Lazanija su špinatais
Ingredientai:
bešamelio padažui:
-
400 g nesaldinto augalinio pieno;
-
20 g krakmolo;
-
žiupsnelis juodųjų pipirų;
-
žiupsnelis malto muskato riešuto;
-
žiupsnelis druskos.
pagrindiniam įdarui:
-
270 g šilkinio tofu;
-
90 g pomidorų padažo;
-
12 g miso pastos;
-
90 g bešamelio padažo;
-
¼ arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
-
270 g špinatų, virtų ir gerai nusausintų;
-
druskos, pagal skonį.
lazanijos konstravimui:
-
8 apvirti lazanijos lakštai;
-
veganiško sūrio (nebūtina).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C.
2. Bešamelio padažui sudėkite visus ingredientus į puodą. Gerai išmaišykite ir virkite ant vidutinės ugnies. Kaitinkite lėtai, nuolat maišydami, kol skystis pradės palengva virti ir sutirštės.
3. Įdarui sudėkite tofu į didelį dubenį ir sutrinkite mentele (turėtų tapti rikotos konsistencija). Į dubenį įpilkite 90 g prieš tai pagaminto bešamelio padažo. Taip pat pilkite pomidorų padažą, miso pastą, paprikos miltelius ir išmaišykite. Smulkiai supjaustykite špinatus, suberkite į dubenį ir viską gerai išmaišykite. Jei reikia, pagal skonį įberkite druskos.
4. Konstruokite lazaniją: į indą, tinkamą kepti orkaitėje, įpilkite šiek tiek bešamelio padažo ir šiek tiek pagrindinio įdaro, gerai išmaišykite ir tolygiai paskirstykite mišinį. Ant viršaus uždėkite lazanijos lakštų.
5. Antram sluoksniui dėkite tik pagrindinį įdarą ir visiems sluoksniams po to kartokite tą patį. Ingredientų turėtų užtekti 4 sluoksniams (naudojant 23 cm orkaitės indą).
6. Ant paskutinio sluoksnio nedėkite lazanijos lakštų (dėkite tik įdarą) ir ant viršaus supilkite likusį bešamelio padažą. Jei norite, pabarstykite veganiško sūrio.
7. Įkaitintoje orkaitėje lazaniją kepkite 15 minučių (arba kol viršus taps auksinės rudos spalvos).
Traškūs ryžių rutuliukai „arancini“
Ingredientai:
-
1 ir 1/4 puodelio (300 g) ryžių, arborio rūšies;
-
1 daržovių sultinio kubelis;
-
1 puodelis šaldytų žirnelių;
-
1 puodelis saulėje džiovintų pomidorų (aliejuje);
-
1 didelis svogūnas;
-
3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
-
5 skiltelės česnako;
-
2 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
-
1 valg. šaukšt. rūkytos saldžiosios paprikos miltelių;
-
1/2 arbat. šaukšt. druskos;
-
1/2 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
-
1 didelės citrinos nutarkuota žievelė;
-
30 g šviežių petražolių;
-
200 g panko džiūvėsėlių;
-
1/2 puodelio migdolų pieno;
-
3 valg. šaukšt. kukurūzų miltų / krakmolo;
-
1 valg. šaukšt. kvietinių miltų;
-
4 puodeliai filtruoto vandens (ryžiams virti);
-
1 l rapsų aliejaus;
-
natūralaus pomidorų padažo (patiekimui).
Gaminimas:
1. Ryžius beriame į sietelį ir perplauname po šaltu vandeniu. Beriame juos į puodą su 4 puodeliais vandens ir sultinio kubeliu. Užkaičiame ir verdame apie 25 minutes ant vidutinės kaitros vis pamaišant, kad ryžiai nepriliptų prie dugno. Jei verdant matote, kad vanduo išgaruoja, po truputį papildykite. Baigus virti vandens turi nelikti. Išvirtus ryžius perdėkite į platesnį indą, kad atvėstų. Didelė kepimo skarda aukštais kraštais tam puikiai tinka.
2. Ant dar šiltų ryžių beriame šaldytus žaliuosius žirnelius ir pamaišome. Nulupame svogūną ir smulkiai supjaustome.
3. Įkaitiname keptuvę su alyvuogių aliejumi ir beriame svogūną. Taip pat dedame nuluptą ir susmulkintą česnaką. Kepame apie 5–7 minutes, kol lengvai paruduoja. Perkeliame į indą su išvirtais ryžiais.
4. Smulkiai supjaustome saulėje džiovintus pomidorus. Susmulkiname petražoles. Pomidorus, petražoles ir citrinos žievelę dedame į ryžius su priedais. Taip pat beriame prieskonius: maistines mieles, rūkytos paprikos miltelius, druską ir pipirus. Viską gerai sumaišome. Prieš formuojant rutuliukus leidžiame masei visiškai atvėsti.
5. Kukurūzų miltus ir paprastus miltus sumaišome su migdolų pienu, kad gautume tešlą, kurioje mirkysime ryžių rutuliukus. Į atskirą dubenėlį beriame panko džiūvėsėlius.
6. Į nedidelį puodą (naudojau 22 cm skersmens) pilame rapsų aliejų ir užkaičiame. Šalia pasiruošiame didelę lėkštę, išklotą virtuviniu popieriniu rankšluosčiu – čia dėsime išvirtus ryžių rutuliukus; popierius sugers aliejaus perteklių. Į nedidelį dubenėlį pripilame vandens; jis reikalingas rankoms suvilgyti formuojant rutuliukus.
7. Dideliu šaukštu (arba, geriausia – specialiu šaukštu ledams) kabiname truputį ryžių masės ir tarp drėgnų rankų formuojame rutuliuką (apie 5 cm skersmens). Įmerkiame į miltus su migdolų pienu, o tada apvoliojame džiūvėsėliuose. Dedame į jau įkaitusį aliejų ir verdame apie 5 minutes, kol gražiai apskrus, jeigu reikia apverčiame, kad apskrustų tolygiai. Rutuliukams išimti naudokite kiaurasamtį. Kartojame procesą, kol sunaudosite visus ryžius. Vienu metu puode gali būti 4 rutuliukai, neperpildykite, nes kitaip sumažės aliejaus kaitra. Iš pagaminto ryžių masės kiekio išeina apie 26 rutuliukus (apie 5 cm skersmens).
8. Šiuos rutuliukus galima valgyti tiek šiltus, tiek šaltus. Patiekite su natūraliu pomidorų padažu (ne kečupu). Šaldytuve galima laikyti iki 3 dienų.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijai „Gyvi gali“, Challenge 22 ir Plantastic Blondie.