Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nori – gali atrasti: grybų paštetas ir veganiški imbieriniai sausainiai

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Šventinių veganiškų patiekalų duetas
Šventinių veganiškų patiekalų duetas / Tinklaraštininkių nuotr.

Grybų paštetas

Ingredientai:

  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;

  • 1 svogūnas;

  • 3 česnako skiltelės;

  • 250 g portobello grybų ar pievagrybių;

  • 20 g džiovintų baravykų;

  • 240 g konservuotų ar virtų baltųjų pupelių;

  • 50 g graikinių riešutų;

  • 2 valg. šaukšt. mielių dribsnių;

  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;

  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

  • 2 valg. šaukšt. skysčio, likusio nuo išmirkytų džiovintų baravykų (gali reikėti ir daugiau);

  • druskos;

  • pipirų;

  • patiekimui: spanguolių, smulkintų graikinių riešutų, šviežių čiobrelių ar petražolių.

Gaminimas:

1. Džiovintus baravykus išmirkome vandenyje (jo neišpilame!).

2. Aliejuje apkepame smulkintą svogūną, portobello grybus ar pievagrybius, baravykus. Pabaigoje suberiame smulkintą česnaką, pasūdome ir įberiame pipirų. Atvėsiname.

3. Į maisto smulkintuvą suberiame visus ingredientus ir sumalame iki vientisos tekstūros masės. Jei ji per tiršta, įpilame šaukštą kitą nuo baravykų mirkymo likusio vandens.

4. Patiekiant pabarstome smulkintais graikiniais riešutais, spanguolėmis ir čiobreliu ar petražolėmis. Galima ant viršaus užpilti šiek tiek aliejaus, kad nedžiūtų paviršius.

Tinklaraštininkės nuotr. /Grybų paštetas
Tinklaraštininkės nuotr. /Grybų paštetas

Veganiški imbieriniai sausainiai

Ingredientai:

  • 380 g šviesių speltos miltų;
  • 200 g veganiško sviesto;
  • 75 g nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 75 g tamsaus cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. imbierinių meduolių prieskonių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 3 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 3 valg. šaukšt. akvafabos (skystis nuo konservuotų avinžirnių).

glazūrai:

  • 4 valg. šaukšt. akvafabos;
  • 1 puodelis cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės.

Gaminimas:

1. Cukrų išsukame plaktuvu su minkštu sviestu iki vientisumo. Atskirai sumaišome akvafabą su vanile ir pamažu pilame į cukrų ir sviestą.

2. Sumaišome miltus, kukurūzų krakmolą, kepimo miltelius ir prieskonius.

3. Sausąjį mišinį beriame į sviesto ir cukraus mišinį, toliau sukame plaktuvu, o baigiame minkyti rankomis. Jeigu tešla per minkšta, įberiame dar šiek tiek miltų.

4. Tešlą kočiojame tarp dviejų sviestinio popieriaus lakštų iki 5 mm storio lakšto ir dedame į šaldytuvą pabūti iki 30 min.

5. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C (režimas – su „vėjeliu“, kaitinimas iš viršaus ir iš apačios).

6. Spaudžiame norimos formos sausainius, dedame ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir kepame 10–12 min. Leidžiame atvėsti ant skardos (vėsdami sausainiai dar baigs kepti).

7. Akvafabą plaktuvu išplakame, kol sutirštės, pradės balti, atsiras putos. Suberiame cukraus pudrą, kukurūzų krakmolą, vanilę ir citrinų sultis.

8. Plakame, kol susiformuos standus, vientisas glajus.

Pastaba: Dekoruojame visai atvėsusius sausainius, glazūra stingdama kietėja.

Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški imbieriniai sausainiai
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški imbieriniai sausainiai

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame Jūratei Navikienei iš valgykimesveikiau.lt ir Aistei Aužbikavičiūtei iš @plantasticblondie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais