Nori – gali atrasti: salotos su ant grilio keptu tofu ir sveikesni saldainiai

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiški patiekalai
Veganiški patiekalai / Tinklaraščio nuotr.

Salotos su ant grilio keptu tofu

Šios salotos su ant grilio keptu tofu sūriu yra nuostabus šiltojo sezono patiekalas. Jos ne tik gaivios ir skanios, bet ir labai maistingos. Puikiai tiks, jei norite nustebinti svečius, atkeliavusius į grilio vakarėlį!

Ingredientai (2 porc.):

marinuotam tofu:

  • 180 g tofu;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 3 valg. šaukšt. su kaupu maistinių mielių;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos.

salotoms:

  • 2 stiklinės virtos bolivinės balandos;
  • apie 1/3 žiedinio kopūsto;
  • 2 pomidorai, smulkiai supjaustyti;
  • 2 agurkėliai, supjaustyti mažais kubeliais;
  • ½ raudono svogūno, smulkiai supjaustyto;
  • gera sauja petražolių, susmulkintų;
  • gera sauja šviežių mėtų, susmulkintų;
  • sauja pistacijų, lengvai pakepintų.

padažui:

  • 3 valg. šaukšt. smulkintų mėtos lapelių;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų bazilikų lapelių;
  • 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 4 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. klevų sirupo;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Nusausinkite tofu. Dėkite jį ant kelių sluoksnių virtuvinio ar popierinio rankšluosčio, užklokite kitu rankšluosčiu, uždėkite pjaustymo lentelę ir prislėkite kokiu nors sunkiu daiktu (pavyzdžiui, stora knyga, sunkia keptuve ir pan.). Taip palikite apie 30 minučių. Tada supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis.

2. Marinatui sumaišykite likusias sudėtines dalis ir juo padenkite tofu juosteles iš visų pusių. Palikite marinuotis mažiausiai 30 min. (galima ir nakčiai). Kuo ilgiau marinuosis, tuo intensyvesnis bus skonis.

3. Paruoškite salotas. Žiedinį kopūstą pasmulkinkite žiedynėliais ir sudėję į maisto kombainą susmulkinkite į smulkius gabaliukus (galima padirbėti ir su peiliu rankiniu būdu).

4. Smulkintą žiedinį kopūstą, bolivinę balandą ir visas kitas salotoms skirtas daržoves (išskyrus pistacijas) suberkite į dubenį.

5. Padažui skirtas sudėtines dalis sutrinkite trintuvu.

6. Marinuotą tofu dėkite ant įkaitinto grilio ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apkeps.

7. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Salotas paskirstykite į dvi lėkštes. Uždėkite kepto tofu ir užberkite pistacijų riešutų.

Tinklaraščio nuotr. /Salotos su ant grilio keptu tofu
Tinklaraščio nuotr. /Salotos su ant grilio keptu tofu

Sveikesni naminiai saldainiai

Visiškai išvengti cukraus, manau, misija sunki, bet sumažinti jo kiekį tikrai įmanoma. Namuose patiems visai nesunku pasigaminti įvairiausių skanėstų. Ir šie sveiki saldainiai yra vienas iš pavyzdžių.

Ingredientai:

  • 12-14 datulių;
  • 100 g saulėgrąžų;
  • 100 g moliūgo sėklų;
  • 100 g migdolų;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • ¼ arbat. šaukšt. druskos;
  • 150 g juodojo šokolado;
  • 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • 25 g migdolų riešutų, lengvai apkeptų ir susmulkintų (papuošimui).

Gaminimas:

1. Jei naudosite džiovintas datules, užpilkite jas karštu vandeniu ir pamirkykite apie 1-2 valandas, kad suminkštėtų. Išimkite kauliukus ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei naudosite šviežias datules, jų mirkyti vandenyje nereikės, nes jos ir taip minkštos. Reikės tik gerai nuplauti, išimti kauliukus ir nusausinti.

2. Saulėgrąžas, moliūgo sėklas, migdolų riešutus gerai nuplaukite ir nusausinkite. Sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros juos lengvai apkepkite apie 5 min., kad pilnai išdžiūtų ir taptų lengvai traškūs. Atvėsinkite ir suberkite į elektrinį maisto kombainą ar smulkintuvą. Susmulkinkite iki mažų gabaliukų.

3. Tada į tą patį smulkintuvą sudėkite 12 datulių (kiekviena jų supjaustyta į 3-4 dalis), suberkite druską ir cinamoną. Dar kartą viską kartu smulkinkite, kol visa masė gerai susimaišys ir taps lipni. Jei tarp pirštų paimtas masės gabaliukas sulimpa, vadinasi susimaišė gerai. Jei masė per biri ir nelimpa, papildomai įdėkite 1 ar 2 supjaustytas datules ir dar kartą pasmulkinkite.

4. Indą išklokite kepimo popieriumi. Į jį suverskite gautą masę. Šaukšto kita puse masę gerai paspauskite, o tada dėkite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.

Tinklaraščio nuotr. /Sveikuoliškų saldainių formavimas
Tinklaraščio nuotr. /Sveikuoliškų saldainių formavimas


5. Kol masė tvirtėja, vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą kartu su kokosų aliejumi.

6. Iš šaldytuvo ištraukite sutvirtėjusią masę, kartu su kepimo popieriumi išimkite iš indo. Supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.

Tinklaraščio nuotr. /Sveikuoliškų saldainių formavimas
Tinklaraščio nuotr. /Sveikuoliškų saldainių formavimas

7. Kiekvieną gabaliuką panardinkite į ištirpusį šokoladą ir apibarstykite smulkintais migdolų riešutais (berkite, kol šokoladas dar nesustingęs, kitaip riešutai nesilaikys). Palikite, kad visiškai sustingtų šokoladas (tai greičiau pavyks įdėjus į šaldytuvą). Tuomet saldainius sudėkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve.

Tinklaraščio nuotr. /Sveikuoliški naminiai saldainiai
Tinklaraščio nuotr. /Sveikuoliški naminiai saldainiai

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Valgykime Sveikiau

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų