Makaronai su gražgarsčių ir špinatų pesto
Ingredientai:
- 50 g gražgarsčių;
- 100 g špinatų;
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. moliūgų sėklų;
- 1 valg. šaukšt. saulėgrąžų sėklų;
- 1 skiltelė česnako;
- 1 arbat. šaukšt. žolelių prieskonių;
- šiek tiek citrinos sulčių;
- druskos – pagal skonį (dėjau 1/4 arbat. šaukšt.);
- 2 valg. šaukšt. mielių dribsnių (nebūtina).
Gaminimas:
1. Visus ingredientus dedame į elektrinį maisto smulkintuvą ir gerai sumalame iki beveik vientisos masės. Jei ji atrodo nepakankamai šlapia ir sunkiai malasi, įpilame dar šiek tiek aliejaus. Laikome sandariame indelyje šaldytuve.
2. Patiekiame su al dente virtais spagečiais ir vyšniniais pomidoriukais.
Trupininis pyragas su juodaisiais serbentais
Ingredientai:
- 1/3 puodelio (45 g) saulėgrąžų;
- 1/4 puodelio (20 g) maltų linų sėmenų;
- 3 puodeliai (300 g) viso grūdo avižinių dribsnių;
- 90 g (9–10) minkštų datulių;
- 1/3 puodelio (35 g) kokosų cukraus;
- 1/3 puodelio (35 g) kokosų miltų;
- 1/3 puodelio migdolų sviesto;
- 1/2 puodelio ištirpinto kokosų aliejaus;
- žiupsnis druskos;
- 1/2 arbat. šaukšt. cinamono.
serbentų uogienei:
- 3 puodeliai šviežių arba šaldytų juodųjų serbentų;
- 1/4 puodelio kokosų cukraus;
- 3 valg. šaukšt. ispaninio šalavijo (chia) sėklų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai elektriniame smulkintuve iki labai smulkių trupinių sumalame saulėgrąžas. Tada dedame avižų dribsnius ir malame dar kelias minutes iki miltų. Sudedame visus sausus ingredientus, dar kelias sekundes pamalame.
2. Į smulkintuvą dedame datules, riešutų sviestą, kokosų aliejų ir malame, kol susiformuoja vientisa gana lipni masė. Jei ji atrodo per sausa, įpilame dar kelis šaukštus kokosų aliejaus ir įdedame kelis šaukštelius riešutų sviesto. Jei trūksta saldumo ir drėgmės, galima įdėti kelis šaukštus agavų sirupo.
3. 2/3 gautos masės dedame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir pirštais arba puodelio dugnu gerai suspaudžiame. Suformuojame neaukštus kraštelius. Pagrindas neturėtų būti labai plonas, nes kitaip subyrės.
4. Kepimo formą su pagrindu dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 10 minučių.
5. Kol pagrindas kepa, paruošiame uogienę. Uogas ir cukrų dedame į puodą ir kaitiname. Kai išsiskiria sultys, įmaišome ispaninio šalavijo (chia) sėklas, sumažiname kaitrą. Kartkartėmis vis pamaišome, po kelių minučių nukeliame nuo viryklės, paliekame pastovėti apie 10 min.
6. Uogienę tolygiai paskirstome ant iškepusio ir pravėsusio pagrindo. Ant viršaus trupiname likusią dalį tešlos ir dedame kepti dar 20 min.
7. Iškepusį pyragą atvėsiname ir dedame porai valandų į šaldytuvą, kad geriau sustingtų.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir Follow your spoon.