Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nori – gali atrasti: kreminė brokolių sriuba ir gaivūs agurkų ledai

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiškų patiekalų duetas
Veganiškų patiekalų duetas / Tinklaraščio nuotr.

Kreminė brokolių sriuba

Brokoliai yra labai vertinga daržovė, kurią galima valgyti ir žalią, ir termiškai apdorotą. Tačiau, kad liktų kuo daugiau naudingų maistinių medžiagų, brokolių nereikėtų pervirti. Priklausomai nuo brokolio žiedynų dydžio, virkite juos apie 3–5 min. ir stebėkite, kad nepervirtų – jie turi truputi suminkštėti ir dar išlikti lengvai traškūs. Taip išsaugosime ne tik daugiau vitaminų, bet ir skonio – švelniai traškūs brokolių gabaliukai nuostabiai dera su kremine sriubos tekstūra.

Ingredientai:

  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 svogūnas, susmulkintas;
  • 2 saliero stiebai, supjaustyti griežinėliais;
  • 3 česnako skiltelės, sukapotos;
  • apie 500 g brokolio (1 didesnė galva), žiedynėliai perpjauti pusiau ar ketvirčiais;
  • 1 l + 250 ml daržovių sultinio;
  • 200 g anakardžių riešutų, vandenyje išmirkytų 2 val.;
  • 240 g (1 indelis) konservuotų arba virtų baltųjų pupelių;
  • 3 valg. šaukšt. maistinių mielių;
  • 2 arbat. šaukšt. šviesios miso pastos;
  • 2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
  • 12 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną, salierą ir pakepkite apie 5 min. arba kol suminkštės. Suberkite česnaką ir maišant dar pakepkite apie 1 min.

2. Suberkite brokolio žiedynėlius, taip pat galite sunaudoti ir brokolio kotą (jį nuskuskite ir supjaustykite gabaliukais). Supilkite 1 l sultinio, užvirkite ir sumažinę kaitrą virkite apie 3–5 min., kol brokolis vos suminkštės (bet nepervirs!). Nukaiskite puodą.

3. Į maisto smulkintuvą supilkite likusius 250 ml sultinio, suberkite mirkytus anakardžius, pupeles, mieles, miso pastą, rūkytos paprikos miltelius. Sutrinkite iki vientisos tyrės.

4. Gautą tyrę supilkite į puodą su brokoliais, išmaišykite ir pakaitinkite iki virimo. Nukaiskite, įspauskite 1 šaukštą citrinos sulčių. Skonį koreguokite pagal savo skonį – berkite druskos, pipirų, jei reikia – dar šiek tiek citrinos sulčių.

Tinklaraščio nuotr. /Kreminė brokolių sriuba
Tinklaraščio nuotr. /Kreminė brokolių sriuba

Gaivūs agurkų ledai

Tai nuostabūs, gaivūs ir sveiki ledai. Mėgaukitės jais vyraujant šiltiems, saulėtiems orams!

Ingredientai:

  • 500 g nuluptų ir supjaustytų (apie 1 cm storio griežinėliais) agurkų;
  • 0,5 puodelio (apie 100 ml) šviežiai spaustų žaliųjų citrinų (laimų) sulčių;
  • sauja šviežių mėtų lapelių;
  • 4 kiviai;
  • 1 valg. šaukšt. medaus (jei norite saldžiau, galima dėti daugiau);
  • 1,5 puodelio ( apie 300 ml) vandens.

Gaminimas:

1. Visus ingredientus sudėkite į kokteilinę ir gerai suplakite.

2. Gautą tyrę supilstykite į ledų formeles. Dėkite į šaldymo kamerą bent 34 val.

Tinklaraščio nuotr. /Agurkų ledai
Tinklaraščio nuotr. /Agurkų ledai

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiams @valgykimesveikiau ir skaniai kepa

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?