Skrudintų sezamų granola su kokosais ir avietėmis (be glitimo, cukraus)
Netoleruojantiems kai kurių maisto produktų, nemėgstantiems košių, bet norintiems kasdien džiaugtis skaniais pusryčiais, geresnio pasirinkimo negu granola tikriausiai ir būti negali.
Ingredientai:
-
500 g nekepintų grikių dribsnių (galite keisti į avižinius dribsnius);
-
100 g kokosų drožlių;
-
150 g (1 stiklinė) mėgstamų nekepintų riešutų, stambiai supjaustytų (galima naudoti kelių rūšių);
-
4 valg. šaukšt. nekepintų sezamo sėklų;
-
2 saujos džiovintų aviečių;
-
1 sauja skiltelėmis džiovintų svarainių;
-
3 valg. šaukšt. nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus (netirpinto)
-
3 valg. šaukšt. šviesios sezamų pastos (tahini);
-
7-8 valg. šaukšt. agavų sirupo ar kito mėgstamo saldiklio;
-
žiupsnelis druskos;
-
0,5 valg. šaukšt. burbono vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros (kaitinimas viršus-apačia, be ventiliatoriaus funkcijos).
2. Dubenyje sumaišykite dribsnius, kokosus, riešutus, sezamus.
3. Prikaistuvyje ištirpinkite kokosų aliejų ir sezamų pastą, pilkite agavų sirupą, berkite druską ir viską gerai išmaišykite. Nukaitę supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą viską išmaišykite.
4. Gautą skystą mišinį supilkite į dribsnių dubenį ir viską maišykite tol, kol neliks sausų produktų.
5. Gautą mišinį krėskite ant kepimo popieriumi padengtos skardos, tolygiai paskirstykite ir kepkite apie 35 min. Tiesa, ilgam neatsitraukite – kas 5 min. kepantį mišinį vis pamaišykite.
6. Kai granola taps gražios auksinės spalvos, galite traukti iš orkaitės ir su visu kepimo popieriumi išėmę iš skardos dėti vėsti ant grotelių. Atvėsusi granola taps traški.
7. Atvėsusią granolą sumaišykite su pasirinktais džiovintais vaisiais ar uogomis ir supilkite į sandarų indą. Kambario temperatūroje ją galite laikyti iki mėnesio. Granolą valgykite su mėgstamu jogurtu ar pienu.
Kokosų pieno jogurtas
Šis jogurtas neįtikėtinai lengvai pagaminamas, tik laukti, kol subręs, reikia nuo 36 iki 48 val.
Ingredientai:
-
1 skardinė kokosų pieno (ne mažiau kaip 17 proc. riebumo, nes kitaip jogurtas bus skystas);
-
4 kapsulės probiotikų (atidarykite jas ir naudokite tik viduje esančius miltelius. Vietoje jų galite įdėti 2-3 šaukštus pirktinio kokosų jogurto, suveiks lygiai taip pat);
-
3 valg. šaukšt. kokosų pieno vandens (kuris liks skardinėje po kokosų kremu).
Gaminimas:
1. Viską sumaišykite ir pridengę palikite šiltoje vietoje 36-48 val.
2. Kai jogurtas įgaus švelnaus rūgštumo ir jo paviršiuje matysite iškilusius mažus burbuliukus, tai reikš, kad jis tinkamas vartoti. Aš jį paskaninau kiviais, kanapių sėklų branduolių milteliais, džiovintomis avietėmis, žemės riešutais ir ispaninio šalavijo (chia) sėklomis. Improvizuokite ir jūs.
Pastabos:
-
Kaip greit visas procesas vyks, priklauso nuo aplinkos, kurioje paliksite jogurtą bręsti, temperatūros. Šiltą vasaros dieną jogurtas dažniausiai pradeda po truputį burbuliuoti po 36 valandų, o po 48 valandų jis jau būna įgavęs šiek tiek rūgštumo ir yra tinkamiausias vartoti.
-
Jei namuose vėsu, galite kartas nuo karto jogurtą pastatyti į šilto vandens vonelę.
-
Jogurtas bus standesnis, kai po ilgų valandų brendimo, paliksite jį bent valandai šaldytuve.
-
Jogurtas tinkamas vartoti (laikant šaldytuve) iki 4-5 dienų.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui SoulFood