Kepti baklažanai su karamelizuotais migdolais ir abrikosais
Ingredientai (1–2 porcijoms):
- 1 baklažanas;
- 8 šaukštai aliejaus;
- 1 sauja migdolų;
- 4–5 džiovinti abrikosai;
- 1/2 apelsino sultys;
- 1 šaukštas agavų sirupo;
- prieskoninių žolelių, pvz., čiobrelių, raudonėlių;
- žiupsnis druskos;
- žiupsnis pipirų.
Gaminimas:
1. Baklažaną perpjauname išilgai pusiau, kiekvieną dalį įpjauname įstrižomis linijomis (iš kairės į dešinę ir atvirkščiai, kad išeitų kvadratėliai).
2. Pilame po šaukštą aliejaus ant kiekvienos baklažano pusės, įtriname, o dar po šaukštą pilame taip, kad aliejus patektų į supjaustytus kvadratėlius.
3. Pabarstome druska, pipirais ir baklažanus plokščiąja puse dedame ant kepimo skardos ir kepame 20 min. iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio).
4. Baklažanus apverčiame supjaustyta puse į viršų ir dedame kepti dar 6–7 min. 180 laipsnių temperatūroje su skrudinimo / grill funkcija.
5. Kol baklažanas kepa, galime paruošti migdolus su abrikosais. Migdolus susmulkiname peiliu ir pakepiname sausoje keptuvėje. Abrikosus gerai nuplauname, smulkiai supjaustome ir taip pat dedame į keptuvę. Pilame apelsino sultis, aliejų ir sirupą, kartkartėmis pamaišome, kol skystis beveik išgaruoja ir sutirštėja. Pabaigoje įmaišome prieskonius.
6. Baklažanus dedame į lėkštę, migdolų ir abrikosų mišinį – ant viršaus. Taip paruoštus baklažanus galima patiekti su rudaisiais ryžiais.
Becukriai ir beglitimiai keksiukai su mėlynėm ir neįprastu ingredientu
Reikės (8–10 keksiukų):
- 1/2 puodelio šaldytų mėlynių;
- 1 puodelis (14–15) nedidelių minkštų datulių;
- 2 nedideli obuoliai (apie 150 g);
- 1 šaukštas citrinos sulčių;
- 2 šaukštai vandens;
- 2 šaukštai riešutų sviesto;
- 1/2 puodelio + 2 šaukštai kombuchos;
- 3 šaukštai maltų linų sėmenų + 5 šaukštai vandens;
- 1 puodelis migdolų miltų;
- 1 puodelis ryžių miltų;
- 2 šaukštelis kepimo miltelių;
- žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Šaldytas mėlynes išimame iš šaldiklio ir paliekame kambario temperatūroje atitirpti.
2. Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, druską ir atidedame į šoną.
3. Jei datulės su kauliukais, juos išimame. Datules užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 5 minutėms.
4. Per tą laiką nuskutame ir stambiai supjaustome obuolius.
5. Nusunkiame datules ir paliekame sietelyje atvėsti.
6. Linų sėmenis sumaišome su vandeniu ir paliekame brinkti.
7. Į nedidelį virtuvinį maisto smulkintuvą (su S formos peiliuku) sudedame obuolius ir sumalame su šaukštu citrinos sulčių.
8. Nuo datulių nulupame atšokusias odeles. Datules dedame į elektrinį virtuvės kombainą su sumaltais obuoliais, taip pat dedame riešutų sviestą, pilame du šaukštus vandens ir viską sumalame iki vientisos masės.
9. Gautą masę dedame į dubenį, taip pat sudedame išbrinkusius linų sėmenis, pilame kombuchą ir viską gerai išmaišome.
10. Paruoštą masę pilame į dubenį su sausais produktais ir gerai išmaišome. Įmaišome mėlynes.
11. Tešlą dedame į keksiukų kepimo formeles (geriausiai – silikonines) ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 min.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir Follow your spoon.