Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nori – gali atrasti: avokadų „bulvytės“ ir „sūrio“ padažas užkandžiams

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiški užkandžiai
Veganiški užkandžiai / Tinklaraščio nuotr.

Avokado „bulvytės“

Jei nesate valgę kepto avokado ir toks patiekalas jums skamba keistai, pats metas išbandyti! Šios traškios avokado „bulvytės“ tikrai nudžiugins. Jos tiks kaip užkandis ar garnyras prie kitų patiekalų, o gal net ir įsidėti į tortiliją ar burgerį.

Tokioms „bulvytėms“ geriausia naudoti beveik pradėjusį nokti avokadą, kuris jau nebėra toks kietas, bet dar ir ne visiškai minkštas. Prinokęs irgi tiks, tiesiog bus žymiai sunkiau jį apvolioti augaliniame piene ir džiūvėsėliuose.

Ingredientai:

  • 2 avokadai;

  • apie 100 g kukurūzų krakmolo;

  • apie 100 g panko džiūvėsėlių arba kokosų drožlių, jei nevartojate gliuteno;

  • apie 100 ml kokosų pieno;

  • avokadų/alyvuogių aliejaus;

  • 1/3 žaliosios citrinos (laimo) sulčių;

  • šiek tiek kalendros;

  • žiupsnis druskos, pipirų, česnako miltelių;

padažui:

  • 3 valg. šaukšt. augalinio majonezo;

  • 1/4 žaliosios citrinos (laimo) sulčių;

  • kelios marinuotų jalapeno skiltelės (nebūtina).

Gaminimas:

1. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių.

2. Viename dubenėlyje/lėkštutėje sumaišome prieskonius su džiūvėsėliais/kokosų drožlėmis. Į kitus du įpilame pieno ir suberiame krakmolą.

3. Avokadą supjaustome skiltelėmis (pjauname per pusę ir tada tą pusę padaliname į 4 dalis).

4. Kiekvieną avokado skiltelę apvoliojame krakmole, tada piene ir tada džiūvėsėliuose.

5. Sudedame ant kepimo popieriaus, apšlakstome aliejumi ir kepame po 7-8 min. iš abiejų pusių. Jei norisi daugiau traškumo, dar galima apie 2-3 min. pakepti su griliaus funkcija, bet tada sumažiname temperatūrą iki 150-160 laipsnių.

6. Patiekiant apšlakstome žaliosios citrinos sultimis ir užberiame kalendros. Mirkome į padažą ir skanaujame.

Tinklaraščio nuotr. /Avokado „bulvytės“
Tinklaraščio nuotr. /Avokado „bulvytės“

„Sūrio“ padažas užkandžiams ir ne tik

Tai labai universalus padažas, tinkantis tiek makaronams, tiek picai, tiek ir užkandžiams. Jis pravers norint paįvairinti užkandžius, tačiau nenaudojant humuso ar gvakamolės.

Ingredientai:

  • 65 g anakardžių (išmirkykite juos karštame vandenyje bent 15 min.);
  • 236 ml vandens;
  • 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. kvietinių miltų (galima pakeisti ir kitais);
  • 0,5 arbat. šaukšt. česnakų miltelių;
  • šiek tiek druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. svogūnų granulių ar miltelių;
  • 2,5 valg. šaukšt. maistinių mielių;
  • šviežio ar šaldyto baziliko (galima pakeisti džiovintu).

Gaminimas:

1. Visus ingredientus sudėti į indą ir sumalti elektriniu trintuvu.

2. Sumaltą masę pavirti 4-6 minutes – kol sutirštės, o tada palaukti kol atvės. Galima valgyti ir šiltą ar maišyti su kitais patiekalais.

Tinklaraščio nuotr. /„Sūrio“ padažas
Tinklaraščio nuotr. /„Sūrio“ padažas

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijai „Gyvi gali“, @tofuvisainefu ir @plantasticka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais