Nori – gali atrasti: avinžirnių sumuštinis ir buritas su tofu bei daržovėmis

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiškų užkandžių duetas
Veganiškų užkandžių duetas / Tinklaraščių nuotr.

Avinžirnių sumuštinis

Šį avinžirnių mišinį galima naudoti ir salotoms ar valgyti kaip mišrainę, o jei norėtųsi pasigaminti patiekalą, kuris primintų tuną, į visą mišinį įdėkite šiek tiek smulkintų jūros dumblių lapų (naudojamų gaminant sušius).

Ingredientai (3–4 sumuštiniams):

  • 240 g virtų / konservuotų avinžirnių (1 skardinė);

  • 1 saliero stiebas;

  • 1 nedidelis raudonasis svogūnas;

  • 55 g marinuotų agurkėlių (+ 2 valg. šaukšt. jų skysčio);

  • kalendros ir petražolių (bendrai turėtų būti maža sauja);

  • 45 g (apie 2 valg. šaukšt.) veganiško majonezo;

  • 0,5 arbat. šaukštelio kumino (galima berti ir daugiau);

  • druskos;

  • pipirų;

  • šviesios duonos.

Gaminimas:

1. Susmulkinti svogūną, salierą, agurkėlius, petražoles ir kalendrą.

2. Avinžirnius galima sutrinti šakute ir sumaišyti su smulkintomis daržovėmis ir majonezu, prieskoniais arba, jeigu turite, sumalti rankiniu trintuvu. Jeigu smulkinsite trintuvu, visas daržoves prieš tai vis tiek reikėtų susmulkinti, o visą masę sutrinti ne iki visai vientisos masės – kad liktų šiek tiek nesmulkintų daržovių ar avinžirnių gabalėlių.

3. Tokį mišinį galima tepti tiesiai ant pasirinktos duonos. Skanu dar uždėti avokado, gražgarsčių ar kitų salotų.

Tinklaraščio nuotr./Avinžirnių sumuštinis
Tinklaraščio nuotr./Avinžirnių sumuštinis

Buritas su tofu ir šviežiomis daržovėmis

Tai greitas, labai sotus ir maistingas buritas, kurį galite lengvai koreguoti pagal savo skonį ar tai, ką turite. Tiks tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei.

Ingredientai (1 buritui):

  • 1 tortilijos paplotis;

  • apie 80 g tofu;

  • 5 pievagrybiai;

  • ½ baltojo svogūno;

  • ¼ raudonosios paprikos;

  • keli slyviniai pomidoriukai;

  • ½ avokado;

  • saujelė špinatų;

  • veganiško majonezo;

  • apie 50 g veganiško sūrio (nebūtina, bet bus skaniau);

  • 1 arbat. šaukšt. ciberžolės;

  • 2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;

  • 2 arbat. šaukšt. česnako miltelių;

  • žiupsnelis druskos;

  • žiupsnelis pipirų.

Gaminimas:

1. Įkaitusiame aliejuje lengvai apkepame supjaustytus svogūnus, tada sudedame pievagrybius. Jiems gražiai apskrudus, sudedame susmulkintą tofu, prieskonius, sūrį ir gerai išmaišome. Sumažiname ugnį, kad nesudegtų. O kol lydysis sūris, paruošiame daržoves.

2. Supjaustome papriką, pomidoriukus ir avokadą.

3. Jei norisi, tortiliją galime lengvai pašildyti. Tepame ant jos majonezą ar kitą norimą padažą. Tortilijos viduryje dedame špinatus, tofu, šviežias daržoves. Viską gerai suspaudžiame, užlenkiame kraštus ir atsargiai susukame. Kad būtų patogiau valgyti, galima tortiliją perpjauti pusiau.

Tinklaraščio nuotr./Buritas su tofu ir šviežiomis daržovėmis
Tinklaraščio nuotr./Buritas su tofu ir šviežiomis daržovėmis

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijai „Gyvi gali“, @plantasticka ir @tofuvisainefu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų