Indijos regionuose jis gali būti vadinamas skirtingai – „kichri“, „kichadi“, „khichdi“, „kitchari“. Tai labai skanus ir maistingas valgis, suteikiantis organizmui jėgų ir tvirtumo. Šiam patiekalui galite naudoti įvairias daržoves, geriausia dėti 2–3 daržovių rūšys. Puikiai tarpusavyje dera: morkos ir brokoliai, morkos ir cukinijos, morkos ir baklažanai. Daržoves galite kepti orkaitėje, keptuvėje arba išvirti garų puode. Svarbu tik neperkepti ir nepervirti. Pačio kitchari tirštumą galite reguliuoti papildomai įpildami karšto vandens.
Ingredientai:
- 1 st. ryžių;
- ½ st. mung dalo (skaldytų spindulinių pupuolių);
- 1 morka;
- 1 maža cukinija;
- 150 g brokolio;
- ½ arbat. šaukšt. juodųjų garstyčių sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 8 džiovintų kario lapelių;
- ¼ arbat. šaukšt. asafetidos;
- 5 g šviežio imbiero;
- ½ šviežios aitriosios paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- aliejaus.
Gaminimas:
1. Užverdame 1,5 l vandens, beriame nuplautus ryžius ir mung dalą. Sumažiname kaitrą ir verdame apie 40 minučių arba kol vanduo susigers. Pasūdyti reikėtų po 10–15 min. virimo arba pabaigoje.
2. Supjaustome cukiniją ir morką. Daržoves dedame į atskiras kepimo formas, apšlakstome aliejumi ir pagardiname mėgstamais prieskoniais (cukinijai tinka tiesiog juodieji pipirai, morkoms – kalendra, garam masala, sambar masala). Daržoves kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Morkas 15 min., o cukinijas 10 min.
3. Brokolius supjaustome nedideliais žiedynėliais ir trumpai blanširuojame pasūdytame vandenyje.
4. Supjaustome imbierą, aitriąją papriką.
5. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname 1 valg. šaukšt. aliejaus arba lydyto sviesto ghi, beriame garstyčių sėklas, uždengiame dangčiu. Kai sėklos nustos spragsėti, dedame imbierą, aitriąją papriką ir beriame kitus prieskonius, maišant kepiname 5 sekundes.
6. Likus 5 min. iki ryžių-mung dalo virimo pabaigos, dedame į puodą pakepintus prieskonius ir gerai išmaišome. Dedame daržoves, atsargiai išmaišome ir nukeliame nuo kaitros. Galima pagardinti prieskoninėmis žolelėmis (krapais, petražolėmis, kalendra).
Pastaba: mung dalą reikia pamirkyti mažiausiai 4 valandas.
Žalieji sausainiai, nuspalvinti matcha arbata
Tai žali sausainiai, iškepti be jokių sintetinių priedų. Galbūt dabar svarstote, kas ta matcha? Tai jauni, specialiu būdu auginami ir ruošiami žaliosios arbatos lapeliai, sutrinti į miltelius. Šioje arbatoje yra vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Sausainiams jie suteikia ne tik natūralią žalią spalvą, bet ir ypatingą skonį.
Ingredientai:
- 125 g speltų miltų;
- 80 g riešutų sviesto;
- 2 valg. šaukšt. migdolų pieno;
- 1 arbat. šaukšt. matcha miltelių (žaliosios arbatos);
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 6 valg. šaukšt. klevų sirupo;
- 50 g smulkinto juodojo šokolado.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir matcha miltelius.
3. Atskirame dubenyje sumaišome riešutų sviestą ir klevų sirupą.
4. Riešutų masę sumaišome su miltais ir supilame pieną. Viską gerai išmaišome ir sudedame smulkintą šokoladą.
5. Rankomis formuojame sausainius ir dedame ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepame 30–40 minučių, kol gražiai apskrus.
6. Iškepusius atvėsiname ir tuomet skanaujame.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Sveikas receptas.